25 Ağustos 2017 04:52

Fırat Kalkanı'nda sonraki hamle ne olacak?

1 yılı geride bırakan Fırat Kalkanı harekatının nasıl devam edeceğine dair tartışmalar sürüyor. Gazetelerde bugün 'İdlib' öne çıkarılan senaryoydu.

Paylaş

Fırat Kalkanı harekatının 1. yılı geride kalırken Türkiye'nin Suriye'ye ilk direkt askeri müdahalesi olan operasyonun nasıl devam edeceğine ilişkin spekülasyonlar da sürüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AKP kurmayları sürekli olarak Afrin ve İdlib üzerinden "yeni harekat olasılığı"nı sıcak tutmaya çalışıyor. Ancak netleşmiş bir plan yok.

KARAR: SON SAHNE İDLİB'DE

Karar gazetesi bugün "Son sahne İdlib'de çekilecek" manşetiyle bu ihtimale değindi.

Haberde, İdlib'de el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir'uş Şam'ın Ahrar Şam ve diğer cihatçılara karşı üstünlük sağlayarak vilayetin büyük bölümünü kontrol ettiği hatırlatıldı.

İdlib'in "Astana ile başlayan siyasi çözüm arayışlarının anahtarına dönüştüğü" belirtilirken Türkiye, Rusya, ABD ve Fransa'nın askeri müdahale planları olduğu aktarıldı.

KARA GÜCÜ KULLANIMI RİSKLİ

Karar, Türkiye'nin kara gücü kullanmasını da içeren senaryolardan birini bölgedeki askeri kaynaklarıyla konuştu. Habere göre söz konusu isim şu ifadeleri kullanıyor:  “Şu an üzerinde konuşulan senaryo İdlib’in ABD ve Rusya lehine kontrol edilmesi karşılığında, Afrin ve Suriye’deki PKK sorununun çözülmesi. Ancak bu çok riskli. Çünkü ABD ve Rusya’nın bugüne kadar PYD ile ilgili tutumları ortada. Menbiç’teki gibi verdikleri sözlerde durmadılar. Ayrıca Esad ve İran ile anlaşmış veya Rus askerinin eşlik ettiği bir Türkiye görüntüsü olacak. Yani bölge halkı için Türkiye’nin ‘görünen düşman’ olma riski ortaya çıkabilir."

Kaynakların operasyon sonrası Şam'ın ABD ve Rusya ile anlaşması ihtimali bulunduğu ve Türkiye'nin bölgeden çekilmesini isteyebileceği bu durumda da Esad ve Suriye Demokratik Güçleri'nin alanı kontrol eder hale gelebileceğine dikkat çektiği belirtiliyor.

GÖÇ ENDİŞESİ

Dikkat çekilen bir başka nokta, askeri operasyonun Türkiye'ye doğru büyük bir göçe sebebiyet vereceği ve 6 milyonluk Sünni nüfusun göçüyle bölgedeki demografik yapının değiştirilebileceğine işaret ediyor.

DİĞER CİHATÇILARA DESTEK ÖNERİSİ

Haberde görüşüne başvurulan Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ve TOBB Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihat Ali Özcan'ın askeri operasyondan ziyade bölgedeki diğer cihatçı grupların desteklenmesi ve Heyet Tahrir'uş Şam'ın geriletilmesi önerisini dile getirdi.

'ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ'

Sabah Yazarı Hilal Kaplan ise "Fırat Kalkanı'ndan sonraki adım ne olacak" başlıklı yazısında İdlib'in çatışmasızlık bölgesi haline getirilmesinin birinci amaç olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Rakka'nın güneyinde saldırdı: 7 köyü ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 25 Ağustos 2017 Cuma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa