Toz hastalığına yakalanan 17 işçinin akıbeti ne oldu?
CHP'li İrgil OYAK Beton’a ait beton santralı ve taş ocağında çalışan 17 işçinin toz hastalığı tespit edilmesinden sonra atılmasını sordu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Ahmet Tellioğlu’nun OYAK Beton’a ait Kocaeli/Çerkeşli’deki beton santralı ve taş ocağında çalışan 17 işçide, halk arasında toz hastalığı olarak bilinen pnömokonyoz bulgusu tespit etmesinin ardından işten çıkarılması Meclis gündemine taşındı.
İşe iade davasını kazandığı halde halen ise geri çağrılmadığı bilgisini veren CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu: “Tellioğlu’nun pnömokonyoz bulgusu tespit ettiği 17 işçinin isimleri SĞK’ye ve Bakanlığınıza bildirilmiş midir? Bu 17 işçinin ilgili Tozla Mücadele Yönetmeliği’ne uygun olarak pnömokonyoz yönünden tetkik ve muayeneleri yapılmış mıdır? İşçilerin isimleri açıklanmadan her biri için hangi tıbbi işlem, hangi yetkili sağlık kuruluşunda, ne zaman yapılmıştır? Bu işçiler bu işyerinde halen çalışmaya devam etmekte midir? OYAK Beton isimli firmaya bakanlığınız tarafından herhangi bir teftiş yapıldı mı?”
Dr. Ahmet Tellioğlu da konu ile ilgili olarak, “OYAK Beton bu 17 işçinin akıbetini açıklamalıdır. Tıbbi ve hukuki olarak gereken yapıldıysa, ben işten çıkarılmış olmama rağmen OYAK yetkililerine teşekkür etmeye hazırım” açıklamasını yaptı. Özellikle, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının ortak sağlık güvenlik birimlerine (OSGB) devredilerek taşeronlaştırılmasından bu yana, işyeri hekimlerinin çalışma güvencesine sahip olmadığını kaydeden Tellioğlu, “İş kazaları ve meslek hastalıklarının artmasına karşı ilk yapılması gerekenler, işyeri hekimlerini güvencesiz konumdan, işçi sağlığı ve güvenliği hizmetini ise acımasız piyasanın koşullarından çıkaracak düzenlemelerin hayata geçirilmesi olmalıdır.” (İSTANBUL)