26 Ağustos 2017 00:11

Havalimanlarında elektrik personelinin lisans belgesi olmalı

Havalimanlarında çalışan elektrik personelinin, 'Personelin sağlık kontrollerinden geçmesini zorunlu kılan' ATSEP lisans belgesi yok.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Havalimanlarında çalışan elektrik personelinin, “Elektrik personelinin periyodik olarak eğitimler görmesi ve sağlık kontrollerinden geçmesini zorunlu kılan” ATSEP lisans belgesi yok. Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği Başkanı Turgay Sarıkaya, “Havalimanında 1 saniyelik elektrik kesintisi kazalara yol açabilir. ASTEP lisans belgesinin elektrik personeline gerekli şart koşulması, yolcuların iş güvenliğinin sağlanması anlamına gelecek” dedi. Dernek internette konuyla ilgili imza kampanyası başlattı.

Havalimanlarında çalışan hava trafik kontrolörleri, elektronik personeli ve havacılık bilgi yönetimi personeli, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) şart koştuğu lisansları aldıktan sonra çalışabiliyor. Bu lisans belgeleri, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) verdiği eğitimlerden sonra girilen sınavla alınabiliyor. Bu belgelere sahip personelin çalışması hem hava trafiği hem de yolcu güvenliği açısından kritik öneme sahip. Ancak havalimanlarında sadece elektrik personeline lisans belgesi şart koşulmuyor.

ASLINDA TÜM ELEKTRİK PERSONELİ KASTEDİLİYOR

Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği Başkanı Turgay Sarıkaya, duruma tepki göstererek, SHGM’nin elektrik elemanları için de ICAO’nun şart koştuğu lisans belgesinin zorunlu kılmasını istedi. Sarıkaya, tepkilerinin nedenini  şöyle açıkladı: “ICAO havalimanlarında standartları belirleyen kuruluş ve bu standartlar doğrultusunda personel çalıştırılıyor. Bütün ülkelerdeki elektrik ve elektronik personeli de bu standartlara göre çalıştırılıyor. 2006 yılında ASTEP lisans yönetmeliği (Air Traffic Safety Electronics Personnel) çıktı. Ancak dar çerçevede elektronik personelini kapsadı. Bu elektrik personelini de kapsamalıydı. Türkiye’de ASTEP lisans belgesindeki elektronik ifadesi sadece elektronikçileri kapsayacak şekilde yorumlanıyor. Aslında bu ifade elektrikçileri de kapsıyor.”

1 SANİYE ELEKTRİK KESİLSE...

Avrupa Birliği ülkelerinde elektrik ve elektronik personelinin aynı lisansa tabi tutulduğunu ifade eden Sarıkaya, olası tehlikelere dikkat çekti: “Bakın elektronik personeli bilgisayarlar, elektrikli cihazlar gibi zayıf akımlı işlerle ilgilenir, elektrik personeli ise bütün havalimanının enerji temininden sorumludur. Havalimanlarında bulunan jeneratörler, ana şebeke elektriği onlara bağlıdır. Havalimanlarında bir saniyelik elektrik kesintisi yolcu güvenliğini tehlikeye atar. Bir saniyelik kesintide nasıl bilgisayarların açılması 5-6 dakikayı buluyorsa, havalimanlarındaki cihazların çalışması da uzun sürüyor. Bu süreçte hava trafiği nasıl kontrol edilecek, radarlar çalışmadan uçaklarla nasıl irtibat kurulacak? Uçak çakılabilir.”

‘LİSANS BELGESİ EĞİTİMİ SÜREKLİ KILIYOR’

Sarıkaya, ASTEP lisans belgesini şart koşmanın acil durumlarda ne yapılması gerektiğine yönelik eğitimlerin belirli aralıklarla tekrarlanmasını sağladığını anlattı. Eğitimi henüz bir kere aldıklarını ancak lisans belgesi zorunlu tutulunca eğitimlerinin sürekli olacağını belirten Sarıkaya, çalışanların sağlık kontrolünden geçeceğini, sağlık kontrolünün çalışma yetkinliğini belirleyeceğini ifade etti. Sarıkaya, “Aslında bu bizim için yük ama biz yolcu ve iş güvenliği için bunu istiyoruz” diye konuştu.

GÜVENLİ UÇUŞ İÇİN YOLCULAR DA KAMPANYAYA KATILMALI

Havalimanlarında küçük detayların bile öngörülemez büyüklükte kazalara yol açtığını belirten Sarıkaya, “Uçağın pistin üzerine inmesini sağlayan yerdeki ışıkları, armatürleri yere somunla tut-turuyorsunuz. Düşünün o somun çıktı ve uçağın motoruna girdi. Uçak motor arızasından sıkıntı yaşadı düştü. Araştırıldığında o somunun uçağın düşmesine yol açtığını havalimanlarında sigorta yapan şirketler buluyor. Düşünün bir kaza oldu diyelim, şirket gelecek havalimanlarında ‘Uluslararası standartlara uyuluyor mu?​’ diye soracak. Cihazların, bütün personelin uyuyor diyelim, ya elektrik personeli için ne diyeceksin?​” diye konuştu. 

Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği konuyla ilgili https://www.change.org/ adresinde kampanya başlattı. Kampanyaya destek vermeye çağıran Dernek Başkanı Sarıkaya, “Yolcular hem kendi, hem de iş güvenliği için kampanyaya katılmalıdır” çağrısında bulundu. 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Taşeronlaştırma ölüm ve karanlık getiriyor

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Nejla Kurul: Adalet Kurultayı yaygınlaşmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa