Nordkalk şimdi de Türkiye’de çevreyi katledecek
İskandinavya’nın en büyük şirketi Nordkalk, Çanakkale'ye kireç ocakları açacağını duyurdu.
Murat KUSEYRİ
Stockholm
Kireç ürünlerinde İskandinavya’nın en büyük şirketi Nordkalk, Çanakkale’nin Biga ilçesinin Eski Balıklı köyünde kireç ocakları açacağını duyurdu.
Nordkalk’ın resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, şirketin kendi iç pazarlarında genişlerken aynı zamanda gelecek için kireç rezervlerini garantiye almasınının ilginç bir olanak olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Bölgede maden arama izninin daha önce Dereli ailesine ait Biga Maden’e ait olduğu, Nordkalk ve Dereli ailesinin birlikte kurdukları Nordeka Maden’e 22 Ağustos tarihinde Eski Balkılı köyünde kireç arama izni verildiği belirtildi.
Nordeka’nın yeni bir tesis kuracağı ve önümüzdeki aylarda kireç çıkarmaya başlayacağı belirtilen açıklamada, 50 kişiye istihdam olanağı sağlanacağı belirtildi.
Açıklamada ayrıca, bölgede yılda 2.5 milyon ton kireç çıkarmayı hedeflediklerini ve Eski Balıklı köyündeki kireç rezervlerinin en az 30 yıl yeteceğine dikkat çekildi.
NORDKALK’IN ORMAN TALANI PROTESTOLARA NEDEN OLMUŞTU
İsveç’in Gotland Adası’nın kuzeyindeki Ojnare Ormanları’nda koruma altına alınması gereken 245 hayvan ve zengin bitki türü bulunuyor. İsveç Hükümeti, bölgeyi İsveç’in 30. Ulusal Parkı’na dönüştürmeyi planlıyordu. Ancak ormanlarda bulunan zengin kireç taşları tekellerin iştahını kabarttı. Nordkalk, yasalardaki çelişkilerden faydalanarak ve manipülasyon yaparak ormanlarda kireç ocakları açma izni aldı.
Yöre halkı ve çevreciler, kireç ocaklarının hayvan ve bitki türlerini yok edeceğini, bölgedeki su kaynaklarını kirleteceğini belirterek Nordkalk’ın kireç ocakları açmasına karşı çıktı. Ancak Çevre Mahkemesi, şirteki haklı bulunca Nordkalk, ağaçların kesimine başladı.
Çevre örgütleri ve yöre halkı, ağaçların kesiminin durdurulması için Yargıtaya başvururken aynı zamanda ağaçların kesimini engellemek için ormanlarda direniş başlattı. Atlı ve köpekli polislerin göstericilere müdahalesi tepki ve tartışmalara neden oldu. Güçlü tepkiler sonucu Yargıtay, ağaçların kesilmesinin durdurulması kararını aldı.
HÜKÜMET ORMANLARI NATURA 2000 BÖLGESİ İLAN ETTİ
2014 yılında yapılan seçimlerden sonra kurulan Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve Çevre Partisi Yeşiller’in yer aldığı koalisyon hükümeti, kireç ocakları açılması planlanan bölgeyi Natura 2000 Korunan Alanlar Ağı ilan etti. Nordmark karara itiraz ederek hükümetin aldığı kararın iptal edilmesini istedi.
Bu yılın haziran ayında konuyu ele alan Yüksek İdare Mahkemesi, hükümetin kararının İsveç yasaları ve Avrupa Birliği müktesabatına uygun olduğu değerlendirmesini yaptı ve Nordkalk’ın talebini reddetti.
Yüksek İdare Mahkemesinin verdiği kararın kendilerini şaşırtığını belirten Nordkalk Genel Müdürü Hannu Hautala, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini ve konuyu Avrupa Birliği Mahkemesine taşıyacaklarını açıkladı.