Cizre'de hamile kadın ve bebeği doktor yokluğundan öldü
Cizre Devlet Hastanesi'ndeki skandalın ardından yaşamını yitiren kadının eşi olay gününü anlattı, suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Cizre Devlet Hastanesi’nde 8 aylık hamile 29 yaşındaki Feyruz Polat ve bebeği uzman kadın hastalıkları ve doğum doktoru olmadığı için hayatını kaybetti. yaşamını yitiren kadının eşi Hüsnü Polat Evrensel'e konuştu: Eşim ve bebeğim göz göre göre öldü.
Şırnak’ta iki gün önce 8 aylık hamile kadın Cizre’de uzman kadın doğum doktoru olmadığı için Şırnak ilindeki tek kadın doğum doktorunun olduğu Silopi’ye sevk edilmek istendi. Ancak sevk işlemleri uzayınca Cizre Devlet Hastanesi acil servisinde nöbetçi olan genel cerrah doktoru kadına müdahale etti. Sezaryen ile doğum yaptırılan kadın ve bebeği hayatını kaybetti.
Anne ve bebek dün defnedildi.
Feyruz Polat'ın biri engelli 3 çocuğu bulunuyor.
Bilgi almak için gittiğimiz Cizre Devlet Hastanesi yetkilileri bayram tatili nedeniyle izinde olduklarını belirtti. Ancak ismini vermek istemeyen bir yetkili olayı doğruladı. Yetkili, konunun araştırılması için Sağlık Bakanlığının müfettiş görevlendirdiğini kaydetti. Müfettişin yarın Şırnak Kamu Hastanelerinde yetkililerle toplantı yapması bekleniyor.
KADININ EŞİ OLAY GÜNÜNÜ ANLATTI
Feyruz Polat'ın (31) eşi Hüsnü Polat (29) Evrensel’e konuştu.
Polat olay gününe dair şu iddialarda bulundu.
'AMBULANS GEÇ GELDİ'
Pazar sabahı eşi Feyruz Polat'ın rahatsızlanması üzerine saat 04.40'da ambulans istediğini belirten Polat, 112'yi 3 defa aramasına rağmen ambulansın geç geldiğini söyledi. Geç gelen ambulans ile eşinin Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldığını vurgulayan Polat hastanede eşini koyacak sedye dahi bulamadığını kaydetti. Doğum sancısı çeken eşini acile götürdüklerinde Fırat isimli doktorun görevli olduğunu belirten Polat, uzman olmayan doktorun ciddi bir müdahalede bulunmadığını, doktorun telefon üzeri bazı uzman doktorlardan bilgi aldığını belirtti.
'HİÇBİR HASTANE KABUL ETMEDİ'
Duruma tepki gösterip kendilerinin başka hastaneye sevk etmelerini istediğini kaydeden Polat, "Fırat isimli doktor Şırnak ve Silopi Devlet Hastanelerini aradı. Ben de onun yanındaydım. Bu hastaneler eşimi tedavi için kabul etmeyeceklerini belirtti. Ben ısrarla uzman olmadığı için başka hastaneye sevk etmesini istedim. Bunun üzerine zorla ve saatler sonra da olsa başka hastane sevki kabul ettiler" dedi.
'SEVK İÇİN AMBULANS VERMEDİLER'
Sevk için ambulans istediklerinde ise 112'nin ambulans vermediğini belirten Polat, “Hastane yetkilileri ve doktorlar ellerinde ambulans olmadığını ve doğum sancısı çeken eşimi kendi imkanlarımla başka hastaneye götürmemi istediler. Benim aracım olmadığı için zaten evden ambulans ile gelmiştim. Bu esnada saat baya ilerlemişti. Ben eşime baktığım da artık tepki vermemeye başlamıştı" dedi.
'VARDİYA DEĞİŞTİ AMA MÜDAHALE EDİLMEDİ'
Fırat isimli doktorun nöbet süresinin dolduktan sonra hastaneden ayrıldığını ve yeni nöbetçi doktor olarak Yusuf isimli doktorun geldiğini kaydeden Polat, "Eşim can çekişiyordu ancak doktorlar nöbet değişimi yapmasına rağmen kimse müdahale etmedi. Yeni gelen doktora müdahale için baskı yaptım. O da bazı filimler çektirdi. Sonra o da uzman olmadığı için başka doktoru aradı. Çekilen filmler sonrası eşimin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini söylediler" dedi.
'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK'
Polat eşinin ölümünde sonra doktorlar bebeğin yaşadığını ve sezaryanla alacaklarını ifade ettiklerini söyledi. Bebeğin de ameliyat sırasında hayatını kaybettiğini belirten Polat, olayda büyük ihmalin olduğunu belirtti. Şu saatte kadar Sağlık Bakanlığı ya da herhangi bir hastane yetkilisinin kendilerine ulaşmadığını ifade eden Polat, olay hakkında Şırnak ve Cizre Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikayette bulunduklarını kaydetti.
Eşini ve bebeğinin göz göre göre öldüğünün altını çizen Polat olayın takipçisi olacaklarını belirtti.
Yaklaşık 500 bin nüfusu olan Şırnak ve ilçelerinde sağlık bakanlığı randevu sistemine göre sadece 3 kadın doğum uzmanı bulunuyor.
Yine iddialara göre Şırnak’ın en büyük ilçesi olan 130 bin nüfuslu Cizre’de geçtiğimiz aya kadar 6 kadın doğum uzmanı bulunuyordu. Bunlardan 3’ü farklı gerekçelerle istifa ederken birinin de eş durumundan tayin aldığı için ilçeden ayrıldığı ifade edildi. Geriye kalan 2 kadın doğum uzmanından biri yasal doğum iznini kullanıyor. Geriye kalan tek kadın doğum uzmanının ise Şırnak Kamu Hastaneleri Sekreterliğince 10 günlük bayram tatilinin ilk 5 gününde Silopi’de sonraki 5 gününde ise Cizre’de görevlendirildiği için Silopi Devlet Hastanesinde görev yaptığı belirtildi.
Öte yandan Cizre Devlet Hastanesi acil bölümünde 2 doktor tek çalıştığı için onlarca hasta tedavi olmak için sıra kuyruğunda bekliyor. (Şırnak/EVRENSEL)
CHP’Lİ TANRIKULU: HALA SAĞLIKTA ÇAĞ ATLADIK DİYEBİLİYOR MUSUNUZ?
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu Meclis gündemine taşıdı.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi veren Tanrıkulu, Polat’ın doktor olmadığı için hayatını kaybettiği iddiasının doğru olup olmadığının ve ölüm gerekçesinin açıklanmasını istedi. Hastane yetkilileri hakkında adli ve idari soruşturma açılıp açılmadığını da soran Tanrıkulu, konuyla ilgisi olan yöneticilerin görevden alınıp alınmayacağının ve hastanelerde saat:17.00’den sonra kadın doğum doktoru bulunmadığı iddiasını ve iddia doğru ise nedenlerinin açıklanmasını istedi.
Tanrıkulu Şırnak ve ilçelerinde bulunan sağlık kuruluşlarına ilişkin olarak da “Sağlık kuruluşlarına başvuran kadın hasta sayısı, kadın doğum hastanesi ve doğum doktoru sayısı, bir kadın doğum doktorunun kaç hastaya baktığı, uzman kadın doktorların 24 saat görev yaptığı kadın doğum hastanelerinin hangileri olduğu”nun yanıtlanmasını istedi. Tanrıkulu ayrıca, devlet hastaneleri yerine özel hastanelere verilen teşvikleri de gündeme getirerek bu teşviklerin kimlere, nasıl yapıldığını sordu. Sağlık hizmetlerinin üst düzeye çıkarıldığı söylemlerine dikkat çeken Tanrıkulu, “Sağlıkta çağ atladık söyleminiz bu vahim olaydan sonra halen geçerliliğini korumakta mıdır yoksa sağlıkta çağ çöküp iflas mı etti”diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)
EMİR: GÖREVLENDİRME NİYE YAPILMADI?
Şırnak’ın Cizre Devlet Hastanesinde 29 yaşındaki Peyruze Pulat’ın karnındaki bebeğiyle birlikte hayatını kaybetmesiyle ilgili CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Peyruze Pulat ve bebeğinin, hastanede kadın doğum uzmanı bulunmadığı için hayatını kaybettiğine dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Emir, Cizre Devlet Hastanesi’nden, OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnamelerle uzaklaştırılan ya da ihraç edilen doktor olup olmadığını sordu.
Emir, “Cizre Devlet Hastanesinde son bir ayda 4 kadın doğum uzmanının istifa ettiği, birinin eş durumu nedeniyle tayininin çıktığı doğru mudur? Doğruysa, nüfus kalabalığı dikkate alındığında bu hastaneye yeni görevlendirme niye yapılmamıştır?” diye sordu.
SES: ÖLÜMÜN SORUMLUSU KİM?
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Peyruze Pulat ve bebeğinin ölümüyle ilgili bir açıklama yayınlayarak “Yaşanan bu acı kaybın sorumlularının peşini bırakmayacağımızı bilmelerini istiyoruz” dedi.
SES yetkililerin ihmallerini kabul etmediğini, üstelik yeni acılar yaşanmaması için yapılması gereken düzenlemeler konusunda da bir çaba içerisinde olmadıklarını belirttiği açıklamasında
Sağlık emekçilerinin barınmak, yaşamak ve hizmet vermek için yeter şartların sağlanmadığı yerlerde durmak istemediklerini, istifa edip bölgeden ayrıldıklarını, kendilerini güvende hissetmediklerini çünkü sokağa çıkma yasaklarından bu yana hem merkezi yönetim hem de yereldeki yöneticilerin çatışmalı ortamda sağlık çalışanlarını hedef haline getirdiğini belirtti.
SES “Can güvenliğinin olmayışı yetmezmiş gibi her şeyi göze alarak bu bölgelerde sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık emekçilerinin büyük bir kesimi de OHAL/KHK’larla ihraç edilmiştir” dedi.
SES açıklamasını “Sorun OHAL’dir! Sorun KHK’lardır! Sorun Sağlıkta Dönüşümdür!” diyerek bitirdi. (HABER MERKEZİ)