Ağustos ayında 33 gazeteci gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı
CHP'li Barış Yarkadaş, 'Adalet Nöbeti'nde yaptığı konuşmada 'İktidar gazetecilere savaş açtı' dedi ve ağustos ayı hak ihlali verilerini açıkladı.
Cumhuriyet gazetesinin tutuklu avukatlarına destek olmak için Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde başlatılan ‘Adalet Nöbeti 22’inci kez tutuldu. Avukatlar, adliye binası içinde bulunan Themis heykelleri önünde bir süre ‘adalet nöbeti’ tuttuktan sonra adliye önünde konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.
Bu haftaki açıklamayı Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Özgür Mumcu okudu.
Mumcu, “Bugün yazarı olduğum Cumhuriyet gazetesinden Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Emre İper anlaşılmaz gerekçelerle tutuklu. FETÖ ile ilgili siyasetçilere uzanmayıp, bahsi geçen cemaatle herkes kol kola iken cesur bir şekilde savaşanları hedef almakta. Bunun adaletle hukukla uzaktan yakından bir ilişkisi bulunmamaktadır. Türkiye’de hukuk devleti yeniden kurulana kadar her gün adalet nöbeti tutulması, duvarlarına asılı hukuk fakültesi diplomalarının bir gereğidir” dedi.
Nöbete katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, ağustos ayında medya çalışanlarına yönelik gerçekleşen hak ihlallerini açıkladı. Yarkadaş, ‘Ağustos ayında 33 gazeteci gözaltına alındı. 14 gazeteci tutuklandı. 5 gazeteci-yazar hakkında da soruşturma açıldı. Gazeteciler nefes alamaz hale geldi” dedi.
‘184 GAZETECİ CEZAEVİNDE’
Şu anda 184 gazetecinin cezaevinde olduğunu söyleyen Yarkadaş, “Bu korkutucu ve ürkütücü bir tablo” ifadesini kullandı. Yarkadaş, yaptığı açıklamada, "Ağustos ayı hak ihlalleri raporunu bir haberin kaynağı olduğu gerekçesiyle tutuklanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’na ithaf ettiğini" de belirtti. “AKP iktidarı gazetecilerle birlikte, gerçekleri de hücrelere koymaya çalışıyor” diyen Yarkadaş, “Ancak gerçekler inatçıdır; siz gizlemeye çalışsanız bile onları halka duyuracak gazeteciler hep varolacaktır” dedi.
‘33 GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI’
Ağustos ayında 33 gazetecinin gözaltına alındığını, bunların 14’ünün tutuklandığını belirten Yarkadaş, “AKP dünya rekorunu kırmaya aday gibi görünüyor” dedi. Aynı ay içinde beş gazeteciye de soruşturma açıldığını belirten Yarkadaş, gazetecilerin nefes alamaz hale getirildiğini söyledi.
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ’NDE BÜYÜK UTANÇ
İktidarın kendisini desteklemeyen gazetecilere adeta savaş ilan ettiğini de dile getiren CHP’li vekil, “1 Eylül Dünya Barış Günü’ne, toplama kamplarına hapsedilen gazeteciler gerçeğiyle giriyoruz. Barışa en çok ihtiyaç duyulan bu dönemde yaşananlar, AKP’nin tarihsel utancı olarak kayıtlara geçecek” diye konuştu.
BASKILAR KİTAP OLUYOR
Çanakkale’de düzenlenen Adalet Kurultayı’nda medyaya yönelik hak ihlallerinin önemli bir çalıştay başlığı olarak ele alındığını belirten Yarkadaş, “Çalıştayda konuşulanlar kitaplaştırılacak. Orada anlatılanlar, baskının tüm boyutlarını gösteriyor. İktidar baskısını anlatan konuşmaların çözümü yapılacak ve yaklaşık 1100 sayfalık bir kitap hazırlanacak” dedi. Yarkadaş, “Bu 1100 sayfalık kitap AKP’nin basına yönelik baskılarının bir röntgeni olarak tarihteki yerini alacak” ifadesini kullandı.
Tutuklu gazeteciler için Çanakkale’deki kurultayda adalet anıtına meslektaşlarıyla birlikte tuğla koyduklarını da ifade eden Yarkadaş, “Umarım Adalet Anıtı açılırken, tutuklu meslektaşlarımız da bizimle birlikte olur ve kurdeleyi birlikte keseriz” temennisinde bulundu.
‘ÇÜRÜYEN İKTİDAR GERÇEĞİ GİZLİYOR’
İktidarın, kendi yaşadığı çürümeyi gizlemek için gazetecileri tutuklatarak gerçekleri gözden kaçırmaya çalıştığını da vurgulayan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP ne yaparsa yapsın, gerçeğe karşı galip gelemez. AKP iktidarı çürümüştür. Mutlaka ve mutlaka gerçekler galip gelecek ve yalanın imparatorluğu yıkılacak” dedi.
Cumhuriyet Gazetesi çalışanları Akın Atalay, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper’in gerçeğin peşinde koşan bir gazetenin parçası oldukları için tutuklandıklarını belirten Yarkadaş, “305 gündür uydurma bile denilemeyecek gerekçelerle cezaevindeler” diye konuştu.
Cezaevindeki gazetecilerin, iktidarın yaşadığı çürümenin duyulmaması ve görülmemesi için alıkonulduğunu belirten Yarkadaş, “Keyfi tutuklamaya son verin’ çağrısını yaptı. AKP’nin çürüdükçe gaddarlaştığını belirten CHP’li vekil, ‘Ne yaparlarsa yapsınlar, gerçekler yalanlara galip gelecek” ifadesini kullandı.
Yarkadaş, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının 11 Eylül’de yapılacak olan duruşmasına katılım çağrısı da yaptı.
AĞUSTOS’TA YAŞANAN HAK İHLALLERİ
Yarkadaş 2017 yılının Ağustos ayında yaşanan hak ihlallerini de şöyle sıraladı:
*1 Ağustos 2017: Tutuklu Gazeteci Cihan Acar’ın saçları gardiyan tarafından zorla kesildi.
1 Ağustos 2017: Mersin’de Özgürlükçü Demokrasi ve Rojeva Medya gazetelerini dağıtan Zinet Aşan ve Cemile Çiftçi gözaltına alındı.
1 Ağustos 2017: Türkiye’den Suriyeli cihatçılara sarin gazı yapımında kullanılan kimyasal silah hammaddesi sevkiyatı yapıldığına ilişkin iddiaları haber yapan Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Hakan Dirik ve BirGün Gazetesi Muhabiri Erk Acarer’e dava açıldı.
2 Ağustos 2017: Şırnak’ta Fransız gazeteci Loup Bureau tutuklandı.
2 Ağustos 2017: Gaziantep’te Doğuş Gazetesi Yazarı Metin Aybey, Ayıntap Gazetesi Yazarı Murat Güreş ve Detay Haber Muhabiri Furkan Göksen gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilen gazetecilerden Murat Güreş ve Furkan Göksen çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı.
3 Ağustos 2017: RTÜK, Evren TV, Sıla TV, Plus Music, Dolunay İnt, Ful TV ve Maksim TV isimli 6 televizyon kanalının yayınlarını 10 gün süreyle durdurdu.
4 Ağustos 2017: Tutuklu bulunan ETHA çevirmeni Meşale Tolu hakkında 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.
4 Ağustos 2017: Kütahya’da yayın yapan yerel gazetenin sahibi Alaaddin Alkaşoğlu gözaltına alındı.
4 Ağustos 2017: Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Gazeteci Craig Shawi’nin ‘‘Erdoğan ailesinin Gizli Offshore Anlaşması’’ başlıklı haberine yer verdiği köşe yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten ifade verdi.
5 Ağustos 2017: Sözcü Gazetesi Yazarı Soner Yalçın’ın, İhlas Medya Ankara Grup Başkanı ve Türkiye Gazetesi Yazarı Nuri Elibol’un ‘‘Yeni darbeyi ulusalcılar yapabilir’’ başlıklı yazısına yanıt verdiği ‘‘Artçı Darbe’’ ve ‘‘Beş taş oynuyorlar’’ başlıklı yazılarına, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi.
6 Ağustos 2017: HDP’nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde haber takibi yapan BirGün Gazetesi Muhabiri Zeynep Kuray polis tarafından alanın dışına çıkarıldı.
6 Ağustos 2017: HDP’nin Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda devam eden ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde haber takibi yapan özgürüz.org Muhabiri Onur Öncü, 7-8 polis tarafından darp edildi.
8 Ağustos 2017: sendika.org, BTK tarafından 59. Kez erişime engellendi.
8 Ağustos 2017: Gazeteci Pembegül Gökçek, Beşiktaş’ta gerçekleştirilen ‘Nuriye ve Semih Yaşasın’ eyleminde gözaltına alındı.
9 Ağustos 2017: Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent’in davasında Avukat Harika Karataş, duruşma henüz yeni başlamışken, önceden yazılmış ara kararı ve Nedim Türfent’in tutukluluğunun devamına yazıldığını gördü.
9 Ağustos 2017: Tutuklu Gazeteci Nedim Türfent’in 6 saat geç başlayan duruşması, Avukat Harika Karataş ile Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı tartışınca yarım saatte bitti.
9 Ağustos 2017: Sujin Gazetesi Muhabiri Ceren Karlıdağ, Van’da gözaltına alındı.
10 Ağustos 2017: Dihaber Mersin Muhabiri Berivan Altan gözaltına alındı.
10 Ağustos 2017: Kütahya’da gazeteci Mustafa K. gözaltına alındı.
10 Ağustos 2017: OHAL kapsamında çıkarılan 668 sayılı KHK’ye dayanarak kapatılan Hayatın Sesi TV, İMC TV ve TV10, OHAL komisyonuna başvuru yapamıyor.
10 Ağustos 2017: sendika.org, BTK tarafından 60. Kez erişime engellendi.
10 Ağustos 2017: 35 gazeteci hakkında gözaltı kararı verildi. 10 gazeteci gözaltına alındı.
12 Ağustos 2017: FB TV eski Haber Müdürü Yasir Kara gözaltına alındı.
12 Ağustos 2017: Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği yaptığı gerekçesiyle açılan davada, 1 yıl 6 ay hapis cezası alan Murat Çelikkan, cezaevine teslim oldu.
12 Ağustos 2017: Gazeteci Taylan Kesanbilici, Taksim İstiklal Caddesi’nde Sur’da yıkımı durdurmak için açılan imza standında gözaltına alındı.
12 Ağustos 2017: Gazete Demokrat çalışanı Filiz Yalçın, İzmir’de gözaltına alındı.
13 Ağustos 2017: Nilüfer Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Berhan Soner tutuklandı.
14 Ağustos 2017: Dihaber Muhabiri Aziz Oruç gözaltına alındı.
14 Ağustos 2017: Dihaber Muhabiri Deniz Nazlım, sabaha karşı Ankara’da evinde gözaltına alındı.
14 Ağustos 2017: İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasında gözaltında bulunan bir İŞİD militanın elindeki bıçakla bir polisi şehit etmesi sonrası yayın yasağı kararı alındı.
15 Ağustos 2017: Gaziantep’te ‘‘gizliliği ihlal’’ gerekçesiyle tutuklanan gazeteciler Furkan Göksen ve Murat Güreş tahliye edildi.
15 Ağustos 2017: İleri Haber editörü İzgen Ökçe, evinde gözaltına alındı.
15 Ağustos 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Hamdullah Bayram gözaltına alındı.
16 Ağustos 2017: Osmaniye T 2 No’lu Cezaevi’nde muhalif gazete ve yayınlar, tutukluların ‘‘moral ve motivasyonunu yükselttiği’’ gerekçesiyle savcılık tarafından yasaklandı.
16 Ağustos 2017: Aralarında FB TV eski Haber Müdürü Yasir Kara ve BirGün Gazetesi editörü Burak Ekici’nin de bulunduğu 9 gazeteci tutuklandı.
18 Ağustos 2017: DİHA Muhabiri Sıddık Damar, attığı tweetler gerekçe gösterilerek tutuklandı.
19 Ağustos 2017: Dihaber’in İstanbul muhabirleri Sadiye Eser ve Mehmet Şah Oruç, haber takibi sırasında gözaltına alındı.
19 Ağustos 2017: ‘‘Silvan Belediyesi’nde usulsüzlük iddiası’’ haberini yapan gazeteci Ferhat Parlak hakkında soruşturma başlatıldı.
20 Ağustos 2017 - Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’e yayınlanan bir fotoğraftan ötürü soruşturma açıldı.
21 Ağustos 2017: Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel ve eski İstihbarat Şefi Ceyhun Bozkurt hakkında, MİT TIR’larıyla ilgili haberi nedeniyle iddianame hazırlandı.
21 Ağustos 2017: Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanı Semiha Mete, İzmir Buca’da gazete dağıtımı yaptığı sırada gözaltına alındı.
23 Ağustos 2017: sendika.org, BTK tarafından 61. Kez erişime engellendi.
23 Ağustos 2017: Van’da gazeteci Oktay Candemir ve Necdet Tam, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı ‘‘Örgüt propagandası’’ iddiası ile hakim karşısına çıktı.
24 Ağustos 2017: Adana’da Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanları Leyla Yıldız, Murad Karakaş ve Murat Özbek gözaltına alındı.
24 Ağustos 2017: Tutuklu bulunan Evrensel Gazetesi yazarı Yusuf Karataş’a verilmek istenen ‘‘Ben de Onu Söyleyecektim’’ ve ‘‘Alman İdeolojisi’’ kitapları ‘‘ders kitabı’’ olmadığı gerekçesiyle engellendi.
24 Ağustos 2017: CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nu tutuklayan hakim Ali İhsan Horasan’ın ‘Rakı masasında Rabia işareti’ iddialarını içeren haberlere erişim engeli getirildi.
25 Ağustos 2017: Yeni KHK ile Dihaber Ajansı, Gazete Şujin ve Rojeva Medya gazeteleri kapatıldı.
25 Ağustos 2017: Orman ve Su İşleri Bakanlığı, sol.org.tr haber sitesinde yayınlanan ‘‘Bir ‘atlet’ açıklaması da sırıtan Bakan’dan’’ başlıklı haber nedeniyle suç duyurusunda bulundu.
25 Ağustos 2017: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir yazısı nedeniyle Twitter’dan ağır sözlerle suçladığı Agos Gazetesi yazarı Baskın Oran için suç duyurusunda bulunmuştu. Yazar Baskın Oran’da bunun üzerine, Bakan Süleyman Soylu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Baskın Oran’ın, Süleyman Soylu’yla ilgili suç üzerine açılan davada, Soylu’nun şikayetiyle Baskın Oran hakkında bir de ‘‘ terör örgütü propagandası yapmak ‘‘ suçundan soruşturma açıldığı ortaya çıktı.
26 Ağustos 2017: İzmir’de 2 yıl önce ‘‘örgüt üyesi olduğu’’ iddiasıyla tutuklanan ve cezaevinde crohn (kronik ve iltihabi bir bağırsak hastalığı) hastası olan kapatılan Özgür Halk Dergisi çalışanı gazeteci Devrim Ayık’ın tedavisi yarım bırakıldı. Ayık’a diyet listesindeki yemekler ve düzenli kullanması gereken ilaçlar da verilmiyor. (MEDYA SERVİSİ)