02 Eylül 2017 16:04

Hindistan’ın ebeleri ayakta!

Ekmek ve Gül, Hindistan'daki kadın sağlık çalışanlarının aylardır sürdürdükleri eylem ve grevleri gündeme taşıdı.

Paylaş

Anganwadi çalışanları Hint hükümetinin daha önce verdiği sözü tutmaması ve ücretlerinin artırılmaması sebebiyle 29 Haziran’dan beri grev yapıyorlar. 4 Ağustos’ta binlerce işçi özellikle maaşların artırılması talebi ile Delhi’de yürüyüş yaptı.

Hazirandan beri tamamı kadın olan ASHA sağlık çalışanları da büyük eylemler gerçekleştiriyor. Bu eylemler yoksul köylülerin ve kadın örgütlerinin de desteğini alıyor. Çünkü talepleri sadece çalışma koşullarının düzeltilmesini değil, Hindistan’da giderek daha da piyasalaştırılan sağlık hizmetinin yoksul halkı gün geçtikçe daha da zora sokmasına karşı bir isyanı da içeriyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNE ULAŞAMIYORLAR

Ekmek ve Gül İnternet sitesinde yayımlanan habere göre; dünyada toplum yoksul nüfusun üçte ikisini barındıran Hindistan’da, özellikle kırsaldan iş bulma ve daha iyi bir hayat kurma umuduyla gelen milyonlarca yoksul, gecekondu bölgelerinde yaşamak durumunda kalıyor ve tuvalet, su, gıda, eğitim gibi temel hizmetlere bile ulaşamıyor. Örneğin 18 milyon nüfusa sahip Delhi’de 4 milyon insanın elektrik, su gibi olanakları bulunmuyor, kirli suları içmek zorunda kaldıkları için her yıl yüzlerce kişi kolera hastalığına yakalanıyor. Sağlık problemi yaşayan kişilerin ise sağlık hizmeti edinmesi ya da ülkede asgari düzeyde sağlık hizmeti sunan Asha ve Anganwadi örgütlerinin sağladığı temel sağlık hizmetine ulaşması bile son derece zor.

Hindistan dünyada en fazla tıp fakültesine sahip ülke olmasına rağmen ABD’den sonra dünyanın en piyasacı sağlık sistemine sahip. Ancak örtük bir şekilde de olsa devam eden kast sisteminden kaynaklı, eşitsizlik çok daha derin ve görünür olduğu için yoksul halk bu sağlık sisteminden daha fazla etkilenmekte.

Bu sebeplerle sağlıktaki durumu biraz da olsa ‘iyileştirmek’ için Bütünlüklü Çocuk Gelişimi Hizmetleri programının bir parçası olarak Hindistan hükümeti Anganwadi olarak bilinen yapılanmayı kurmuş.

Anganwadi temel olarak kırsalda yaşayanlara sağlık hizmeti, resmi olmayan okul öncesi eğitim, beslenme ve sağlık eğitimi, hamile kadınların ve çocukların aşılanması, çocukların ve doğum yapan kadınların kayıt altına alınması, doğum öncesi eğitim gibi hizmetler sunuyor. Ayrıca yoksullara temel ilaçlarını sağlıyor zira Hindistan, dünyada dördüncü büyük ilaç üreticisi olmasına rağmen nüfusunun üçte ikisi mali nedenlerle ilaca erişememekte.

Ekmek ve Gül'ün çeşitli kaynaklar inceleyerek hazırladığı haberin tamamı https://ekmekvegul.net/sinirlarin-otesi/hindistanin-ebeleri-ayakta adresinden okunabilir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM yine sınavı geçemedi!

SONRAKİ HABER

Suriye'nin orta kesimindeki son IŞİD direnişi de kırılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa