İsveç’te sağlık emekçilerinden özelleştirme protestosu
İsveç'in 11 ilinde bir araya gelen sağlık emekçileri, özelleştirme ve taşeronlaştırmaya dikkat çekmek amacıyla meydanlara çıktı.
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç'te özelleştirme ve taşeronlaştırma politikasının yol açtığı yıkıcı sonuçlara dikkat çekmek ve sağlık sektöründeki emek sömürüsünü protesto etmek için, İsveç’in 11 ilinde sağlık emekçileri meydanlara çıktı.
Stockholm, Göteborg ve Malmö gibi büyük yerleşim birimlerinde yapılan miting ve yürüyüşlerde konuşmalar yapan sağlık emekçileri, hükümete sağlık emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını kötüleştiren, hastaların yaşamlarını riske sokan özelleştirme, taşeronlaştırma ve kemer sıkma politikasına son vermeleri çağrısı yaptılar.
“Ucuzluğa son-bir başka sağlık mümkündür” parolasıyla yapılan eylemlerde, özelleştirme ve taşeronlaştırma politikasına son verilmesini ve sağlık ve eğitim hizmetlerinin yeniden devlet ve belediyelere devredilmesini talep eden pankart ve dövizler de taşındı. Göstericiler, hükümetin sağlık politikasını protesto etmek için zaman zaman hep birlikte düdük çaldı.
İNSAN ONURUNA YARAŞIR SAĞLIK HİZMETLERİ HERKESİN HAKKI
Stockholm’deki gösteri kadınların oluşturduğu müzik grubunun trampet çalmasıyla başladı. Hemşire Ingrid Borin, meydanda yaptığı konuşmada amaçlarının sağlık sistemindeki aksaklıkları halka duyurmak ve önlem almaları için harekete geçmelerini sağlamak olduğunu belirttikten sonra şunları kaydetti: “Biz sağlık sistemindeki aksakları ve bunların giderilmesi için yapılması gerekenleri biliyoruz. Sağlık kurumlarının zayıflamasından hem çalışanlar hem de hastalar zarar görüyor. Bu, herkesi etkiliyor. Hepimizin bazen sağlık hizmetleri alma gereksinimi duyuyoruz. İyi ve insan onuruna yaraşır sağlık hizmetleri herkesin hakkı.”
Göteborg’de düzenlenen gösteride Mattias Nilsson, sağlık sistemindeki özelleştirme ve kemer sıkma politikalarının emekçiler üzerindeki etkisini, “Hastanede çalıştığım 9 yıl içinde koşullarının nasıl ağırlaştığını gözlemledim. Sağlık hizmetlerine talep artarken sağlık hizmetleri veren yerlerin sayısı azaldı. Personel sıkça yer değiştiriliyor ve hasta yazılan meslektaşlarımızın sayıları arttı. Artık personel dayanamıyor” diyerek özetledi.
Linköping ilindeki gösteride hemşire Alexandra Lyssarides, hastaların kötü çalışma koşullarının hastaların güvenliğini tehdit ettiği uyarısında bulunduktan sonra, politikacılara duruma müdahale etmeleri ve önlem almaları çağrısı yaptı.