24 Temmuz 2012 07:53

Akit katilleri yine aklayamadı!

Yeni Akit gazetesinin “Kurşun izi olan fotoğrafları ele geçirdik” diyerek Sivas katliamıyla ilgili yayınladığı morg fotoğraflarının 1995 yılında yayınlanan bir kitaptan alındığı ortaya çıktı. Haberde “kurşun izi ve akan kan” diye anlatılan görüntünün ise saç örgüsü olduğu anlaşıldı.Yap

Akit katilleri yine aklayamadı!
Paylaş
Hasan Akbaş

Yaptığı haberle Sivas Madımak katliamını gerçekleştiren katilleri aklamaya çalışan Yeni Akit Gazetesi gazetecilik etiğini bir kez daha çiğneyerek, yalan ve uydurma bir haber ile yeniden provokasyon yarattı. Söz konusu gazete dün manşetinde yer alan“19 yıllık yalan” başlıklı haberde yeni fotoğraflar ele geçirdiğini ve katliamda yaşamını yitirenlerin kurşunlanarak öldürüldüğünü iddia etti. Yayınlanmasının üzerinden 19 saat geçmeden Akit’in fotoğraflara dayanarak yaptığı haber uydurma çıktı.

Akit’in ‘ele geçirdim’ dediği fotoğraflar Murat Özcan ve Ali Eke Yılmaz’a ait. Bu fotoğrafları daha önce “Sesini Yitiren Şehir Sivas” adlı belgesel-fotoğraf kitabında yayınlayan sanatçı Mehmet Özer, fotoğrafların yakınlaştırılmış halini yayınlayarak Akit’in haberini boşa düşürdü. Fotoğrafların orijinalinde kurşun izi ve kan olarak belirtilenin saç örgüsü olduğu açıkça görülüyor. Böylece, Akit’in “19 yıllık yalan” başlığıyla duyurduğu haber 19 saat sonra yalanlanmış oldu.

Ayrıca haberi yapan gazetenin muhabiri Murat Alan’ın katliam günü otele saldıranların arasında bulunan ve orada yaşamını yitiren Ahmet Alan’ın  kardeşi olduğu da başka bir iddia.

GAZETEYE TEPKİ YAĞDI

Gazete, söz konusu haberin spotunda “Sivas olaylarıyla ilgili 19 yıldır gizli tutulan morg fotoğraflarını Akit ele geçirdi. Fotoğraflar Madımak Oteli’nde ölen 37 kişinin yanmadığını açıkça ortaya koyuyor” demişti. Gazetenin manşetinde katledilenlerin morgda çekilmiş fotoğraflarının ise açıkça sergilenmesi dikkat çekti. Bir insanlık ayıbını bu şekilde manşetine taşıyan Akit gazetesi adeta provokasyona davetiye çıkarttı. Katilleri aklamaya dönük çok sayıda haber yapan Akit’in katilleri aklama ve kafaları bulandırma çabaları yine fiyaskoyla sonuçlandı. Fotoğrafları bu şekilde yayınlayarak insanlık suçu işleyen gazeteye sosyal ağlar ve haber sitelerinde tepki yağdı.

SENARİSTLİĞE SOYUNARAK HABER YAPTI

Gazete haberinde şöyle diyor: “Sıra sıra dizilmiş cesetlerden hiçbirinde yanık izi görülmezken, bir genç kıza ait cesedin görüntüsü Astsubay Galip Deniz’in ‘Otel içinde vurularak öldürülenler vardı’ iddiasıyla bire bir örtüşüyor. 2 Temmuz gecesi Numune Hastanesi Morgu’na getirilen genç kıza ait cesetteki kurşun yarası açıkça görülüyor. Hastane morgunun mermer zemininde yatan cesedin, sol göğüs bölgesinden tam da kalp hizasından vurulduğu, tişörtünde açılan delikten yukarı doğru şerit halinde kan boşaldığı belirtiliyor” diyerek adeta bir senarist gibi kurmaca haber yapan Murat Alan’ın haberi, yine kendi yayınladığı fotoğraflarla boşa düşmüş oldu. (Ankara/EVRENSEL)


YAYINLANAN FOTOĞRAFLAR YENİ DEĞİL

Gazetemize konuya ilişkin bilgi veren fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer, söz konusu fotoğrafların yıllar önce kendisi tarafından belgesel-kitap haline dönüştürüldüğünü ifade etti. Fotoğraftaki kişinin Belkıs Çakır olduğunu söyleyen Özer, kitabın 3. baskısıyla birlikte morg fotoğraflarının ailelerin aynı acıyı yaşamaması için kitaptan çıkarıldığı bilgisini verdi. Haberin provokasyon amaçlı yapıldığını belirterek tepki gösteren Özer, “Gazete en iyi bildiği işi yapmaya, yalan söylemeye devam ediyor” dedi.

BÜLBÜL: KATLİAM POLİTİKASININ DEVAMI

Yeni Akit’in haberine tepkiler de artıyor. Akit’in “gündemi alt üst etti” dediği habere Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlere sahip çıkanların ve ailelerinin örgütü olan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nden tepki geldi. Dernek Başkanı Kemal Bülbül yaptığı açıklamada, haberin düzmece ve uydurmaca olduğunu belirterek, yapılan haberle hedef şaşırtılarak yeni oyunlar hedeflendiğine dikkat çekti. Bülbül, Uydurulan yalanlar katliam politikasının devamından başka bir şey değildir” dedi. Akit’in şarlatanlık yaptığını ifade eden Bülbül, gazetenin sürekli katilleri aklamasına yönelik girişimlerine ilişkin, “Biz Aleviler, Türkiye ve dünya kamuoyu Madımak katliamının nasıl yaptığınızı ve katillerin kim olduğunu biliyor. Bu sahtekarca çırpınışlarınız sizi bir kere daha ele veriyor. Bırakın düzmece haberleri de kapılarımıza işaret koyan ‘İyi ve dindar çocukları’ bulun” ifadelerini kullandı.

DOĞAN: ALÇAKLIĞI SÜRDÜRÜYOR

Katliam günü otelde bulunan ve yaşadığı ancak morgda anlaşılan Serdar Doğan, katliamda kardeşi Serkan Doğan’ı kaybetmişti. Haber üzerine görüşlerini aldığımız Serdar Doğan, haberin büyük bir alçaklık olduğunu söyledi. Katliamı savunan bir gazetenin yaptığı haberlerin yalancılıktan öteye geçemeyeceğini kaydeden Doğan, bu haberlere iddialara itibar etmediklerini söyledi. Söz konusu fotoğrafların günyüzünde bulunmamasının tek nedeninin “Aileler çocuklarını her seferinde bu şekilde görmesin” diye hassas davranılması olduğunu belirten Doğan, buna rağmen fotoğrafların birçok gazete ve kitapta yer aldığını söyledi. Doğan, “Akit’in yaptığı haber alçaklıktır. “Dün ‘şanlı Sivas kıyımı’ manşeti atanlar bugün alçaklığını sürdürüyor. Bütün bunların tek anlamı var katliam politikası hala devam ediyor” dedi.

PROVOKASYONA DEVAM

Madımak Oteli yakıldıktan sonra olay yerinden ayrılan bir grup saldırgana askerler tarafından açılan ateş sırasında vurularak öldürülen, katliamın faillerinden Ahmet Alan’ın kardeşi olduğu iddia edilen Murat Alan dünkü haberinde daha ileriye giderek katliamı otelde bulunan aydın ve yazarların gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Dünkü provokatör haberde ise, ailelerin mezarların açılmasını istediğini ve otopsilerin yeniden yapılmasını istediğini yazıyor. Haberde bu talepler ise kamuoyunca da bilinen, katliam günü kurşunla vurulan saldırganların ailelerinin bireysel talepleri etrafında şekillendiriliyor. Ancak haberin manşetinde bu talep sanki bütün ailelerin isteğiymiş gibi sunuluyor.

Katliamın yargılanmayan 1 numaralı sanığı Cafer Erçakmak’ın olduğu iddia edilen mezarın açılması talebi de dün Akit’in hedefindeydi. Alan haberinde, “Merhum Erçakmak’a defalarca otopsi yaptıracak kadar gözü dönen kesim, haberimiz sonrası dut yemiş gibi suskunluğa gömüldü”  ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Birtane, Konya’da yaşanan işçi ölümünü sordu

SONRAKİ HABER

Kadınlar yeni yasaya da sığınamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...