04 Eylül 2017 23:56

Evrim Teorisi müfredattan çıkarılsa da değişim devam ediyor

15. Gençlik Yaz Kampı'nda 'Evrim atölyesi' oluşturan liseli gençler, Evrim Teorisinin müfredattan kaldırılmasını Evrensel'e değerlendirdi.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Betül EREK
Aydın

Evrim Teorisinin müfredattan çıkartılması ve eğitimin bilimsellikten uzaklaştırılması liseli gençler arasında yoğun biçimde tartışılıyor. 15. Gençlik Yaz Kampı’na katılan ve burada kendiliğinden bir “evrim atölyesi” oluşturan liseli gençler, kuramın müfredattan kaldırılmasını gazetemize değerlendirdi.  

Geçtiğimiz günlerde Kuşadası’nda yapılan 15. Gençlik Yaz Kampı birbirinden renkli atölyelere ev sahipliği yaptı. Kampta evrim atölyesinin olmadığını farkeden liseli gençler ise, kolları sıvayarak kendi aralarında bir “evrim atölyesi” oluşturdu. Atölye kurucuları ile eğitim müfredatını ve müfredattan kaldırılmak istenen evrim kuramını konuştuk.

İzmir’de lise öğrencisi olan Ezgi, müfredattan kaldırılan evrim teorisiyle çocukluk yıllarından beri ilgilendiğini söylüyor. Ezgi, 15. Gençlik Yaz Kampı Kuşadası Kampı’nda bu sene evrim atölyesi olmadığı ve ihtiyaç olduğu için kendiliğinden bir evrim atölyesi oluştuğunu dile getiriyor. Evrimin müfredattan çıkartılmasının ardından, kampta neler yapabileceklerini düşündüklerini belirten liseliler, 2 gün süren ve 40-50 dolayında gencin katıldığı bir “evrim atölyesi” düzenlediklerini anlatıyor. Atölye çalışmaları sırasında “Madem insanlar maymundan geldi; o zaman şimdiki maymunlar neden var” gibi sorular sorulduğunu aktaran Ezgi, soruların hepsinin büyük bir merak içerdiğini ifade ediyor.  

‘ZATEN ANLATILAMIYORDU’

Eski müfredatta kadük halde de olsa evrim kuramına yer verilmesinin önemli olduğunu dile getiren Ezgi, bu konudaki karşılaştırmayı ise şu cümlelerle paylaşıyor: “Zaten anlatılamıyorduk ama basitçe de olsa hayvanlardaki geçişleri görüyorduk. En azından 10 ve 11. sınıflarda genetik kalıtım ve sonra da sistemler konusuna geçiliyordu.

Evrim konuları olmadığında öğrenciler sanıyor ki dünya ve insanlık hiç değişmedi, hep böyleydi. Dolayısıyla önceki yaşam formları, benzer türlerin varlığı ve gelişme basamakları bilinmiyor.”  

‘LABORATUVARLAR GÖSTERMELİKMİŞ’

Lisede, bilimsel çalışmalar için bir proje ve olimpiyat yapmaya çalıştıklarını ifade eden Ezgi,  “Gönüllü hocalarımız dışında fazla bilgi veren yok. Bu nedenle olmuyor. Laboratuvarlara dahi ara da götürüyorlar ve mikroskop dışında orada bir şey kullandığımızı hatırlamıyorum” diyor. Okula ilk başladığında, fizik kimya ve biyoloji laboratuvarlarını gezdiklerini ve bunun onları çok heyecanlandırdığını ifade eden Ezgi, “Burada deneyler yapacağımızı sanmıştık. Ama göstermelikmiş” diye sitem ediyor.

‘MÜFREDATTAN ÇIKSA DA DEĞİŞİM DEVAM EDİYOR’

Ezgi, daha önceki eğitim ve öğretim dönemlerinde üreme sisteminin de müfredattan çıkartıldığını hatırlatarak, “Üremeyle ilgili ders konuları bir anda cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklara geçiliyor” diyor. Biyoloji ve evrim derslerinin öğrenciler üzerinde olumlu etkileri olduğunu kaydeden Ezgi, “Erkek arkadaşlar doğumla ilgili, adet döngüsündeki hormonların değişimiyle ilgili bilgilendikçe daha farklı bakış açıları oluştu kadınlara karşı” diyerek gözlemini ifade ediyor.

Ezgi ayrıca muhafazakâr ailelerden gelen kadın öğrencilerin de, ailelerinden öğrenemedikleri kendi bedenlerindeki değişimi bu dersler sayesinde öğrenmelerinin önemli olduğunu da vurguluyor ve ekliyor: “Daha önce duymayan bilmeyen kadınlar ilk regl olduklarında hastalığa yakalanmış ya da kötü bir şey olmuş gibi yaklaşıyorlar.”

Ezgi, son olarak değişim sürecinin kaçınılmaz olduğuna vurgu yaparak, “Değişim kaçınılmaz. Müzeleri  kapatsalar, Evrim Teorisini kitaplardan çıkarsalar bile yaşam devam ediyor, değişim devam ediyor” diyor.  

‘GENÇLER DİN BASKISI ALTINDA’

Ezgi’nin ardından İstanbul Kartal’dan bir başka liseli gençle, Nilay’la konuşuyoruz.  Nilay evrimin müfredattan kaldırılmasını Türkiye’de gençlerin üzerinde kültürel ve dini bir baskı kurulmasıyla ilişkilendiriyor. Bu yüzden de “İnsanlığın oluşum süreci ve bu sürecin bizlere neler kattığı mevcut eğitim sistemine ters” diyor.

Müfredattan evrim kuramının çıkarılmak istenmesinin politik nedenlerine de dikkat çeken Nilay, “Dindar ve kindar bir nesil yetiştirmeyi hedefleyen bir sistemle karşı karşıyayız. Bu nedenle din konusuna karşıt olduğunu düşündükleri evrim teorisini müfredattan kaldırmayı çözüm olarak buldular” diyor.

Liseli Nilay değerlendirmesini şu cümlelerle tamamlıyor: “Evrimin bize gösterdiği canlıların mutasyon ve adaptasyon süreciyle değiştiğidir. Oysa ki dinde insanlığın var olması hazır bir sunuluşa ve dogmatik bir yapıya bağlıdır. Dolayısıyla bilimin eğitimden ve hayattan dışlanmasına karşı; bilimsel, parasız, demokratik bir eğitimi savunmak son derece önemlidir diyoruz.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

İki ses ve iki saz albümü: Duo

SONRAKİ HABER

Ankara’da yapılan hangi yol trafiği çözdü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa