Düğünlerde taklit altın dönemi
Altın almaya güç yetiremeyen bazı dar gelirli çiftler ve aileleri, düğünlerinde çevreye mahcup olmamak için 'çakma altın' takıyor.
Antalya'da evlenmek isteyen bazı dar gelirli çiftler, etrafa mahcup olmamak için takı olarak yurt dışından kaçak yollarla getirilen imitasyon altınları kullanıyor.
Düğünlerde altın takmak bir gelenek. en çok altını ise misafirlerden ziyade evlenen çiftler ve aileleri takıyor. Yükselen fiyatlar nedeniyle altın alamayanlar, çareyi Çin ve Dubai'de üretilen imitasyon altınlarda buluyor. Altın görünümlü imitasyon kemer, gerdanlık, akıtma, bilezik ve kordonlar, bijuteri ve pazarlarda satılıyor. Evlilik için altın almaya gücü yetmeyenler, fiyatları 10 ile 200 TL arasında satılan çeşitli boyutlanrdaki bu takılardan alıyor.
BİJUTERİDE, PAZARDA SATILIYOR
Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Ferda Erdem, Kurban Bayramı'ndan sonra düğün hareketliğinin başlayacağını hatırlatarak şunları söyledi:
"Altın piyasalarda değer olarak 2003 ile 2017 arasında 6 kat, dolar 3 kat kazandırmış. Dolayısıyla uzun süreçte altın her zaman kazandırmaya devam ediyor. Hayat şartları malum, tüketicinin alım gücü her geçen gün azalıyor. Altın takma olayı, gösterişe döndü. 'Benim kızıma bu takıldı, ona da bu takılsın' gibi yaklaşımlardan sonra vatandaşın da gücü yetmeyince, bijuteride satılan imitasyonlarla takviye yapılabiliyor. Bunu biz zaman zaman görüyoruz. Duyumlarını alıyoruz. Pazar yerlerinde satılanlar var."
Gelişen teknoloji sayesinde gerçeğine çok yakın sahte altınların ortaya çıktığını da kaydeden Ferda Erdem, yurttaşları sahte altınla kandırılmama konusunda da uyarıyor.
SAHTELER 10 TL İLE 200 TL ARASINDA
Pazarlarda imitasyon altın satan Cumali Cenik işlerinin iyi gittiğini belirterek, "Millette para yok. Düğün sezonu yaklaşınca satış arttı. Gerçek altını kimse alamıyor. Alan da yatırım yapıyor. Gidip kasaya koyuyor. İmitasyon altın fiyatları 10 TL'den başlayıp 200 TL'ye kadar çıkıyor. Altınların Dubai, Suriye'den geldiğini söylüyorlar. Ama yüzde 99'u Çin'den geliyor. Başka da bir yerde imalathane yok" dedi.
Pazarda sahte altınları alıp inceleyen Hafize Toker ise "Gerçeğinden hiçbir farkı yok. Herhalde insanların alım güçleri de düştüğü için bunlara rağbet ediyorlar" diye konuştu. (DHA)