5 Eylül 2017 08:52

İsrail İsveçli aktivistlere tazminat ödeyecek

İsrail, Gazze'ye yardım taşıyan İsveçli aktivistleri engellediği için 1 milyon kron civarında tazminat ödemeye mahkum edildi.

İsrail İsveçli aktivistlere tazminat ödeyecek

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsrail’de mahkeme, Gazze halkına gıda ve çimento taşıyan Estelle adlı gemiye el koyan ve gemideki aktivistleri tutuklayan İsrail’i 1 milyon kron civarında tazminat ödemeye mahkum etti.

Yüksek mahkeme, geçtiğimiz yılın ağustos ayında İsrail’in gemiye el koyma hakkı olmadığını belirtmiş ve geminin aktivistlere iade edilmesini kararlaştırmıştı. Ardından da aktivistler ve  İsrail yetkilileri, ödenecek tazminatın miktarının belirlenmesi için görüşmelere başlamıştı.

Ship to Gaza’nın Hukuk İşlerinden Sorumlu Temsilcisi  Dror Feiler, görüşmelerin anlaşma ile sonuçlandığını ve İsrail’in Ship to Gaza’ya 1 milyon kron civarında tazminat ödemeyi kabul ettiğini  ancak tazminatın miktarı hakkında net bir rakam vermek istemediklerini söyledi.
Feiler, Svenska Dagbladet gazetesine “Bu tamamiyle inanılmaz. Önce haklı çıkacağımızı sanmıyorduk. Çoğumuz İsrail’in doğru yapacağından kuşkuluydu ama bu olayda doğruyu yaptı. Oldukça memnunum” açıklamasını yaptı.

Gemide bulunan 11 İsveçli aktivist bir hafta cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakılmış, İsrail vatandaşı olan Sanatçı Dror Feiler ise Gazze’ye yönelik ambargoyu delmek amacıyla “Bilinçli olarak düşmana yardım ve ayaklanmaya teşvik etmekle” suçlanmıştı.

‘İSRAİL DEVLETİNE KARŞI KAZANILMIŞ BİR ZAFER’

Evrensel'in sorularını yanıtlayan Dror Feiler, “Mahkeme kararını İsrail hükümetine karşı kazanılmış bir zafer olarak görüyoruz. Bu karar  İsrail’de yargının hükümet ve askerlerin yaptığı hukuksuzluklara göz yummadığını göstermesi açısından oldukça önemli” dedi.
İsveçli aktivistler, İsrail’in yanı sıra İsveç, Türkiye, Güney Afrika, İspanya ve İngiltere’de de İsrail’in uluslararası yasa ve anlaşmaları ihlal ettiğini belirterek mahkemelere başvuruda bulunmuşlardı. Ancak bu ülkelerdeki mahkemeler konuyu ele almayı reddetmişlerdi.
Feiler, özellikle İsveç ve Türkiye hükümetlerinin uzlaşmacı tutumlarına tepkili. “İsveç hükümeti, İsrail’in uluslararası yasaları defalarca  ihlal etmesini yüksek sesle protesto etmeliydi. Mahkemenin de dava açarak olayı soruşturması gerekirdi” diyen Feiler, AKP Hükümeti de ailelerin rızası olmadan İsrail’le anlaşma yapmakla suçladı.

SORUN ADALETİN TECELLİ ETMESİDİR

Mavi Marmara gemisinde yaşamını yitirenlerin ailelerinin karşı çıkmasına rağmen Erdoğan’ın 20 milyon dolar karşılığı anlaşarak davadan vazgeçmesini üzücü olarak niteleyen Feiler, “Sorun para sorunu değil, adaletin tecelli etmesidir. Türkiye katledilen vatandaşlarının haklarını sonuna kadar savunabilmeliydi” diyerek AKP Hükümetinin uzlaşmacı tutumuna tepki gösterdi.

Feiler, İsrail’in ödediği tazminatın önümüzdeki yaz ambargoyu delmek için Gazze’ye yapılacak gemi seyahati için kullanılacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Ship to Gaza adlı örgütlenmeye ait Estella gemisi, Haziran 2012’de abluka altındaki Gazze halkına gıda ve çimento ulaştırmak için yola çıkmıştı. İsrail askerleri 20 Ekim 2012 günü uluslararası sulardaki Estella’ya baskın yapmış, 11 İsveçli aktivisti tutuklamış ve gemide bulunan tüm gıda ve eşyalara el koymuştu. Tutuklanan  11 kişi arasında İsveç’in tanınmış yazarlarından Maria-Pia Boethius, Tarih Proförü Mattias Gardell ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Sven Britton da bulunuyordu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Şireci Tekstil 2023’te vergi öncesi kârı 1.6 milyar TL ama 2023’te hiç vergi ödemedi. İşçilere teklifi yüzde 30 zam.

Karafiber 2023’te 6.6 milyar TL değerinde net satış geliri elde etti. Bu satışlardan “kâr etmediğini” öne sürerek vergi ödemedi.

Yalçın Kardeşler Halı 2023’te kendi beyanıyla 44.4 milyon TL vergiye esas kâr elde etti. İşçilere yüzde 34 zam dayatıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et