Yozgat’ta bir köyün bayram geleneği: Yağlı çörek
Yozgat'ta Alevilerin yaşadığı Arife köyünde yapılan yağlı çörek, bayramlara lezzet katmanın yanı sıra geçmişin unutulmamasını sağlıyor.
Tamer Arda ERŞİN
Yozgat
Yozgat’ın Şefaatli’ye bağlı Arife köyünde yapılan yağlı çörek, tadıyla parmakları ısırtıyor. 65 yaşındaki Melahat Yiğitsoy yağlı çöreğin köylerinde 100 yılı aşkın zamandır bayram sabahlarına özel yapıldığını söylüyor.
Yozgat’ın Şefaatli ilçesine bağlı 36 köy bulunuyor. Bazı köylerde bayram sabahları yapılan yağlı çörek yörenin en geleneksel lezzetlerinden. Birçok köyde yapılmasına karşın Aleviler arasında yaygın durumda. Alevilerin yaşadığı Arife köyünde yapılan yağlı çörek de bayram sabahlarının hem ayrılmaz lezzeti hem de geçmişi unutturmayan bir yemek geleneği. Çörek hakkında bilgi veren Melahat Yiğitsoy, yağlı çöreğin köylerinde 100 yılı aşkın bir zamandır yapıldığını söyleyerek, “Atalarımızdan, dedelerimizden öğrenmiştik. Her bayram sabahı yaparız. Benden önce kaynanam vardı, ondan önce onun kaynanası.Yıllardır yapılıyor” diyor.
‘BAŞKA YERLERDE KATMER DE DENİYOR’
Yiğitsoy, yağlı çöreğin tarifini de veriyor: “Önce unu elersin. Sonra içerisine tuzu atarsın. Hamuruna maya katıp suyla yoğurursun. Hamur olduktan sonra ondan kopardığın parçayı tahtada açasın, ardından yağ sürersin. Yağ sürdüğün hamuru katlar ve tekrar açarsın. Tepsiye koyup, üstüne yumurta sürdükten sonra pişirirsin. İstersen patates soğan kavurup arasına koyduktan sonra da pişirebilirsin. Biz buna yağlı çörek deriz, başka yerlerde katmer de derler. Aslında yapılması kolay ancak bizimkileri ayıran, köy ocağında pişirmemiz. Eskiden sac arası vardı. Onda daha güzel olurdu. Taşlardan yapılmış ocakların üstünde ve altında tezek yakılır, onun ateşiyle pişerdi. Orada pişirdiğiniz zaman çörek lokum gibi olurdu.”