8 Eylül 2017 02:14
/
Güncelleme: 01:23

Adana saya işçileri: Birlik olunca kazandığımızı gördük

Cumali AKKAŞ
Mesut BAYLAV
Adana

Adana Saya işçilerinin başlattıkları direniş iki gün içinde ses getirdi. Arastada bulunan tüm firmalar işçilerin yüzde 25’lik zam talebini kabul etti. İşçiler cumartesi günü hesap kesileceğini, zam hesaplarına yansımızsa tekrar iş bırakacakları uyarısında bulundu. İş bırakan işçiler, “2012 yılında birlikte iş bıraktık kazanım elde ettik. Aradan geçen 4 senede zam olmadı şimdi tekrar iş bırakıyoruz ve kazanım elde ediyoruz. Öğrendik ki arastada işçiler birlik olunca kazanım elde ediyor” dedi. 

PATRONLAR PES ETTİ

Arastada bulunan 10 kadar firma işçilerin yüzde 25'lik zam talebini kabul ederken, bazı işyerleri ise yüzde 12 zam teklif etmişti. Yüzde 25 zam alan işçiler iş başı yaparken diğer işçiler ise yüzde 25 zam teklifleri kabul edilene kadar mücadele edeceklerini ifade etti. Bunun üzerine işletme sahipleri, yüzde 13’ü şimdi, yüzde 12’si aralık ayında olmak üzere yüzde 25 zam yapılacağını açıkladı. İşçilerin her senenin ocak ayında yüzde 10’luk zam talepleri de kabul edildi.

Bu taleplerinin yazılı bir protokol haline getirilmesini isteyen işçiler işbaşı yapacaklarını vurguladı.

HER ŞEYE ZAM GELDİ SAYAYA GELMEDİ

Görüştüğümüz Saya İşçisi Sedat Sarıkçı, 4 senedir zam almadan çalıştıklarını ancak geçen sürede iğneden ipliğe her şeye zam geldiğine dikkat çekti. Kendisine yüzde 12 zam önerildiğini fakat yüzde 25 alana kadar çalışmayacağını aktaran Sarıkçı, “Bizi koyun gibi görüyorlar ama biz olmazsak ayakkabı olmaz. 2012 yılında iş bıraktık bazı haklar aldık. Aradan geçen 4 senede zam alamadık. Şimdi tekrar saya işçisi birlik oldu iş bıraktı, kazanım elde etmeye başladı. Anladık ki arasta da işçi birlik olursa kazanıyor” diye konuştu. 

Bir başka Saya İşçisi İsmet Çullu ise büyük işletmelerin zam verdiğini küçük işletmelerin ise vermemekte ayak dirediğini söyledi. Zam alana kadar işbaşı yapmayacaklarını belirten Çullu, zam vermeyen işletmelere iş dikilmeyeceğini dile getirdi. Tek başına zam istediğinde zam alamadığını, ama birlikte hareket ettiklerinde kazanım elde ettiklerini dile getiren Çullu, işçisinin tek çaresinin birlikte hareket etmek olduğunu ifade etti. 

Yüzde 25 zam veren işletmelerin sayalarını diken ve ismini vermek istemeyen bir işçi ise yetiştirilmesi gereken işler olduğu için iş başı yaptıklarını aktardı. Cumartesi günleri arastada hesap günü olduğunu söyleyen işçi “Hesap kesiminde yüzde 25 zam oranının yansımadığını görürsek tekrar iş bırakacağız. İşbaşı yaptık diye hakkımızı almayacağımızı kimse düşünmesin. Biz hakkımızı alana kadar mücadele etmesini biliriz” diye konuştu. 

EMEĞİMİZLE PATRONLAR SEFA SÜRÜYOR

4 senedir zam verilmemesi nedeniyle bu noktaya geldiklerini söyleyen Orhan Doğramacı “Bayram tatili oldu, tatil boyunca aç gezdik, artık boğazımıza kadar geldi. Biraz da patronlar kârdan zarar etsin. Bize saya vermek zorundalar çünkü bütün patronlar ihale almış durumda’ dedi. Sayaya zam gelmezken her şeye zam geldiğini aktaran Doğramacı, “Patronları güzel tatilleri yaparken iyi arabalara binerken, bizim emeğimizi cebe indiriyorlar, eğer birliğimizi korursak şimdi de kazanırız sonraki senelerde de kazanırız” diye konuştu.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et