11 Eylül 2017 01:40
/
Güncelleme: 07:50

Cumhuriyet Gazetesi'nin 5 çalışanı hakim karşısına çıkıyor

Cumhuriyet Gazetesi’nin 17 yöneticisi ve çalışanı hakkında açılan davanın altıncı oturumu Silivri Ceza İnfaz Kurumları’nın karşısındaki duruşma salonunda yapılacak. Duruşma öncesi sosyal medyada #ÖzgürlükteBuluşalım hastagı twitter TT listesinde üst sıralara kadar yükseldi. Gazeteciler ‘Silivri’ye arkadaşlarımızı almaya gidiyoruz’ dedi. 

İlk beş oturumu temmuz ayında Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen davanın oturumunda İnan Kıraç, Alev Coşkun, Mustafa Pamukoğlu, Nevzat Tüfekçioğlu, Şükran Soner, Nail İnal, Mehmet Faraç, Rıza Zelyut, İbrahim Yıldız, Leyla Tavşanoğlu, Miyase İlknur, ve Aykut Küçükkaya’nın tanık olarak dinlenmesi bekleniyor. Ayrıca Cumhuriyet Çalışanı Emre İper de ilkkez hakim karşısına çıkacak.

İstanbul 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk beş oturumun sonunda Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Musa Kart, Güray Tekin Öz, Turhan Günay, Önder Çelik ve Hakan Kara tahliye edilmiş, Ahmet Şık, Akın Atalay, Kadri Gürsel ve Murat Sabuncu’nun tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. 

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabir Ahmet Şık, yazar Kadri Gürsel, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Jeansbiri adlı Twitter hesabını kullanmakla suçlanan Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluk hallerine devam kararı verilmişti.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcının mütaalasından önce avukatlar ve sanıklar tahliye taleplerine ilişkin söz almıştı.

Cumhuriyet’in avukatlarından İlkan Koyuncu, “Biz buraya Norveç’ten gelmedik. Adalet fışkırsın diye beklemiyoruz. Ancak hukuksuzluktan da ölüyoruz. 9 aydır tutukluyuz” diye konuştu.

Söz alan avukatlardan Ali Rıza Dizdar ise, sanıkların özgürlüklerinin kısıtlanmasını gerektiren delillerin dosyada olmadığını söyleyerek, “Derhal beraat kararı verilmelidir” dedi.

Kadri Gürsel’in avukatı İlkan Koyuncu da, müvekkilinin 9 aydır tutuklu olduğunu hatırlatarak, “Cemaat örgüttür diyen Kadri Gürsel sanık, Fethullah Gülen’in kitaplarını okudum diyen tanık” ifadelerini kullandı.

Hikmet Çetinkaya’nın avukatı Burak Oder ise, müvekkilinin Bylock’lu telefondan aranmış olmasının delil olamayacağını söyleyerek, “Hikmet Çetinkaya iddianameye göre Bylock’cu bir polis memuru ile görüşmüş. Numarayı aradığımızda karşımıza karakol çıktı” dedi.

4 TUTUKLU SAVUNMALARINDA NE DEMİŞTİ?

* Tutuklu yargılanan gazeteci Ahmet Şık, yaklaşık iki saat süren savunmasında, hükümet ve Fethullah Gülen yapılanması arasında yıllarca çıkar ilişkisinin devam ettiğini ifade etti ve “Söylediklerim savunma veya ifade değil, aksine ithamdır” dedi.

* İddianamede Cumhuriyet Gazetesi’nin son üç yıllık dönemde yayın politikasının değiştiği ifadeleri yer alıyor. Gazetenin yayın danışmanı Kadri Gürsel ise savunmasında,yalnızca 34 gün yayın danışmanlığı görevinin yapabildiğini hatırlatarak, ‘Öyleyse benim bu ‘yayın politikasını değiştirme suçuna’ iştirakim nasıl mümkün olmuş olabilir” diye sordu.

* Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu darbe girişiminden sonra AKP, CHP ve MHP’nin katılımıyla düzenlenen Yenikapı mitingine HDP’nin davet edilmemesine yönelik, ‘Eksik Demokrasi’ manşetinin iddianamede yeraldığını ifade etti. Sabuncu, “Altı milyon oy alan bir partinin olmadığı mitinge ‘Eksik Demokrasi’ demek suç mu?​” diye sordu.

* Akın Atalay, gazetesine yönelik soruşturmanın bir “hukuk cinayeti” olduğunu söyledi. Soruşturma sürecine dair de konuşan Atalay, soruşturma savcılarından Murat İnam’ın FETÖ üyeliği suçlaması başta olmak üzere terör kapsamında suç işlemiş olmaktan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde yargılandığını hatırlattı.

 (MEDYA SERVİSİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Adalet bakanı, "Kimileri ‘Bize soruşturma açın’ dercesine ortalıkta dolaşıyor" demişti. BİRTEK-SEN genel başkanının tutuklanmasından sonra siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar şafak operasyonu ile gözaltına alındı

Evrensel'i Takip Et