Prof. Dr. Semih Tezcan vefat etti
Türkolog Prof. Dr. Semih Tezcan, uçakta geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybetti.
Ünlü Türkolog Prof. Dr. Semih Tezcan hayatını kaybetti. Almanya’dan Türkiye’ye dönmekte olan Tezcan, uçakta geçirdiği kalp krizi sonrasında Kurtköy Ersoy Hastanesine kaldırıldı. Yoğun bakımda yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayan Tezcan'ın cenazesi, 17 Eylül Pazar günü Maltepe Camiinde kılınacak öğlen namazının ardından Ankara Karşıyaka Mezarlığına defnedilecek. Prof. Dr. Semih Tezcan, Avusturyalı ünlü Türkolog ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Andreas Tietze’nin 65 yıllık çalışmasının ürünü olan; TÜBA tarafından yayına hazırlanarak ilk dört cildi basılan “Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugati Projesi”ni yürütüyordu.
PROF. DR. SEMİH TEZCAN KİMDİR?
Türkiye Bilimler Akademisinin aktardığı bilgiye göre, 1943'te Mersin’de doğan Tezcan, 1964’te Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Türk Dili Bölümünü bitirdi. Aynı yıl Societas Uralo-Altaica’nın tahsis ettiği bursla doktora öğrenimi için Almanya’ya gitti. Hamburg Üniversitesi’nde Prof. Annemarie von Gabain’in yanında Eski Uygurca, Göttingen Üniversitesi’nde Prof. Gerhard Doerfer’in yanında Altayistik ve Genel Türkoloji okudu. 1970'lerin başında doktor unvanını aldı. Göttingen Üniversitesi’nde doktora öğrenimi görmekte iken hocası Prof. Doerfer ile 1968 yılında İran’da konuşulan arkaik Türk dili Halaçça’yı yeniden keşfetti, bu dilin Türkoloji için büyük önemini ortaya koydu. O tarihten başlayarak 30 yıl boyunca diğer görevlerinin yanı sıra bu arkaik dilin araştırılmasına Prof. Doerfer ile birlikte emek verdi, birçok yayın yaptı.
Doktoradan sonra Türkiye’ye dönüp 1974’ten 1984’e kadar Ankara Üniversitesinde çalıştı. 1984 yılında Federal Almanya’nın Bamberg Üniversitesi’nde yeni kurulan Türkoloji kürsüsüne davet edildi. Orada 1984-2008 arasında görev yaptı. 2008-2015 arasında da Bilkent Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Türk Edebiyatı Bölümünde ders verdi.
Çalışmaları TÜBA’nın 2006 yılı “Sosyal Bilimler Bilim Ödülü”ne lâyık görüldü. Yalnız başına yayımladığı kitap ve makalelerinden başka batılı, Ortadoğulu ve Uzakdoğulu bilim insanlarıyla ortak bilimsel çalışmaları yayınlandı. Çalışma alanlarıyla ilgili konularda Almanca ve İngilizceden Türkçeye çeviriler yaptı. 1994 yılında, Berin-Brandenburg Bilimler Akademisi’nin Eski Uygur medeniyeti belgelerini yayımlamakla görevli Turfan Projesi Komisyonuna üye seçildi. 2002’de bu projenin direktörlüğüne getirildi. (Ankara/EVRENSEL)