EMO: Kışın yaz saati ısrarından vazgeçilsin!
Elektrik Mühendisleri Odası kışın yaz saati ısrarından vazgeçilmesi istendi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasının ortaya çıkardığı sonuçlara dikkat çekti. Tasarruf yerine zarar, öğrencilerin karanlıkta okula gitmesi ve günlük yaşamdaki birçok soruna değinilen açıklamada, kışın yaz saati ısrarından vazgeçilmesi istendi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasıyla enerji tüketiminde tasarruf değil, israf ortaya çıktığı belirtildi. İnsanların günlük yaşamında karşılaştıkları sıkıntılar, toplumsal ve ekonomik olarak yaratılan kayıp da dikkate alındığında yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasından bir an önce vazgeçilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, Ankara ve İstanbul için okul saatlerine yönelik yapılan düzenlemenin sorunu çözmek için yeterli olmadığı ifade edildi. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Aylık Elektrik İstatistikleri Raporu`ndaki elektrik tüketim verilerini esas alarak yaptıkları çalışmada, yaz saatinin kalıcı olarak uygulanmaya başlandığı 2016 ve 2017 yılının ilk aylarında gereksiz bir elektrik tüketimi yaratıldığı kaydediln açıklamada şöyle denildi: “Bir önceki yılın aynı ayına göre elektrik tüketim artışları hesaplandığında; 2016 yılının Kasım ayında yüzde 6.66; Aralık ayında yüzde 5.97 elektrik tüketim artışı kaydedildiği belirlenmiştir. Aralık 2016 ve Ocak 2017`de Türkiye`nin elektrik ihtiyacının karşılanamadığı doğalgaz ve elektrik üretim krizi yaşanmıştır. Bu nedenle bu aylardaki tüketim artışları, elektrik verilemediği için baskılanmıştır. Buna rağmen elektrik tüketim artışı Ocak 2017`de de yüzde 5.75 olmuştur. Artış oranı Şubat 2017`de yüzde 6.22, Mart 2017`de ise yüzde 6.43`e ulaşmıştır.”
MALİYETİ 2.8 MİLYAR TL!
Toplamda yaz saati uygulamasının kalıcılaştırıldığı kış aylarında (Kasım 2016- Mart 2017) yaklaşık 7 milyar kilovat saatlik fazladan tüketim ortaya çıktığına dikkat çekilen açıklamada, mesken kullanıcılarına uygulanan bir kilovat saatlik elektrik bedeli olan 41 kuruş üzerinden hesaplandığında 2.8 milyar liralık bir ekonomik maliyetin ortaya çıktığı açıklandı. TÜİK`in aylık sanayi üretim endeksi bültenlerine bakıldığında; sanayi üretim artışının Kasım 2016`da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.7, Aralık 2016`da yüzde 1.3, Ocak 2017`de yüzde 2.6`da kaldığı kaydedilen açıklamada, bunun Şubat 2017`de ise yüzde 0.4 gerilediği, Mart 2017`de de yalnızca yüzde 2.8 artış görüldüğü aktarıldı. Yani elektrik tüketim artışlarının sanayi üretim artışlarıyla bağını kurmanın da mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, özellikle Şubat ayında sanayi üretim endeksindeki gerileme ve mart ayındaki düşük artış düzeyine karşın elektrik tüketiminde açıklanamayan bir artışın söz konusu olduğu ifade edildi.
OKULLAR İÇİN YAPILAN DÜZENLEME SORUNU ÇÖZMÜYOR
Ayrıca çocukların karanlıkta okula gitmek zorunda kalmaları başta olmak üzere trafikten insanların sağlığına, ekonomiden yurtdışı ile olan ilişkilere kadar uzanan çeşitli olumsuz etkiler nedeniyle halkın da yoğun şikayeti olduğuna değinilen açıklamada, “Şimdi okulların saatini ileriye çekerek biraz olsun rahatlama sağlanmaya çalışılmış; Ankara ve İstanbul için okul başlama saatlerine sınır getirilmiştir. Özellikle ikili eğitim veren okullar için getirilen 7:50 sınırlaması sorunu çözmemektedir. Büyükşehirlerdeki yol mesafeleri dikkate alındığında yine karanlıkta çocukların yola çıkmaları anlamına gelmektedir. Ayrıca sorunun böyle palyatif olarak çözülmesi mümkün olmadığı gibi kamu idaresinin görevi insanların yaşamlarını kolaylaştırmak olmalıdır. Yalnızca okul saatlerinde yapılacak bir ayarlama yeterli değildir. Enerji tasarrufu yerine israfa yol açan, enerji tüketiminde manipülatif bir artışa neden olan bu uygulamaya son verilmelidir. Can güvenliğini de dikkate alarak karanlık ve ıssız saatlerde günlük yaşamı başlatmayı dayatan yazın geçilen GMT+3 noktasının kalıcılaştırılmasından bir an evvel vazgeçmeli, Türkiye coğrafyasına uygun kış ve yaz saatlerine geçilmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)