17 Eylül 2017 06:28

Sebze ve meyve sektörü, market zincirlerinin tekelinde

Mersin Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen: Sektör, market zincirlerinin tekelinde ve ürünler 7,5 katı fiyatlara satılıyor

Paylaş

İbrahim MAŞE
Mersin

Mersin Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, sebze ve meyve sektörünün Türkiye'deki zincir marketlerin tekelinde olduğunu, fiyatların buralarda yüzde 750'ye varan farklara ulaştığını söyledi. Şen, soruna çözüm bulması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın ikinci ve dünyanın üçüncü büyük hali olan Mersin Hali'ne davet etti.

HALDEN 50 KURUŞA ÇIKAN BİBER 3 LİRA 75 KURUŞA SATILIYOR

Hal çıkışı 50 kuruş olan sivri biberin marketlerde 3 lira 75 kuruşa vatandaşa ulaştığına dikkat çeken Şen, "Bu marketler yaklaşık 30 bin şube ile sektörü kilitlemiş durumda. Üretici ve komisyoncular olarak bunlara ürünümüzü vermediğimiz takdirde ikinci bir şansımız kalmıyor. Fiyat ve finansal olarak bizlere sıkıntılar yaşatıp iflasa sürüklüyorlar. Bu tekelin kırılması lazım. Buna bakanlığın el atması lazım. Ödeme ve fiyat istikrarında girişimde bulunulmalı. Türkiye'nin en büyük zincir marketlerinden bir tanesinde fiyat listesine bakıyoruz. Sivri biber, hal alış fiyatı 50 kuruş, market satış fiyatı ise 3.75 TL. Aradaki fark yüzde 750. Burada suçlu, komisyoncu mu yoksa marketler mi? Kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz" dedi.

HAL İLE PAZAR VE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKI EN AZ YÜZDE 200

Hal fiyatları ile tüketiciye ulaşan rakamlar arasında uçurumlar olduğunu kaydeden Şen şöyle devam etti:

"Üreticinin hali içler acısı. Mersin halinde domates 50 kuruş ile 70 kuruş arasında işlem görüyor ve satılmıyor. Salatalık 70 kuruş ile 1 TL arası, patlıcan 70 kuruş, kabak 1 TL, sivri biber 1 TL, dolma biber 70 kuruş. Pazar satış fiyatlarında ise bu farklar en az yüzde 200. Şeftali 50 kuruş.

Şeftali satılmıyor çöpe dökülüyor. İnsanlar 20 senede evlatları gibi büyüttükleri ağaçları kesiyor. Domates tarlada kaldı. Daha ne kadar ucuza verebiliriz. Üretici bankaya borçlu, iflaslar çığ gibi büyüyor. Daha ucuza da yedirebiliriz. Vergiler sıfırlanıp desteklenirse, yatlara verdikleri 1 lira 95 kuruşluk mazottan üreticiye de verirlerse fiyatlarda da iyileştirme olacaktır". (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tunusluların yolsuzluk affı öfkesi: Affetmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Antakya'daki Roma hipodromu Arkeopark olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa