İlkokul öğrencilerine uzayı yanlış anlatmışlar
İlkokul 1. sınıf Türkçe ders kitabının ‘Uzay’ bölümünde pek çok hatalı bilgiye yer verildiği ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkçe kitabında birçok hata bulunuyor. Hatalı bilgilerin kaynağı ise dini yayınlar basan Timaş...
Müfredat değişimi sonrası ders kitaplarındaki hatalar ve skandallara bir yenisi daha eklendi. İlkokul 1. sınıf Türkçe ders kitabında “UZAY” başlığında birçok hatalı bilgiye yer verildi.
Konuyu LinkedIn hesabından duyuran Uzay Araştırmacısı Halit Mirahmetoğlu’nun paylaşımı şöyle:
İlkokul Türkçe 1 ders kitabı. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu tarafından 21.06.2017 tarihinde eğitim aracı olarak kabul edilmiş ve yapılan sözleşme ile 1 milyon 552 bin 751 adet basılmış.
Uzay ünitesindeki bilgilere bir bakalım:
YANLIŞ: “Gökyüzündeki en parlak yıldızın adı Kutup Yıldızı’dır.”
DOĞRUSU: “Gece gökyüzündeki en parlak yıldızın adı “Sirius’dur”, kutup yıldızı ya da diğer adıyla Polaris çok parlak olmayan sıradan bir yıldızdır. Aslında gökyüzündeki en parlak yıldızın adı Güneş’tir.
YANLIŞ: “Güneş en büyük yıldızdır”
DOĞRUSU: “Güneş en büyük yıldız değildir, Güneşten binlerce kat büyük milyarlarca yıldız
vardır”
YANLIŞ: “Arkalarında ışıklı bir kuyruk bulunan yıldızlara kuyruklu yıldız denir.”
DOĞRUSU: “Kuyruklu yıldızlar, yıldız değildir. Güneşe yaklaştıkça eriyen, bu nedenle yörüngesi boyunca kuyruğa benzer partiküller bırakan dönmüş gök cisimleridir”
1.5 milyon genç beynin kafalarına kazınan bu yalan yanlış bilgileri düzeltmeden bilimde bir tutam ilerleyebilmemiz ne mümkün.
Kaynakçasına baktım: Ismail Hekimoğlu (2007) “Uzay” Gökyüzü ve Ötesi, Istanbul - Timaş yayınları yazıyordu.
Kitabın özeti ise şu şekilde: ‘Toprakta tohumlar, ağaç kovuğunda sincaplar, gökyüzünde gezegenler, yeraltında madenler Allah’ı anlatıyor… Bunu fark eden çocuklara bambaşka bir dünyanın kapıları açılıyor…6 yaş ve üzeri her çocuk, okula yardımcı, ilgi çekici bilgileri rengârenk çizimlerle bu dizide bulacak. Manevi temellerini güçlendirirken hiç sıkılmadan hem kalplerini hem beyinlerini besleyecekler.’
Bilimi kullanarak dini anlatmak gibi bir çabayı gösteren kişilerin bilimi bilmemesinden yola çıkarak dini de doğru aktaramayacakları varsayımına ulaşmak için dahi olmaya gerek yok sanırım. Bugün ben utandım, MEB için utandım, Talim Terbiye Kurulu için utandım, kaynakça için utandım, bu bilgilere maruz kalan çocuklarımız, geleceğimiz için utandım. Ben utandım utanmasına da utanması gerekenler utandı mı acaba? Hiç sanmıyorum... Gökyüzünüz açık olsun, bilimle kalın...” (HABER MERKEZİ)