TZOB: Gıda fiyatlarında ani artış olabilir
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyada olası bir küresel gıda krizinin yaşanması durumunda gıda fiyatlarında ani artışlar olabileceğini bildirdi. Tarımda önümüzdeki 10 yıl içinde fiyatların şimdikinden yüzde 10- 30 oranında yüksek seyredeceğini belirten Bayraktar, yağlı tohumların fiyatla
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, dünyada gıda fiyatlarında ani artışların önümüzdeki yıllarda daha da fazla görüleceğini bildirdi. Bayraktar, “Tarımsal üretimde, geçtiğimiz 20 yılda yüzde 2 olan yıllık ortalama büyüme oranının önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık ortalama yüzde 1.7’ye gerileyeceği tahmin ediliyor. Oysa 2050 yılına kadar nüfus artışı ve gelişen ekonomilerde tüketici taleplerindeki değişimle artan gıda talebinin karşılanması için tarımsal üretimin yüzde 60 oranında artması gerekiyor” dedi.
DOĞAL AFETLER OLUMSUZ ETKİLİYOR
Tarım sektörünün istihdamın dörtte birini sağladığını, ancak çiftçilerin mali açıdan geçinmekte zorlandığı için özel bankalardan yüksek faizli kredi kullandığını aktaran Bayraktar, bunun yanı sıra yüksek vergiler uygulanan gübre, mazot, elektrik gibi girdileri yeterince kullanamadığının altını çizdi. Bayraktar, bunun da tarımda verimliliğini olumsuz bir şekilde etkileyerek, hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekti. Çiftçinin bütün bunları yaparken, doğal afetlerle de uğraştığını kaydeden Bayraktar, 2011–2012 üretim dönemi başlangıcından itibaren gerçekleşen aşırı yağışlar, mevsim normallerinin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları, don, dolu, fırtına ve benzeri risklerin tarım ürünlerine önemli zararlar verdiğini söyledi. Bayraktar, “Tabii afetlerde ağır bilanço yaşandı. 41 ilde 139 bin çiftçiye ait 8 milyon 172 bin dekar alan zarar gördü” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
'TARIMDA KAYIT DIŞILIK KADINLARDA YÜZDE 94.4'
Türkiye’de tarım istihdamında en fazla ihmal edilen konulardan birisinin sosyal güvenlik olduğunu, bu sektördeki en mağdur kesimin de kadınlardan oluştuğunu vurgulayan Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) son yayınladığı mart ayı istihdam verilerine göre, tarımda çalışan 5 milyon 613 bin kişinin 2 milyon 515 binini kadınların oluşturduğunu bildirdi. Bayraktar, tarımda erkeklerde yüzde 71.6 olan kayıt dışılığın kadınlarda yüzde
94.4’ü bulduğunu belirtti. Bayraktar, “ücretsiz aile işçisi” olarak tanımlanan ve tarımda çalışan kadınların büyük bir çoğunluğunun sosyal güvencesi bulunmadığını kaydetti.