Sayacı çocuk işçi: Haftalığım 200 lira olursa mutlu olurum!
İzmir Işıkkent Sitesi'ndeki iş bırakma eylemine çocuk saya işçileri de katıldı. Çocukların talepleri, çocuk işçiliğin geldiği noktayı ortaya koyuyor.
Metehan UD
İzmir
Işıkkent Sitesi’nde çalışan çocuk işçiler de haftalıklarının arttırılması talebiyle iş bırakma eylemlerine katıldı. Çocukların talepleri, Türkiye’de çocuk işçiliğin ne durumda olduğunu ve çocukların nasıl sömürüldüğünü ortaya koyuyor: “150 lira alıyorum. Şu an tek beklentim zam. 200 lira olursa çok mutlu olurum.”
İzmir Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki eylemlerin dikkat çeken bir özelliği ise çocuk işçilerin de yürüyüşlerin en başında olması. Çocuklar da beraber çalıştıkları sayacılarla birlikte eylemlere katıldı. Onların da talebi haftalıklarının artırılması.
Okula gidemeyip her sabah erken saatlerde sitenin yolunu tutan çocuk işçiler yetişkinlerle birlikte günde 12 saat çalışıyorlar. Sitede hemen hemen her atölyede bir çocuk, site genelinde de yüzlerce çocuk işçi bulunuyor. Çocukların büyük bir kısmı ise savaş mağduru Suriyeli mülteci çocuklar. Genellikle ip temizleyen ya da getir götür işlerini yapan çocuk işçiler hemen hemen yarı yarıya ücret alıyor. Öte yandan kimyasallara da maruz kalıyor.
POLİS: NEDEN EYLEMLERE KATILIYORSUNUZ?
Eylemlerde yaşanan ilginç bir olay da polislerin çocuk işçilere yönelik uyarısıydı. Polis amirleri çocuk işçileri ‘Neden eylemlere katılıyorsunuz’ sözleri ile engellemeye çalıştı. Sayacılar ise onların da sömürüldüğünü belirterek eylemlere katılmalarının hakları olduğunu ifade etti ve polisin müdahale etmesini engelledi.
‘KARDEŞLERİM OKULA GİDEBİLSİN DİYE’
Konuştuğumuz çocuk işçilerden 14 yaşındaki Muhammed, 3 yıldır sitede çalıştığını belirterek “Çevirme yapıyorum, solüsyon sürüyorum. Sabah sekizde dükkanda oluyorum, akşam sekize kadar çalışıyorum. Uyumayı özledim. Türkiye’de okula gidemedim, isterdim ama kardeşlerim okula gidebilsin diye çalışıyorum. 220 lira haftalık alıyorum. En azından 250 olursa güzel olur. Ayakkabıcıların içi çocuk dolu. 6-7 yaşında çocuk var” dedi.
‘BABAM BİR MESLEĞİN OLSUN DEDİ’
13 yaşındaki Salih de 3 aydır çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Babam ve kardeşimle aynı yerde çalışıyorum. Babam çalışmamı istedi çünkü okula gitsem bile üniversiteyi kazanmam imkansız. Babam en azından burada çalışarak bir mesleğin olsun dedi. Ama okulda olmayı isterdim, elektrik mühendisi olmak istiyorum.”
‘HAFTALIĞIM 200 LİRA OLURSA MUTLU OLURUM’
16 yaşındaki Zekeriya da 4 senedir sitede çalıştığını belirterek, “Çalışmak zorunda kaldım. Okula gidemedim çünkü babamın tek başına çalışması yetmedi. İki kardeşim okula gidiyor. Artık bu saatten sonra okul benim için olmaz. Babam da aynı şekilde ayakkabıcı. Ben haftalık 150 lira alıyorum. Şu an tek beklentim zam. 200 lira olursa çok mutlu olurum” diye konuştu.