25 Eylül 2017 13:29

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu: Yıkım durdurulmazsa yayılır

Diyarbakır Sur'un iki mahallesinde 1000 konuttan 900'ü yıkıldı.

Paylaş

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, Sur’un iki mahallesinde 1000 konuttan 900’ünün yıkıldığını söyleyerek, “Sur’da yıkım durdurulmazsa, yasak ilan edilen bölge kentlerinin tamamına yayılır” uyarısında bulundu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde “Kentsel dönüşüm” adı altında 23 Mayıs’ta iş makineleriyle polis eşliğinde başlatılan yıkım sürüyor. Sur’un Yıkımına Hayır Platformunun da yıkımın durdurulması için girişimleri ve çalışmaları sürüyor. Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, MA’dan Esra Dal’a konuştu.

Sur’da “Kentsel dönüşüm” adı altında başlatılan yıkımın 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında kararlaştırıldığını ve ilçenin tarihi, kültürel yapıların yok edilmesinin amaçlandığını vurgulayan Çetinkaya, yıkımla birlikte Sur halkının yoksullaştırılması ve göçe zorlanmasıyla demografik yapının değiştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sur’da hedeflenen yıkımın sürdürülmesi halinde “sokağa çıkma yasağı” ilan edilen ve yıkımın yaşandığı bölge kentlerinin tamamına yayılacağına işaret eden Çetinkaya, “Kentsel dönüşüm” projeleri yerine “Yerinden dönüşüm” ile yapıların onarılarak halka tahsis edilmesi önerisinde bulundu. Çetinkaya, yıkımla birlikte projelerin rant odaklarına peşkeş çekildiğini belirtti. Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde 5 aydır sürdürülen yıkımın sadece 1. etap olduğunu ve 1000 konuttan 900 konutun yıkıldığını, yıkımın tamamlanmasının ardından 2. ve 3. etapların başlayacağını aktaran Çetinkaya, yıkım kapsamında alınmayan bölgelerde ise ticari yapıların inşa edileceğini ve hükümete yakın isimlere peşkeş çekileceğini söyledi. Çetinkaya, yıkımın tamamlanması ardından ticari işletmelerin inşa edileceğini belirterek, söz konusu işletmelerin sabah turistlere hizmet sunacağını, akşam ise insansızlaştırılacağını kaydetti. 

Surluların yıkıma karşı AB başta olmak üzere AİHM ve BM gibi ulusal ve uluslararası kurumlara itiraz başvurusunda bulunduklarını paylaşan Çetinkaya, “Başvurular sırasında ‘Türkiye ile ilişkiler askıda’ cevapları aldık. BM’nin de açıklamaları ‘Türkiye mahkum ediliyor’ yönündeydi. Bu anlamda yaptığımız çalışmayla sonuç aldığımızı söyleyebilirim” diye konuştu. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Gomis'e 'maymun' diyen Hakan Hepcan serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Göbeklitepe 18 aydır kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa