Türkiye’nin Maldivleri yapılaşmaya mı açılacak?
Türkiye'nin Maldivleri olarak anılan Salda Gölü, son yıllarda tehlike çanları çalıyor.
Yusuf YAVUZ
Isparta
Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nü ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, gölü bu yaz 250 bin kişinin ziyaret ettiğini belirterek, "Salda Gölü'nü çok fazla tesislerle, binalarla doldurmadan güzelliğini ve bakir halini korumak gerekir. Daha çok yerli turist ağırlayan Salda Gölü yabancı turist açısından da çok ciddi bir cazibe merkezi olabilir" dedi. Ancak Bakan Kurtulmuş'un, gölün doğallığını kirletmeyecek şekilde burada turistik tesislerin yapılabileceğini de belirtmesi, akıllara göl kıyısında yapılaşma mı olacak sorusunu getirdi.
Salda Gölü, turkuaz rengi ve bembeyaz kumsallarıyla Türkiye'nin Maldivleri olarak anılıyor. Ancak 185 metre derinliğe sahip gölde son yıllarda tehlike çanları çalıyor. Gölü besleyen derelerin üzerine DSİ eliyle gölet yapılması, Salda'nın can damarlarının kurutulması anlamına geliyor. Benzersiz doğal güzelliğiyle bir yandan giderek ünlenen Salda Gölü, ziyaretçi akınına uğramaya da başladı. Bu hareketlilik ise göl çevresinde yeni bir turizm merkezi oluşturulması beklentisi yaratıyor.
KÜLTÜR BAKANI NUMAN KURTULMUŞ SALDA GÖLÜ'NDE
Bakan Numan Kurtulmuş, Salda Gölü’nün kıyısında basın mensuplarına açıklama yaptı. Salda Gölü’nün yabancı turist açısından da çok ciddi bir cazibe merkezi olabileceğini dile getiren Bakan Numan Kurtulmuş, gölün doğallığını kirletmeyecek şekilde burada turistik tesislerin yapılabileceğine işaret etti.
Korunan alan niteliğindeki göl kıyısındaki kullanım ve kaldırma kapasitesi dengesi giderek bozulurken, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un bölgeyi ziyareti ve yaptığı açıklamalar, Salda’nın el değmemiş kıyılarında yeni turistik tesisler mi inşa edilecek sorusunu akıllara getirdi.
KURTULMUŞ’UN ZİYARETİNDEN SONRA 'SAĞLIK TURİZMİ İÇİN CAZİBE MERKEZİ' OLDU
Kültür Bakanı Numan Kurtulmuş'un ziyaretinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan değerlendirmede Salda Gölü'nün sağlık turizmi için de bir cazibe merkezi haline getirildiğine işaret edilerek şöyle denildi: "Dünyada, Mars gezegeninin özelliklerini taşıyan iki yerden biri konumundaki göl, üzerinde endemik bitki ve hayvan türünü barındıran, yapılaşmanın yasaklandığı bir sit alanı olarak bakir güzelliğini özenle koruyor. Kil havuzlarında ziyaretçilerine çamur banyosu imkanı sunan Salda Gölü, bir kamp alanı olarak da özellikle yerli turistin göz bebeği."