27 Eylül 2017 08:36

Başbakanlık, belediye dolandırdı; Çocuklar açık liseye kaldı

CHP'li Ali Şeker, imar plan tadilatlarıyla eğitim alanı vasfı olmaktan çıkarılan arsaları ve ortaya çıkan rantı TBMM gündemine taşıdı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, imar plan tadilatlarıyla eğitim alanı vasfı olmaktan çıkarılan arsaları ve ortaya çıkan rantı TBMM gündemine taşıdı.

Başbakanlık ve belediye eliyle nitelikli dolandırıcılık yapıldığını belirten Şeker, İkitelli'deki Mall Of İstanbul alışveriş merkezi arazisinin Küçükçekmece Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile Torunlar GYO'ya aldırıldığını; sonra imar plan tadilatıyla eğitim alanı olan imar izninin, ticaret ve konut alanına çevrilerek yandaş şirkete büyük bir kazanç sağlandığını söyledi.

Kentlerin anayasası olması gereken ve kentsel yerleşimin, büyümenin, gelişmenin kurallarının yazılı olduğu imar planlarının, hemen her dönemde rant ilişkileri nedeniyle tanınmadığını, yok sayıldığını ve değiştirildiğini dile getiren Ali Şeker, AKP iktidarı döneminde, geçmiş dönemlere göre daha organize ve planlı bir şekilde imar planlarında yeşil alan, park, eğitim alanı, ibadet alanı, sosyal tesis olarak tescillenen ve kentlilerin ortak varlığı olması gereken alanların, imar planı tadilatlarıyla kullanım vasfı değiştirilerek çıkar çevrelerine rant sağlandığını, betona boğulduğunu belirtti.

Soru önergesinde imar planı tadilatlarıyla kullanım vasfı değiştirildiği için kamuyu en çok zarara uğratan alanların eğitim alanları olduğunu söyleyen Şeker, "Okul yapacak alan ayrılmadığı ve var olan alanlarda imara açıldığı için çocuklarımız yeterli oyun alanları, spor salonları, bahçeleri olmayan, güneş görmeyen beton binalarda kurulan okullarda okutulmakta, devlet okullarında 70-80 kişilik sınıflarda eğitim almaya zorlanmakta ve açık liselere yönlendirilmektedir. Hem çocuklarımızın hem de ülkemizin geleceği çalınmaktadır." dedi.

'OKULU ONLAR YAPACAK, PARAYI DA ONLARDAN ALIN'

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

"İstanbul Başakşehir ,lçesi sınırları içerisinde Tem Otoyolu Mahmutbey gişelerinin hemen yanında, İkitelli OSB girişinde otoyol kavşaklarına kadar taşan devasa inşaat alanıyla trafiği de olumsuz etkileyen ve kilitlenmesine yol açan Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'na ait Mall Of İstanbul alışveriş merkezinin bulunduğu arazi ile ilgili olandır. İkitelli Mahallesi Tepeüstü Mevkii 2453 nolu parselinde aralarında bulunduğu imar planlarında konut ve ticaret alanı olarak geçen alan, 2007 yılında bağlı bulunduğu Küçükçekmece belediyesi tarafından sahiplerinden alınmak istenmiş, sahiplerinin satmaması üzerine imar plan değişikliği ile eğitim alanına dönüştürülmüştür. Sahiplerinin satmamakta direndiği alan için TOKİ devreye girmiş, hak sahiplerine gönderilen yazıyla arsa sahipleri tehdit edilerek arsalarının kendilerine satılması istenmiştir. Tehditler nedeniyle arsalarını satmak isteyen hak sahiplerinin karşısına tapu müdürlüğüne gittiklerinde alıcı olarak Torunlar GYO yetkilileri çıkmıştır. TOKİ'nin "okulu onlar yapacak, parayı da onlardan alın" sözleri üzerine hak sahipleri imar planlarında eğitim alanı olarak geçen arsalarını Torunlar GYO'ya satmak zorunda kalmışlardır. Torunlar GYO, 212 bin metrekarenin üzerinde hazine arazisi ve 60 bin metrekaresini vatandaşlardan aldığı bu arazi üzerine Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezini kurmuştur. Hem hazine, hem de vatandaşlar organize bir işbirliği ile zarara uğratılmıştır."

Mall Of İstanbul arazisi nedeniyle oluşan hazine ve vatandaş zararı ile ilgili herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını Başbakan Yıldırım'a soran Dr. Ali Şeker'in, soru önergesinde yer verdiği diğer sorular şöyle sıralandı:

"1. Ülkemizdeki büyükşehirlerde, her yıl ve her büyükşehir için ayrı ayrı olarak belirtilmek üzere, son 15 yıl içerisinde imar planlarında eğitim alanı ve/veya okul yeri olarak tescilliyken, ilgili belediye meclislerinde imar planı tadilatı yapılarak bu vasfından çıkarılan parsellerin sayısı ve metrekare olarak büyüklükleri ne kadardır?

2. AKP iktidarı döneminde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı marifetiyle, imar planlarında eğitim alanı ve/veya okul yeri olarak tescilliyken, kullanım vasfı değiştirilerek eğitim alanı ve/veya okul yeri olmaktan çıkarılan parseller var mıdır? Her yıl ve şehir ayrı ayrı belirtilmek üzere yerleri ve büyüklükleri ne kadardır?

3. İmar planlarında eğitim alanı ve/veya okul yeri olarak kayıtlı bulunan arsalarla ilgili olarak kullanım alanı değişikliği ve/veya imar plan tadilatı yapılırken ilgili milli eğitim müdürlüklerinden görüş alınmakta mıdır?

4. Büyükşehirler başta olmak üzere birçok yerleşim yerinde yeni okul yapacak alan olmadığı için 70-80 mevcutlu sınıflarda eğitim verilmeye çalışılırken, ortaöğretim çağındaki onbinlerce öğrenci aynı gerekçeyle örgün eğitim almak isterken ve kontenjan olmadığı gerekçesiyle açık liselere yönlendirilirken, imar planlarında eğitim alanı olarak görülen parsellerin imar plan tadilatlarıyla eğitim alanı vasfından çıkarılmasının gerekçesi nedir?

5. Vatandaşların konut ihtiyacını karşılamak için kurulan Başbakanlığa bağlı TOKİ, yandaş özel şirketlerin ucuz arsa kapatması için yetkilerini kullanan, vatandaşları tehdit eden, şirketler adına pazarlık yapan bir işletme haline dönüşmüş durumdadır, farkında mısınız?

6. İstanbul Küçükçekmece Belediyesi, TOKİ, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Torunlar GYO işbirliğiyle gerçekleştirilen ve hazine arazisi nedeniyle kamunun ve özel mülk sahibi vatandaşların zarar görmesine yol açan rant işbirliği nedeniyle herhangi bir işlem yapacak mısınız?" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Peri Vadisindeki köylülere çifte mağduriyet

SONRAKİ HABER

Kuzey Suriye'den Şam'a: Müzakerelere hazırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa