Çalıbahçe halkı ÇED toplantısında kalker ocağına itiraz etti
İzmir Bergama’daki Çalıbahçe ve Zeytindağ Mahalleleri’nde yapılan ÇED toplantısında halk kalker ocağına tepki gösterdi.
Oben ULU
İzmir
İzmir’in Bergama ilçesinin Çalıbahçe ve Zeytindağ Mahalleleri’nde Standart Kireç ve Mıcır San. Ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan ‘Kalker Ocakları ve Kırma Eleme Tesisi’ projesi ile ilgili çevresel etki değerlendirme toplantısı (ÇED) yapıldı.
Çalıbahçe köy kahvehanesinde yapılan toplantıya şirket temsilcileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, Bergama Belediyesi Avukatı Serdar Sinan, çevre Avukatı Şehrazat Mercan ile bölge halkı katıldılar.
KANUNDA 3 KM KURALI VAR
Toplantıda, projenin ÇED raporunu hazırlayan Ankatek Çevre Madencilik Şirketi’nden Çevre Yüksek Mühendisi Tuğba Uçankuş tarafından bir sunum yapıldı. Ardından toplantıya katılanların görüşlerine yer verildi. Burada söz alan Bergama Belediyesi Avukatı Serdar Sinan “Bu firmanın bölgede yürüttüğü çalışmalara ilişkin daha önce bazı yargı süreçleri olmuş. Bu davalarda iptal kararları verilmiş. Gerekçe olarak zeytincilik yasası adıyla bildiğimiz kanun ve burada ki 3 kilometre kuralı gösterilmiş. Bu yasa halen herhangi bir değişikliğe uğramadan duruyor. Burada tarım alanları var. Zeytinlikler var. Kanun gereği bu tesis buraya yapılamaz” dedi.
Söz alan Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel “Geçtiğimiz 7-8 ay önce Bakırçay bölgesi tarımsal SİT ilan edildi. Tarımsal SİT ilan edilen bir bölgede, tarıma zarar verecek, köylünün istikbali ile oynayacak bir yatırıma izin verilmemesi gerekiyor. Kimsenin burada yaşayan köylüleri mağdur etmeye hakkı yok” dedi.
Çalıbahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Gürel ise “Arazilerimize zarar verecek ise biz de buna karşıyız” diye konuştu.
‘4 YIL ÖNCE ALINAN RUHSATLARI İPTAL ETTİRMİŞTİK’
ÇED toplantısına katılan çevre Avukatı Şehrazat Mercan, 4 yıl önce Çalıbahçe civarında Standart Kireç adına 5 adet taş ocağı ve kireç üretimi ruhsatı alındığını ancak Çalıbahçe köylüleri adına 5 ruhsatı da iptal ettirdiklerini hatırlattı.
Konuyla ilgili bilgi veren Avukat Mercan; “Bu 5 ruhsatın iptali üst mahkemece de onaylanmıştı. Şimdi aynı saha için aynı firma taş ocağı ruhsatı almak istiyor. Söz konusu alan zeytin ağaçlarıyla çevreleniyor. İptal edilen ruhsatların tekrar taş ocağı işletmeciliği için istenmesi çok ilginç. Zeytinleri koruma yasasına göre zeytin ağaçlarına ve köye çok yakın bir mesafede bu gibi projelere kesinlikle izin verilmemelidir” dedi.
ÇED toplantısı sonrası ise 45 haneli 75 nüfuslu Çalıbahçe Mahallesi halkı Avukat Şehrazat Mercan’dan alanda faaliyet gösteren ve 560 metre uzaklıkta bulunan Kalker Madenciliğe ait taş ocağında, taş çıkarmak için patlatılan dinamitlerin evlerine zarar verdiğini söyleyerek yardım istediler.