Sayacıların iş bırakma eylemi sürüyor
Ücret zammı talebiyle Adana, İstanbul, Konya, Antep ve İzmir’in ardından Manisa, Antakya ve Bursa’da başlayan sayacıların iş bırakma eylemi sürüyor.
Sayacıların Adana’da ücret zammı talebiyle başlattığı iş bırakma eylemi kısa sürede İstanbul, Konya, Antep ve İzmir’e yayıldı. Bu hafta başında ise sayacılar aynı taleple Manisa, Hatay Antakya ve Bursa’daiş bırakma eylemine başladı.
BURSA
Hakları için mücadele ettiklerini ifade eden Bursa Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki sayacılar, “Bugüne kadar 14-15 saat çalıştık. Sosyal güvencemiz yok. Senede 8 ay çalışıp 4 ay çalışmıyoruz. Bu durumda asgari ücretle çalışan bir vasıfsız elemanın durumu bizim durumumuzdan daha iyi. Çoğu arkadaşımız mesleği bırakmak zorunda kaldı. Meslekte yetişen eleman kalmadı. Biz de her insan gibi akşam evde olmak istiyoruz. Gece 12’lere kadar çalışmak istemiyoruz. Sigorta primlerimizi rahat bir şekilde ödemek istiyoruz. Saya fiyatlarına zam istiyoruz. Saya fiyatları taban fiyat olarak 4 TL olsun. Mevcut saya fiyatlarına ise 1 lira zam istiyoruz. Bot fiyatları iki katına çıksın” dedi. Bir dernek de kuracaklarını ifade eden sayacılar, “Dernek sayacıların hakkını savunan, birliği pekiştiren bir yapıya sahip olacak” diye konuştu.
MANİSA
Manisa’nın Yunus Emre ilçesinde kurulu bulunan Ayakkabıcılar Sitesi’nde de sayacıların eylemi sürüyor. 10 yıldır aynı ücrete iş yaptıklarını dile getiren sayacılar, ayakkabı imalatçılarından çift başı yüzde 10 pay ve kayıt dışılığın son bulmasını talep ediyor. İş bırakma eyleminde sitedeki 300 sayacının büyük bir kısmı yer alıyor. Manisa’daki sayacılar bir hafta sürdürecekleri eylemin sonunda sonuç alınamazsa eyleme devam edecek.
ANTAKYA
Antakya Tabakhane bölgesinde çalışan sayacılar da talep ettikleri yüzde 40’lık zammın verilmemesi ve sosyal güvencelerinin sağlanmaması halinde iş bırakma eylemine devam edeceklerini açıkladı. Çok düşük fiyatlarla, sigortasız bir şekilde günde 10-12 saat çalıştırıldıklarını ifade eden sayacılar, “Yaşı geçmesine rağmen sigortası olmadığı için emekli olamayan arkadaşlarımız var. Yüzde 40 zam istedik, bu zam gelmezse işimizin başına dönmeyeceğiz” dedi.
SAYACILARIN EYLEMİ MECLİSTE
HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek sayacıların eylemini meclis gündemine taşıdı.
Eylemlerin 5 Eylül’de Adana’da başladığını hatırlatan Yiğitalp, Bakan Sarıeroğlu’ya şu soruları yöneltti: “Saya emekçilerinin başlatmış olduğu iş bırakma eylemlerinden haberdar mısınız? Eylem ile ilgili emekçilerle herhangi bir görüşme yapılmış mıdır? Türkiye’de kaç çocuk saya emekçisi olarak çalışmaktadır? Çocukların saya emekçisi olarak çalışmasını engellemek için bir çalışmanız var mıdır? Saya emekçilerinin ücret artışı, çalışma sürelerinin azaltılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, sigortalı çalışma ve diğer sosyal haklarının düzeltilmesi ile ilgili bir planlamanız var mıdır? Saya işçilerinin meslek hastalıkları nelerdir? Bu hastalıklar ile ilgili Bakanlığınız tarafından yapılmış bir çalışma var mıdır?” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)