İzmir depreme hazır değil
İzmir'deki deprem sempozyumunda İzmir'in depreme hazır olmadığının altı çizildi. Devlet adım atmaya çağrıldı.
Deprem bölgesi Ege'de, TMMOB İnşaat Mühedisleri Odası İzmir Şubesi 'İzmir ve Deprem' başlıklı bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda İzmir'de yaşanacak bir depremin yaratacğı zararları en aza indirmek için mevcut yapı stoğunun risk durumu ortaya konurken bu doğrultuda yerel yönetimler ile kamu kurumlarının arasındaki çalışmalar değerlendirildi ve hızlıca alınması gereken çözüm önerileri konuşuldu.
İki gün boyunca Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde (DESEM) sürecek sempozyumda 6 farklı oturumda 23 sunum yapılacak. Sunumlarda İzmir'in deprem tehlikesi, deprem senaryosu, depreme dayanaklı yapı tasarımı, proje denetimlerindeki eksiklikler, bina güçlendirme uygulamaları, afete hazırlık seneryoları, deprem sigortası, kent planlaması ve mevcut kentsel dönüşüm projesi konuları ele alındı. Sempozyuma, bürokratlar, yerel yöneticiler, ve inşaat mühendislerinin yanı sıra mühendislik fakültesi öğrencileri de katıldı.
'YAPI STOĞU ENVANTERİ HAZIR DEĞİL'
Açılışta konuşan İMO İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan, yasa gereği şimdiye kadar tamamlanması gereken İzmir'in yapı stoğu envanterinin hazır olmadığını belirterek "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'na (UDSEP) göre hazır olması gereken yapı stoğu envanterinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen henüz tamamlanmış değil. Bir an önce envanter çalışmalarının hızlanması gerekiyor. Oda, kamu kurumları ve yerel yönetimler el ele verebilirsek olası bir depreme İzmir olarak daha hazırlıklı olabiliriz" dedi.
'GEREKLİ ADIMLAR ATILMADI'
İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe de, artık fay tartışmalarının bir tarafa bırakılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Yapıların deprem güvenliğini konuşmamız lazım. Yakın zamandaki bölgedeki hareketlilikler gösteriyor ki depremler devam edecek. 17 Ağustos 1999 Gölcük depremi milat olacak dendi ama olmadı. Üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen henüz ülke genelinde gerekli adımlar atılmadı. Öncelikle, mevcut yasalar değişmeli. Örneğin İzmir'de aralarında deprem dayanımları incelenen 231 devlet hastanesi binasının 225'inin güçlendirilmesi gerekiyor ve projeler hazırlandı. Oran yüzde 76 ancak gerekli çalışmalar başlatılmış değil. 2017 yılına kadar tamamlanması gerej yetkin ve profosyonel mühendislik uygulaması de henüz tamamlanmış değil".
Gökçe, devlet yöneticilerini bir an önce harekete geçmeye ve UDSEP'te planan projeleri harekete geçirmeye çağırdı. (İzmir/EVRENSEL)