TBMM yasama yılı açılışı: Erdoğan'dan OHAL övgüsü
TBMM, 26. Dönem 3. Yasama Yılı bugün açıldı. Erdoğan yaptığı konuşmada 'OHAL'den zarar gören kimse yok' iddiasında bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 26’ncı dönem 3’üncü yasama yılı başladı. HDP tutuklu milletvekilerinin durumuna dikkat çekmek için Meclis açılışına katılmayarak, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın bulunduğu Edirne Cezaevi’nde basın açıklaması yaptı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın “vekillerimiz tam bir cihat ruhuyla çalıştılar” demesi dikkat çekerken, Meclis açılışına katılan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Nisan referandumuyla değişen Anayasaya değinerek yetkilerin tek kişide toplanmadığını ileri sürdü. Erdoğan, OHAL övgüsü yaparak OHAL’in süreceği mesajını da verdi.
Mecliste yeni yasama dönemi, Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreniyle başladı. Meclis İsmail Kahraman, TBMM başkan vekilleri, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, CHP ve MHP grup başkan vekilleri ve milletvekillerinin katılımıyla tören yapıldı. Meclisin açılışında Genel Kurul’a girerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı AKP ve MHP’li milletvekilleri ayakta ve alkışlarla karşıladı. CHP milletvekilleri ayağa kalkmadı.
Saat 14.00’te toplanan Meclis Genel Kurulun açılış konuşmasını Meclis Başkanı İsmail Kahraman yaptı. Konuşmasını tek millet üzerine yapan Kahraman 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, “9167 şehit verdik Milli Mücadeleyi doğrudan bu Meclisimiz idare etti. Ankara semalarında top sesleri yankılanırken, vekillerimiz tam bir cihat ruhuyla çalıştılar. O günden beri millet düşmanları boş durmadılar. Ülkemiz FETÖ eliyle bir darbe teşebbüsüne maruz kaldı. Meclisimiz darbeye karşı duruşuyla ikinci kez gazi unvanı aldı. Darbenin önlenmesinin lideri halkımızı direnişe çağıran muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dır” ifadelerini kullandı. Kahraman’ın konuşması sırasında CHP milletvekilleri sıralarından “Mustafa Kemal Atatürk nerede?” sesleri yükseldi.
Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, “15 Temmuz artık Malazgirt gibi Çanakkale gibi ortak değerimizdir” dedi. Yetkileri tek kişide topladığı için tepki gösterilen ve şaibeli bir şekilde kabul edilen Anayasa değişikliğini savunan Erdoğan, “Türkiye, 2019’da yapılacak seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçecektir. Yasamanın, yürütme organının veya koalisyon partilerinin tahakkümü altında bulunduğu eleştirisi ortadan kalkmaktadır. Cumhurbaşkanının bütçe kanunu dışında Meclise kanun teklifi sunma imkanı bulunmuyor. Anayasa yasaların üzerindeyse, yasalar da Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin üzerindedir. Kararname ile düzenlenen herhangi bir konuda Meclis yasa çıkardığında, yasa esas alınacaktır” ifadelerini kullandı.
REFERANDUMA TAHAMMÜL YOK!
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde yapılan bağımsızlık referandumu için konuşan Erdoğan, “Sınırlarımızın hemen başında, hem Irak halkı hem de Türkiye başta olmak üzere çevre ülkeler için daimi tehdit oluşturacak bir fitne kuyusunun kazılmasına göz yumamayız. Hele hele uluslararası toplumun aidiyeti tartışmalı olarak gördüğü, bizim ise bir Türkmen kenti olduğunu çok iyi bildiğimiz Kerkük üzerinden ülkemizin tehdit edilmesine asla tahammül edemeyiz; bunun hesabını da mutlaka sorarız.Türkiye olarak Irak Merkezi Yönetimi ve İran’la birlikte çeşitli adımlar attık” diye konuştu.
Erdoğan, “Yargının, terör örgütü olarak tanımladığı yapıları doğrudan veya dolaylı olarak desteklemeyi hiç kimseye yakıştıramam. Bu uğurda yüksek yargı kurumlarımızdan kürsü hakimlerimize, savcılarımıza kadar tüm yargı sisteminin yıpratılması anlamına gelecek beyan ve tutumları da asla doğru bulmuyorum” ifadesini kullandı. Konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’e ilişkin konuşan Erdoğan, “Hele hele olağanüstü hal uygulamasına yönelik birtakım nitelemeler var ki, gerçekten kabul edilebilir değildir. Türkiye’nin, darbe teşebbüsü ve terör örgütlerinin saldırıları gibi gerçekten olağanüstü tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu kim inkâr edebilir? Olağanüstü tehditler olağanüstü tedbirleri gerektirir” dedi.
OHAL SÜRECEK!
Hükümetin Anayasada belirtilen OHAL yetkilerinin azını kullandığını öne süren Erdoğan, “Bugüne kadar, terör örgütleri ve mensupları dışında, olağanüstü halden zarar gören hiç kimse olmamıştır. Terörle mücadelede duyulan ihtiyaçlar ortadan kalktığında elbette olağanüstü hal uygulaması da sona erecektir” ifadesiyle OHAL’in süreceğinin mesajını da verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis açılış konuşmasından sonra Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la bir araya geldi.
HDP'LİLER İÇİN 'ONLARIN YERİ KANDİL' DEDİ
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, HDP'nin Meclis'in açılışına katılmamasıyla ilgili olarak "Onların yeri Kandil, biliyorsunuz" dedi.
KAHRAMAN KILIÇDAROĞLU’DAN ÖZÜR DİLEDİ
CHP Meclis Grubu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın makamımda gerçekleştirilen toplantıya CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun davet edilmediğini duyurdu. Herkesi davet ettiğini belirten Meclis Başkanı Kahraman'ın sözleriyle ilgili CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "TBMM Başkanı'na yalan söylemek yakışmıyor" dedi.
CHP Meclis Grubu'ndan yapılan açıklamada, "TBMM Başkanı'nın odasında yapılan toplantıya Sayın Genel Başkan'ın çağrıldığı bilgisi doğru değildir. Sayın Genel Başkan'ın bu görüşmeden haberi olmadığı gibi toplantıya da davet edilmemiştir" denildi. CHP'den yapılan açıklamada ayrıca Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın, telefonla aradığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'dan özür dilediği belirtildi.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, makamındaki toplantıda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bulunmamasına ilişkin “Herkesi davet ettik. Galiba randevusu vardı" demişti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu da, TBMM'deki resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, "Meclis Başkanı özür diledi. Bizim cephede bir kopukluk yok" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kuzey Irak ile ilgili, "Kuzey Irak yönetimi yanlıştan dönme erdemini gösterdiğinde Türkiye devleti ve milleti ile bu kardeşlerimizin yanında olmaya devam edecektir" şeklindeki ifadelerini değerlendirmesi istenen Kılıçdaroğlu, "Geri adım atılırsa sorun yok zaten" dedi.
BİNALİ YILDIRIM'DAN IKBY AÇIKLAMASI
Meclis'te yeni yasama açılış resepsiyonunda konuşan Başbakan Yıldırım, "Kuzey Irak referandumuna ilişkin, Mesele çözülebilir, biz insiyatif almaya hazırız" dedi. Yıldırım ayrıca Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın bugün İran'a gideceğini duyurdu.
HDP MECLİS GRUBU DEMİRTAŞ'IN TUTUKLU BULUNDUĞU EDİRNE'DE TOPLANDI
HDP, bugün Ankara'da TBMM'nin Yasama Yılı'nı katılmayarak, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde Meclis Grubu'u toplama kararı aldı. Kararın ardından Edirne Valiliği de cezaevine çevresinde 4 kilometre yarıçaplı alan içinde her türlü basın açıklaması, yürüyüş, stant kurma, imza kampanyası gibi etkinliklerin yasaklandığını açıkladı. Yasak üzerine HDP'liler kente gelmeden önce Edirne Emniyet Müdürlüğü cezaevine 4 kilometre kala mesafede karayoluna trafiğe kapatarak geniş güvenlik önlemleri aldı. Otomobillerle Edirne'ye gelen HDP'li milletvekilleri TEM yolunun Edirne girişinde de önlem alan polis ekipleri tarafından durdurup milletvekillerini isim listeleri alındı, onları eşlik eden araçlar ise arandı.
HDP'li milletvekilleri polisin cezaevi yolunda aldığı önlemler üzerine bir süre 500 metre mesafede bulunun bir lokantada bekledi. Bu sırada avukatlar cezaevine giderek Demirtaş ile görüştükten sonra milletvekilleri ile görüştü. Görüşmenin ardından polisin önlem aldığı noktaya 150 metre mesafeye gelen milletvekilleri ellerine tutuklu HDP milletvekilerinin fotoğraflarını taşılarak yürüdü.
Yürüyüşün ardından HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, basın açıklaması yaptı. Kemalbay, şunları söyledi:
“Bugün meclis, tek adam meclisi olarak açıldı ve bir tek adam konuşmasıyla meclisteki açılış gerçekleşti. Meclisteki siyasi yapılar muhalefet, kendini orada ifade edemedi, bu gelişmelerin kabul edilemez olduğunu bir kez daha da buradan söylemek istiyoruz. AKP saray rejimi savaşı kışkırtarak hem içeride hem de dışarıda her geçen gün daha da karanlık bir tabloyu bu topluma dayatıyor. Bizlere düşen bu iklime alışmamak, itiraz etmek ve gerçekleri topluma göstermek için bütün yolları denemektir. Cumhurbaşkanı tarafsız olması gerekirken, AKP Genel Başkanı, bir parti genel başkanı olarak tarafsız değil, dolayısıyla parlamentoda herkes yerine konuşamaz, herkes adına karar alamaz. Fakat bugün parlamentonun Saray'dan yönetildiğini söyleyebiliriz. Sarayın gölgesi konumuna getirilmek isteyen meclise karşı elbette ki itirazımızı yükseltmemiz gerekir. Dokunulmazlıkları hukuksuzca kaldırılan milletvekillerinin rehin tutulmasına karşın elbette ki itirazımızı yükseltmemiz gerekir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı, "Onların yeri Kandil biliyorsunuz" açıklamasına da değinen Kemalbay, şöyle dedi:
"AKP Genel Başkanı bizim yerimizin Kandil olduğunu ifade etmiş. Evet AKP Genel Başkanı sürekli olarak bu toplumda muhalefeti susturmak istiyor. Ötekileştirmek istiyor, muhalefetten bir yolunu bulup kurtulmak istiyor. Fakat biz bu toplumun demokrasi mücadelesinin en dinamik parçası olarak asla AKP Genel Başkanı'nın bu rüyalarının gerçekleşmesine müsade etmeyeceğiz. Biz hem meclis, hem sokakta hem de meydanlardayız, alanlarda, fabrikalarda her yerdeyiz. Demokrasi, barış kazanıncaya kadar özgürlükler kazanıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. AKP Genel Başkanı, HDP'nin bu yürüyüşünü durduramaz. Biz sözümüzle, düşüncelerimizle, eylemimiz ve cesaretimizle var olduk, nerede var olacağımıza da hiçkimse bir şey söyleyemez, kimsenin haddi değildir. Bizler bundan sonra parlamentoda bu mücadeleyi her yerde sürdüreceğiz. Bugün Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ'ı selamlamak, milletvekillerimizi selamlamak, belediye eş başkanlarımızı, binlerce partilimizi selamlamak, cezaevlerindeki hukuksuzluğa dikkat çekmek istiyoruz. Eş Genel Başkanımız 331 gündür hukuksuzça tutukludur. Tutuklu dosyası hala görüşülmemiştir, bir mahkemede görülmemiştir. Bunun anlamı AKP Genel Başkanı en çok korktuğu siyasi rakibini rehin almıştır. Şu da bir gerçek ki hala Selahattin Demirtaş'tan korkmaktadır. Duvarların arkasında koyduğu Demirtaş, bugün toplumla her türlü şekilde iletişim kurmayı başarmaktadır. Roman, öykü yazmakta, resim yapmakta, şiir yazmakta, tweet atmakta, politik yazılarıyla da bizlerin yanında omuz başında olmaya devam etmektedir. Bu demektir ki AKP genel başkanı korkmaya devam etsin, uykusuz geçen gecelerine devam etsin. Bizler asla durdurulamayacağız, bu mücadele kazanıncaya kadar sürecek. Bu Türkiye halklarının mücadelesidir."
DEMİRTAŞ'IN MESAJI: SİYASİ KARARLA TUTUKLANDIK
HDP Sözcüsü Osman Baydemir, daha sonra Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş ile Milletvekili Abdullah Zeydan'ın cezaevinden gönderdiği mesajı okudu. Demirtaş ile Zeydan'ın mesajı şöyle:
"Öncelikle meclis grubumuza bu anlamlı duruşları ve halk iradesine yönelik sahiplenme tutumları dolayısıyla teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyor bu vesileyle bütün milletvekillerimizi, partililerimizi ve halkımızı selamlıyoruz. Bugün TBMM tutuklu vekillerin, daha doğrusu siyaseten rehin alınmış vekillerin 1 yıla yakındır cezaevinde tutulmalarının eksikliği ve gölgesiyle açılıyor. Geçen 1 yıl zarfında parlementomuzun ve başkanının tutuklu vekiller gibi bir gündemi ele almamış olması büyük bir utanç olarak tarihe geçmiştir. Her cümlelerinde milli iradenin üstünlüğünden söz edenler bizati kendileri halkın iradesini yasadışı bir şekilde cezaevine atıp rehin almışlardır. Bizi cezaevine gönderenler savcılar ve mahkemeler değil AKP; MHP ve bir grup CHP'li milletvekilleridir. Hali hazırda hiçbir davada ne adil yargılama ne de hukukun üstünlüğü söz konusu değildir. Biz sanki yargı kararlarıyla tutuluyormuşuz gibi davrananlar sadece kendilerini kandırmış olurlar. Bir kez daha belirtiyoruz. Biz siyasi kararla tutuklandık, yargı sadece bunun usulü, formalite ve tiyatral işlemini yerine getirmiştir. Ancak siyaseten HDP'ye tasfiyeyi dayatanların kendisi giderek tasfiye noktasına geldiler. Ortaya koyduğumuz direniş sayesinde HDP bu süreçten güçlenerek ve büyüyerek çıkmayı başarmıştır. Kendisini güçlü gibi gösteren Akp tam bir hezimet ve dağılma sürecine girmiştir. AKP'nin yaşadığı metal yorgunluk değil metan zehirlenmesidir. Bunun da esas nedeni siyasetin tam bir çöplüğe dönüşmüş olmasıdır. Bugün bizlerle dayanışma da ve gasp edilen parlemento iradesine sahip çıkmak için Edirne cezaevine gelmek isteyen HDP grubuna vekillerine konan yasak hukuksuz ve gayri meşrudur. Yine her şeye rağmen siyasetin TBMM'de genel kurulundan olmadığını göstermek için Edirne'ye kadar gelen bütün arkadaşlarımıza bu anlamlı duruşlarından dolayı tekrar teşekkür ediyorum." (HABER MERKEZİ)
SARAY GÖLGESİ, SİYASİ GERİLİM, SALDIRI YASALARI
Çağrı SARI
İstanbul
Meclisin, 26. Dönem 3. Yasama Yılı, Saray’ın gölgesinde açılıyor. Yeni Anayasa ve iç tüzük maddeleri, ‘tek adam sistemi’ne geçişin yol haritasını bu sene daha da keskinleştirecek. Meclis, peş peşe gelecek yeni saldırılar için de hazırlıkta. Mecliste görüşülecek 130 maddelik torba yasa ile internetten telefona kadar birçok zam yolda. Bir taraftan da gerilimi yüksek bir 26. Dönem bekleniyor. AKP ve MHP ittifakı daha da derinleştirirken, Meral Akşener’in kuracağı yeni partiye geçişler MHP’yi nasıl etkileyecek sorusu da yakın gelecekte kendisine cevap bulacak. AKP’de ‘metal yorgunluğu’ denilerek yapılan tasfiyelerin vekilleri ne kadar etkileyeceği de belli olacak. Ayrıca, CHP’nin ve HDP’nin tutuklu vekilleri olmadan Meclisin açılacak olması gerginliği artırıyor. HDP bugün Mecliste olmak yerine Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne F tipi Cezaevinde olmaya karar verdi. Ancak, Edirne Valiliği ‘yasak’ getirdi. İki aylık yaz dönemini ‘Adalet Yürüyüşü’ ve ‘Adalet Kurultayı’ ile geçiren CHP’nin nasıl bir muhalefet izleyeceği ise merak ediliyor.
Meclis, 26. Dönem 3. Yasama Yılı’na bugün saat 14.00’te toplanarak başlayacak. Açılış programı saat 13.00’te Atatürk Anıtı’nda düzenlenecek törenle başlayacak. 26. Dönem 3. Yasama Yılı Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplanacak. Kahraman’ın birleşimi açmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan Genel Kurulda yasama yılı açış konuşmasını yapacak. Program kapsamında, saat 19.00’da Meclis tören salonunda resepsiyon gerçekleştirilecek.
HDP EDİRNE’DE OLACAK VALİLİK YASAK GETİRDİ
HDP Grubu Ankara’da Meclis açılışına katılmayarak Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş’ın tutuklu olduğu Edirne Cezaevi önünde olacaklarını duyurdu Ancak Edirne Valiliği, HDP’nin Meclis grubunu toplayacağı, F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunun 4 kilometre yarıçaplı alanı içindeki etkinliklerin yasaklama kararı aldı. HDP Sözcüsü Osman Baydemir kararı, “Suçluluk psikolojisinin hukuka aykırı bir karara dönüşmüş hali” olarak yorumladı.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI MECLİSTE
MHP ve CHP Meclis açılışına katılacak. Bu seneki törenlerde merak edilenlerden birisi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın nasıl karşılanacağı. Zira bu sene ilk kez Meclis partili bir cumhurbaşkanı ile yola devam edecek.
SALDIRI YASALARI: ARA BULUCULUK, UYUM, KIDEM
Meclisin programı da yoğun. Uyum yasaları, ara buluculuk, kıdem tazminatı ve torba yasa Meclisin görüşeceği gündemler arasında ilk sırada yer alacak. 16 Nisan referandumunun ardından Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Kıdem Tazminatının derhal Meclise geleceğini duyurmuştu . Toplu işten çıkarmaların önünü açacak ve işçilerin kıdem hakkını gasbedecek “Kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin” yasa tasarısının da görüşülmesi bekleniyor.
İşi işçi-patron arasındaki anlaşmazlıklara ara buluculuk sistemi getiren İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı da görüşülecek. Daha sonra da ‘bütçe’ görüşmeleri başlayacak. Bu görüşmelerin yaklaşık bir ay kadar süreceği tahmin ediliyor. Yeni dönemin en önemli gündem maddesini uyum yasaları oluşturacak. 16 Nisan anayasa referandumunun ardından yeni Anayasa, yaklaşık 80 yasada değişikliği zorunlu kılmıştı. Meclisin yapısından bürokrasiye kadar birçok alanı kapsayan değişiklikler için Meclisin açılması bekleniyordu. Dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ imzasıyla sunulan uyum yasaları konusunda AKP’nin uzunca bir süredir çalışma içerisinde olduğu biliniyor. Mecliste haziran ayında kabul edilen kanun tasarısını AKP vakit kaybetmeden geçirmek istiyor. Yasaların hızlıca geçmesi için Meclisin iç tüzük maddeleri bile değiştirilmişti. AKP’nin en önemli müttefiki durumunda olan MHP Lideri Devlet Bahçeli, uyum yasalarına tam destek açıklaması yapmıştı AKP, seçim yasası formülünü ararken MHP’nin onayını almaya çalışıyor. MHP’nin barajın yüzde 7’ye çekilmesine itiraz etmediği ama özellikle ‘dar bölge’ ve benzeri seçim sistemi değişikliklerine sıcak bakmadığı geçtiğimiz dönem kulislere yansıyan bilgiler arasındaydı.
TBMM’de yapılacak değişiklikler Anayasa’ya uyumlu olması için gerekli olan ‘zorunlu değişiklikler’le mi sınırlı kalacak. İşte muamma. Bunun sınırlı kalmasını kimse beklemiyor.
ZAM YAĞMURU GELİYOR!
Geçtiğimiz gün ÖTV’ye, motorlu taşıtlar vergisine, konut kirasına peş peşe gelen zamlara yenileri ekleniyor. Meclise sunulan yeni torba yasa tasarısının içinde yeni zam yağmuru var.
AKP’nin Meclis gurubundan yapılan açıklamaya göre, Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” yürürlük ve yürütme dahil 130 maddeden oluşuyor. Buna göre, internet ve telefon zamlanacak, kasko ve sigorta fiyatı da artacak, kredi faizleri de yükselecek. Ayrıca ülke genelindeki park ve bahçe aydınlatmaları ve trafik lambalarının aydınlatma giderleri artık devlet bütçesinden ödenmeyecek, giderleri belediyeler ödeyecek.
MECLİS YENİ İÇ TÜZÜK İLE ÇALIŞACAK
Meclisin yeni yasama yılında AKP ve MHP’nin oylarıyla geçen iç tüzük değişiklikleri uygulamada olacak. Uyum yasalarının hızla geçmesi için yapılan değişikliklerle Mecliste muhalefetin sesi kısılmak isteniyor. Şöyle ki; Grup önerileri üzerindeki konuşma süreleri kısaltıldı. Milletvekillerinin kullandığı “Kürdistan”, “Ermeni Soykırımı” gibi kimi ifadelere para cezası getirilecek. Değişiklikle Mecliste usul tartışmalarında lehte ve aleyhte en çok ikişer kişiye tanınan 10’ar dakikalık söz hakkı da 3’er dakikaya indi. Grup önerileri üzerinde her parti grubuna tanınan 10’ar dakikalık süre, öneriyi veren gruptan bir milletvekiline 5 dakika, diğer gruplara ise 3’er dakikayla sınırlandırıldı. Ayrıca Meclise vekillerin pankart ve döviz ile girmesi yasaklandı.