Uşaklılar, Murat Dağı'nda altın madenine karşı örgütlendi
Ege'nin yaşam kaynaklarından Murat Dağı'nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı yöre halkı bir araya geldi.
Özer AKDEMİR
İzmir
Ege'nin en yüksek dağı ve en önemli nehirlerinin kaynağı olan Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmeciliğine karşı Uşaklılar bir araya geldi. Dün gerçekleştirilen toplantıda Murat Dağı'nı altın madeni belasından korumak için “Murat Dağı’ma Dokunma Platformu” kuruldu.
EGE BÖLGESİNİN GÖZ BEBEĞİ
Uşak Kütahya il sınırında yer alan Murat Dağı yöredeki dört büyük su kaynağı olan Büyük Menderes, Gediz, Porsuk ve Banaz Çayı’nın da doğduğu yer. Bu nehirlerin suladığı Büyük Menderes, Çivril, Denizli, Aydın, Söke, Gediz, Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Manisa ve Bakırçay havzaları Ege bölgesinin en önemli tarım merkezleri durumunda. “Ege Bölgesinin gözbebeği” denilen Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın madenciliği ile ilgili geçtiğimiz aylarda bir araya gelen Uşak ve Kütahyalı yurttaşlar yörenin yıkımı anlamına geleceğini söyledikleri madencilik faaliyetine karşı mücadele etme kararı aldı.
2 MİLYON ÇİFTÇİ ETKİLENECEK
Dün Uşak Atatürk Kültür Merkezinde bir araya gelen siyasi parti, işçi memur sendikaları, dernek, oda ve meslek örgütleri Murat Dağı’na yapılmak istenen bu madencilik faaliyetine karşı neler yapılabileceğini konuştu. Toplantının açılışında konuşan emekli öğretmen Mehmet Çancı Murat Dağı’ndan Ege'de 2 milyonun üzerinde çiftçinin geçim kaynağı olan suların doğduğunu belirtti.
MURAT DAĞI’MIZI KURTARACAĞIZ
Murat Dağı’nda siyanürle altın üretimi için İngiliz Strateks şirketine ruhsat verildiğini aktaran Çancı, “Duyumlarımıza göre Murat Dağı’ndaki altın rezervi 775 - 1000 ton civarında. Bu miktar dağın farklı yerlerinde. Altını çıkarmak için Murat Dağı tamamen tıraşlanacak, bitki örtüsü yok edilecek. su kaynakları yok edilecek, belki nehirler kuruyacak” dedi. Uşak Ulubey Eşme arasındaki Kışladağ’da yapılan altın madenciliğinin çevresel ve sağlık etkilerini aktaran Çancı, “Eğer bu felaketi durduramazsak Ege bölgesinde yaşam alanlarımız yok olacak. Kanser kaderimiz olurken, yeşil alanlarımız çöle dönecek. Hep beraber mücadele ederek başaracağız. Murat Dağı’mızı kurtaracağız” dedi.
Yaklaşık 150 kişinin katıldığı toplantı sonunda altın madenine karşı mücadeleyi yürütmek üzere Murat Dağı’ma Dokunma Platformu oluşturuldu.
FATSA'YA BAK MURAT DAĞI’NI GÖR!
Murat Dağı’nda madencilik yapmak isteyen İngiliz sermayesi Strateks halen Ünye Fatsa arasındaki bölgede açık havada siyanür liçi yöntemi ile altın işletmeciliği yapıyor. Ormanların ortasında bir tepede gerçekleştirilen altın işletmeciliği nedeniyle on binlerce ağaç kesilirken, tepenin görüntüsü madencilik faaliyetlerinin yöreye olan zararının ne boyutlara ulaşacağının en güzel örneği gibi. Yöre halkı yıllardır madencilik faaliyetine engel olabilmek için mücadele ediyor.