02 Ekim 2017 06:03

Kamerun’da ‘Ambazonya’nın bağımsızlığı sonrası 7 ölü

Kamerun'da İngilizce konuşan azınlığın 'Ambazonya' adıyla bağımsızlık ilanı hükümet güçlerinin saldırılarıyla karşılaştı.

Paylaş

Kamerun’da İngilizce konuşan azınlığın tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası yaşanan gerginlikte en az 7 kişi öldü.

Afrika ülkesi Kamerun’un Fransa’dan bağımsızlığını kazandığı 1 Ekim 1960’ın yıl dönümünde, ‘Ambazonya’nın kuruluşunu ilan eden İngilizce konuşan Kamerunlular, polis saldırılarıyla karşılaştı. İngilizce konuşan azınlık, Kasım ayından bu yana ayrımcılığa karşı protesto gösterileri düzenliyordu.

1 EKİM ÖNCESİ TEYAKKUZ

1 Ekim öncesi hükümet, ülkenin güneybatısındaki Buea ve kuzeybatısındaki Bamenda’ya çok sayıda güvenlik gücü sevk etti.
Bamenda’da en az bir kişinin açılan ateş sonucu yaralandığı, atmosferin çok gergin olduğu belirtildi.

Muhalif Sosyal Demokrat Cephe’nin liderlerinden Joshua Osih, AFP’ye yaptığı açıklamada güvenlik güçlerinin protestoculara gerçek mermiler sıktığını söyledi. Osih, bağımsızlıkçı hareketin bir destekçisi olmadığını da vurguladı.

Bamenda’ya 40 km uzaklıktaki Ndop’ta 2 kişinin, Kumbo’da bir kişinin vurularak öldürüldüğü açıklandı. Kumbo’da aynı zamanda hapisten kaçmaya çalışan 3 mahkumun da öldürüldüğü aktarıldı. Kumba’da da bir gencin vurularak yaşamını yitirdiği gelen bilgiler arasında.

KAMERUN DEVLET BAŞKANI KINADI

Kamerun Devlet Başkanı 84 yaşındaki Paul Biya, sosyal medyadan “Sorumlusu kim olursa olsun tüm şiddet eylemlerini kınadığını” açıkladı.
Avrupa Birliği de tarafları sorumluluğa, hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve şiddet eylemlerinden kaçınmaya çağırdı.

KRİZ SON 1 YILDA BÜYÜDÜ

2017’nin başlarında internete erişimin 3 aylığına engellenmesiyle alevlenen kriz, son haftalarda yoğunlaşmıştı.
22 Eylül’de Uluslararası Kriz Grubu’nun açıklamasına göre Kamerun’un İngilizce konuşulan bölgelerinde 30 ila 80 bin arası kişi bağımsızlık talep eden gösterilere katıldı.

‘ARTIK KAMERUN’UN KÖLELERİ DEĞİLİZ’

Pazar günkü sembolik bağımsızlık ilanı sosyal medya üzerinden kendini Ambazonya’nın başkanı olarak tanımlayan Sisiku Ayuk tarafından yapıldı. Ayuk, “Artık Kamerun’un köleleri değiliz” dedi.

Bağımsızlık açıklaması öncesi Kamerunlu yetkililer, ülkenin güneybatı bölgesinde geçici seyahat ve toplanma yasağı ilan etti. Kuzeybatı bölgesinde de sokağa çıkma yasağı uygulandı.

Cuma gününden bu yana bu bölgelerde internete erişimde büyük zorluklar yaşandığı duyuruluyor.

KAMERUN’UN BEŞTE BİRİ İNGİLİZCE KONUŞUYOR

Nüfusu 22 milyon olan Kamerun’un büyük çoğunluğu Fransızca konuşuyor. İngilizce konuşanlar ülkenin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturuyor.
Kamerun, 1960’ta Fransa’dan bağımsızlığını kazanmıştı. 1961’de ise eski İngiliz sömürgesi Güney Kamerunlular, Kamerun’la birleşmişti. Birleşmenin ardından uygulanan federal sistem, merkezi hükümetle lağvedilmişti.

İngilizce konuşan azınlık, uzun süredir Kamerun’un petrol kaynaklarının adil bir şekilde dağıtılmadığını belirtiyor.

Kasım 2016’dan bu yana İngilizce konuşan Kamerunlular, eğitim ve hukuk sisteminde ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirterek protesto gösterileri düzenliyordu. İngilizce konuşan Kamerunlular, İngilizce ülkenin iki resmi dilinden biri olsa da Fransızcanın kendilerine dayatıldığı görüşünde. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin Las Vegas kentinde silahlı saldırı: En az 59 ölü

SONRAKİ HABER

Meltem Cumbul, Semih Kaplanoğlu'nun elini sıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa