02 Ekim 2017 09:23

Kayyım, Mehmed Uzun Parkı’nın tabelasını indirdi

Diyarbakır’da Yenişehir Belediyesi kayyımı, ölümünün üzerinden 10 yıl geçen Kürt yazar Mehmed Uzun’un isminin verildiği parkın tabelasını indirdi. 

Paylaş

Rıfat ŞAHİN
Devran TOPTAŞ 

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) belediyelerine atanan kayyımlar, bölgede simgeleşen ve çeşitli süreçlerin belleğini yansıtan heykel, anıt, büstlerin yıkımını sürdürüyor. 

Yeni atanan Diyarbakır’ın Yenişehir Belediyesi kayyımı Serdar Kartal da, 11 Ekim’de yaşamını yitirişinin 10'uncu yılı olacak olan Kürt yazar Mehmed Uzun’un isminin verildiği parkı hedef aldı. Yenişehir ilçesinde bulunan Mehmed Uzun Parkı’nın tabelası indirilerek, üzerinde Mehmed Uzun'un ismi, "Hilbe Agrî" marşının bir dörtlüğü ve Kürtçe harflerinin bulunduğu parktaki kitap anıtı da kaldırıldı.
 
11 Ekim 2013’te Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Yenişehir Belediyesi tarafından açılışı yapılan parkın o günden bu yana ilk defa tabelası indirildi. Parkın tabelasının indirilmesinden sonra Yenişehir Belediyesi kayyımı Serdar Kartal’ın, gece parka gelerek çeşitli ölçümler yaptığı iddia edildi. 
 
Yerinden sökülen kitap anıtının üzerinde yazılı olan "Hilbe Agrî" marşının dörtlüğü şöyle:
 
“Agir dirijand ser seran
Ronahî direşand her deran
Erd dihejand car caran
Hilbe Agrî Hilbe Agrî”

 {{324776}}

KÜRT YAZARDAN TEPKİ

Duruma tepki gösteren Kürt yazarlardan İrfan Babaoğlu, “Bir halkın kültür ve edebiyatına saldırmak, ona yönelik en büyük hakaret ve saldırı olduğunun bilincindeyiz. Feqiyê Teyran Parkı’na, Mem û Zîn şaheserinin yaratıcısı Ehmedê Xanê’nin büstüne saldıranlar ve daha kamuoyuna yansımış ve yansımamış yüzlerce Kürt ve kadim Mezopotamya kültürel değerlerine saldıranlar, ne amaçla bu saldırılarını gerçekleştirdilerse, Mehmet Uzun’un adına saldırmaları da bu amaçtan farklı değildir. Üzgünüz.” (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

2017 Nobel Tıp Ödülü, biyolojik saat çalışmasına verildi

SONRAKİ HABER

Mimarlardan ‘Ankara için harekete geçin’ çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa