Mimarlardan ‘Ankara için harekete geçin’ çağrısı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dünya Mimarlık Günü basın bildirisini kamuoyuyla yıkım tehdidi altındaki Saraçoğlu Mahallesi’nde paylaştı.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Dünya Mimarlık Günü’nde yıkım tehdidi ile karşı karşıya olan Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi’nde basın açıklaması düzenledi.
Açıklamayı yapan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Dünya Mimarlık günü basın bildirisini bugün, kent merkezinin nefesini ve iklimini etkileyen ve yok olması halinde kuraklaşacak bir kent yaşamına neden olacak, ağaçlarıyla, yapılarıyla tescilli olan 73 yaşında bir mahalleden, ağaçlarında sincapların dolaştığı, duvarlarında anıların biriktiği, sokaklarında çocukların koşturduğu, Alman Mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan Saraçoğlu Mahallesi’nden vererek, yaşam çevrelerimizin zenginliğine ve ortak kültürel değerlerimize bir kez daha dikkat çekiyoruz” dedi.
Candan, Dünya Mimarlık Günü’nün yüzden fazla ülkede bir milyondan fazla mimar tarafından kutlanacağı hatırlatarak, “Ortak varlığımız ve yaşam alanımız Dünya, kapitalizmin azgın baskısı altında savaşlarla, yoksulluk, eşitsizlik, ayrımcılık, bitip tükenmeyen kâr hırsı, iklim değişikliği, doğayla uyumlu olmak yerine doğayı tahrip etme isteği ile tehdit altındadır. Varlıklarımız giderek tükenmekte, ülkemizde sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkımız olan anayasal güvence ihlal edilmekte, ülkeyi yönetenlerin rant odaklı uygulamaları ile kıyılarımız, ormanlarımız, yeşil alanlarımız, tarım alanlarımız, askeri alanlar yapılaşmaya açılmakta, yaşam alanlarımız, havamız, suyumuz, toprağımız , nefesimiz bir yok oluşa sürüklenmektedir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
MİMARLAR ODASI: MİMARLAR GÜNÜ TÜRK MİMARLAR İÇİN KUTLANASI BİR GÜN DEĞİL
TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı, Dünya Mimarlık Günü’nün Türk Mimarlar için çok da kutlanası bir gün olmadığını söyledi.
Bursa Akademik Odalar Birliği'nde gerçekleştirilen programda Dünya Mimarlık Günü kapsamında TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, Mimarlar Odası Bursa Şubesi adına açıklamalarda bulundu. Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü tüm dünyada Dünya Mimarlık Günü olarak kutlanan bugünün Türk Mimarlar için çok da kutlanası bir gün olmadığını söyleyen Can Şimşek, şöyle dedi:
"Uluslararası Mimarlar Birliği üyeleri dünya çapında sorumlu, yenilikçi ve toplumları zenginleştiren mimarlık vizyonlarını ve başarılarını kutlarlarken, Türk mimarlar olarak gündemimizin dünya genelinden bir hayli farklı olduğunu ifade etmek durumundayız. Tüm dünya mimarları için bir kutlama günü olan bu önemli günün, bizler için yalnızca ülkemizde mimarlık yapılan eski güzel günleri anmanın bir vesile haline geldiğini üzülerek görüyoruz."
Tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde, mimarlık mesleğinin kentleri ve toplumları zenginleştiren misyona sahip olduğuna dikkat çeken Şimşek, mimarlığın, bir çılgınlık halinde ekonominin ana unsuru haline gelen yapı sektöründe prosedürleri yerine getirmek için var olan bir ara eleman düzeyine devlet eliyle indirgendiğini söyledi.
'MİMARLIKTA NİCELİK, NİTELİĞİN ÖNÜNE GEÇTİ'
Mimarlık okullarının sayısının da son yıllarda arttığına ve bu durumun eğitim kalitesini olumsuz etkilediğine de değinen Şimşek, şöyle dedi:
"Daha 15 yıl önceye kadar 20’yi geçmeyen mimarlık okulları sayısının 140'ı bulduğu; öğretim üyeleri dahi olmayan bölümlerden her yıl 4000'den fazla mezunun mimarlık ortamına katıldığı, niceliğin niteliğin önüne geçtiği bir meslek ortamında ve plansız çarpık kentleşmelerin odağında mesleğimizin çok da hak ettiği bir noktada olmadığını görebiliyoruz. Nitelikli tasarım hizmetlerinin sınırlı bir çevrede uygulanma imkânı bulduğu; iyi mimarlığı teşvik edecek yaptırımların yok denecek kadar az olduğu bir ülkede iyi mimar olabilmenin ve iyi mimar kalabilmenin Türk mimarlar için dünya mimarlarından çok daha zor olduğuna inanıyoruz. 'Çılgın projeler' adı altında tasarım ucubelerinin birbiri ardına yükseldiği; kamu yapılarının mimarlık yarışmalarıyla değil, siyasi ilişkilerle projelendirildiği, kentsel dönüşüm adı altında var olanı yıkıp 2 mislini yapmanın teşvik edildiği, imar yönetmeliklerinin kentleri biçimlemek için değil, daha fazla inşaat yapabilmek için gün aşırı değiştiği bir mimarlık ortamında Dünya Mimarlık Günü'nün Türk mimarlar için çok da kutlanası bir gün olmadığını üzüntüyle paylaşıyoruz. Ancak yine de umutlarımızı kaybetmiyor; '2017 Dünya Mimarlık Günü'nün tüm Türkiye’de mimarca yaklaşımlarla gelişen kentler ve iyi tasarlanmış, nitelikli ve topluma zenginlik katan binalar için bir umut olmasını diliyoruz." (Bursa/DHA)