Avrupa’dan Katalonya referanduma tepki geldi
Katalonya referandumuna Avrupa’dan ilk tepkiler geldi. Avrupa, merkezi hükümete destek verdi.
İspanya hükümeti ve polisinin şiddetle bastırma girişimine rağmen yüzde 42 katılım ve yüzde 90 ‘Bağımsızlığa evet’ tercihi ile sonuçlanan Katalonya referandumuna Avrupa’dan gelen ilk tepkiler merkezi hükümete destek niteliğinde oldu.
ALMANYA’DAN BAĞIMSIZLIĞA RET
Almanya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Michael Roth, bağımsızlık referandumuna ilişkin “Ayrılıkçılık hiçbir sorunu çözmez. Tüm AB üyeleri hukukun üstünlüğü ve demokrasinin ilkelerine saygı göstermeli ve katı şekilde sadık kalmalı” ifadelerini kullandı.
Alman yetkili aynı zamanda İspanyol polisinin ve jandarmasının oy vermeye çalışan Katalanlar’a yönelik sert müdahalesini de eleştirerek sorunların ‘sokaktaki şiddet yerine diyalogla çözülmesi gerektiğini’ söyledi.
AB: PARÇALANMA DEĞİL BİRLİK
AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu da taraflara diyalog çağrısı yaptı.
Komisyon sözcüsü Margaritis Schinas günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada “Komisyon bugünün bölücülük ve parçalanma değil birlik ve istikrar zamanı olduğuna inanıyor. Tüm ilgili taraflara artık çok hızlı şekilde çatışmadan diyaloğa geçmeleri çağrısı yapıyoruz. Şiddet asla bir siyasi enstrüman olamaz” dedi.
Sözcü Schinas, “Dünkü referandum İspanya Anayasa’sına göre yasal değildi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker sıklıkla bunun İspanya’nın iç sorunu olduğunu ve anayasaya uygun olarak çözülmesi gerektiğini tekrarladı” ifadelerini kullandı.
Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont “Katalonya, artık bir iç mesele değil, bir Avrupa meselesi” demişti.
İNGİLTERE: REFERANDUM ANAYASAL DEĞİL
Şiddeti açıkça kınamaktan kaçınan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, “Şiddet nedeniyle kaygılıyız. Ancak benim anladığıma göre referandum anayasal değil. Dolayısıyla bir denge bulunması lazım. Olayların sakinleşeceğini umuyoruz” açıklamasında bulunmuştu.
Belçika Başbakanı Charles Michel de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, “Şiddet hiçbir zaman çözüm olamaz. Her türlü şiddeti kınıyoruz ve siyasi diyalog çağrımızı yineliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
TÜRKİYE: İSPANYA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGIYI ESAS OLARAK GÖRÜYORUZ
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, Katalonya'daki bağımsızlık referandumuna ilişkin, "İspanya'nın toprak bütünlüğüne saygıyı esas olarak görüyoruz. Bu süreçte İspanya kanunlarına riayet edilmesi ve şiddet olaylarına yol açılmasından kaçınılması önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Müftüoğlu, "Tarihten gelen yakın dostluk ve müttefiklik ilişkilerine sahip olduğumuz İspanya'nın bu tür sınamaları aşacağına ve demokratik bir yaklaşımla ulusal diyalog ortamını en iyi şekilde tesis edeceğine inanıyoruz" dedi.
İSPANYA: ENGELLEMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ
Bu arada İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala, Katalonya’nın bağımsızlığını ilan etmesini engellemek için ‘yasalar çerçevesinde her şeyi yapacaklarını’ söyledi. Catala, “Bu yüzden eğer bizi endişelendirecek ve belki can yakacak bazı önlemler almamız gerekiyorsa, bunu yapacağız. İspanya’da hukukun üstünlüğünün olduğunu ve yasaların uygulandığını güvence altına almak önemli” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)