3 Ekim 2017 22:00
/
Güncelleme: 4 Ekim 2017 03:45

'Masaya nasıl oturulduğu kadar nasıl kalkılacağı da önemli'

Yasemin ÖZTÜRK
Ankara

Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Arçelik Bulaşık Makinası Fabrikası işçileri, ücret artışı kadar toplusözleşme süresinin 2 yıla indirilmesini de önemsiyor. Patronun stok yaparak olası bir greve tedbir aldığını aktaran işçiler, hazırlıklara bir an önce başlanması ve işçilerin sözleşme sürecine direkt müdahil olması gerektiğini dile getirdi. 

Görüştüğümüz bir Arçelik işçisi, Türk Metal’in yaptığı anket çalışmasını hatırlatarak “Bayramdan önce üç vardiyayla toplantı yaparak, sözleşme süreci hakkında bilgi verdi. Sendika ücretlerimize yüzde 38 zam istiyor. Bizim için en önemlisi de toplusözleşeme süresinin tekrar iki yıla düşürülmesi” dedi.  

“Geçen dönem Ankara’da Türk Traktör’de yaşanan mücadeleyi biliyorsunuz. Bursa’da metal direnişleri oldu. İşçiler Türk Metal’i üç yıllık sözleşme süresini kabul ettiği ve patron yanlısı olduğu için istemediler. Türk Metal bu dönemde işçilerin desteğini alacak ve geçmiş dönem hatalarını telafi edecek bir toplusözleşme taslağı hazırlamaya mecbur kaldı” diyen işçi, hazırlanan taslağın arkasında durulmasını istedi. 

‘ZATEN GEÇEN DÖNEMİN EZİKLİĞİ VAR’

Bir başka Arçelik işçisi, TİS görüşmelerinin istedikleri gibi gitmemesi halinde ne yapacaklarına ilişkin sorumuza şu yanıtı verdi: “Biz sendikanın taleplerden taviz vermemesini bekliyoruz. Ancak ters bir durum olursa elbette işçiler üzerine düşeni yapar. Fabrika bahçesine çıkmaksa, çıkarız. Zaten geçen dönemden Ankara Arçelik olarak bir ezikliğimiz var.” İşçilerin toplusözleşme sürecine katılımı konusunda ise “Bizim üç vardiyadan birer tane olmak üzere üç temsilcimiz, bir de fabrika baştemsilcimiz var. Bunlar aracılığı ile bilgilendiriliyoruz. Ancak bir toplusözleşme komitesi oluşturmadık. Yani işçiler sürece direk dahil edilmiyor” dedi. 

Görüşüne başvurduğumuz bir başka Arçelik işçisi de TİS taslağını olumlu bulduklarını belirterek, “Kendi aramızda molalarda, yemek saatinde hep konuşuyoruz. Şimdi bekliyoruz bakalım süreç nasıl gelişecek... Ücret artışı konusunda fabrikamızdaki genel düşünce bir orta yol bulunacağı doğrultusunda. Ancak sözleşme süresinin 2 yıla inmesi olmazsa olmazımız. Sendika temsilcileri bize karşı çok ilgili. Ancak masaya nasıl oturulduğu değil masadan nasıl kalkılacağı önemli” diye konuştu. 

İŞVEREN STOK YAPIYOR

Tecrübeli bir işçi ise son dönem Ankara Arçelik’e çok sayıda yeni işçi alınmasına dikkat çekti: “Bantlarda üretim arttı. Yeni bant açıldı. Yeni işçiler alınıyor sürekli. İşveren stok yapıyor, depolar ağzına kadar dolu. Bunlar toplusözleşmede anlaşma sağlanamaması ya da eylemlilik durumuna yönelik tedbirler olabilir.”

Arçelik’teki eski işçilerin çoğunun ya işten atıldığını ya da ayrıldığını söyleyen tecrübeli işçilerin çağrısı ise şöyle: “Fabrikadaki işçilerin çoğu genç ve yeni. Bu hem iyi hem kötü... İyi, çünkü genç işçiler daha gözü kara oluyor, çoluk çocukları yok. Kötü olan yanı ise yeni işe girdikleri için ‘iş bulduk’, ‘Arçelik’te çalışıyoruz’ diye mutlu olmaları. Bu süreçte bizim tecrübemiz, onların gençliği ile buluşursa güzel olur tabi...”

BİZ DE BOŞ DURMAYIZ

Yeni seçilen temsilcilerin işçilerle daha çok ilgilendiğini belirterek, sözleşmenin 2 yıllık imzalanacağına inandığını söyleyen başka bir işçi, fabrika önünde yapacakları herhangi bir eylem ya da grevin OHAL bahanesiyle engellenebileceğini hatırlattı. Geçen dönem yapılan eylemlere katılmadıkları için “eziklik yaşadıklarını” belirten işçi, “Ama bu dönem biz de boş durmayız” dedi. Bir başka işçi ise birlikte hareketin gerekliliğine vurgu yaptı: “Taslak açıklandığında herkes tek tek kendi alacağı zammı hesapladı. Bizim de tıpkı Renault gibi, TOFAŞ gibi birlikte hareket etmemiz gerekiyor. İstanbul, Eskişehir yani tüm Arçelik işçilerinin birlikte hareket etmesi gerekiyor.” 

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen'in tutukluluğuna yapılan itiraz "kaçma şüphesi" gerekçesiyle reddedildi.

Evrensel'i Takip Et