'Tütün yasağının arkasında sigara şirketleri var'
Adıyamanlı tütüncüler, tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmasının arkasında sigara şirketleri olduğunu dile getirdi.
Sigaraya getirilen büyük zamlar tüketiciyi kıyılmış tütüne yönlendirince hükümet çözümü sigara kağıdına zam, satıcısına da hapis cezasında buldu. Adıyamanlı tütün ekicileri, tek geçim kaynaklarının ellerinden alınmasının arkasında sigara şirketleri olduğunu dile getiriyor.
TBMM’ye sevk edilen torba yasa tasarısındaki “Makarron veya yaprak sigara kâğıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek” maddesi tütün üreticilerinin tepkisine neden oldu. Adıyaman’ın Oturakçı Pazarında esnaflık yapan tütün satıcıları, devlet ve hükümet yetkililerine “tütünüme dokunma” diyerek meclise sunulan torba yasa tasarısının geri çekilmesini istedi. Devletin tütünden kazandıkları birkaç kuruşa göz diktiğini belirten Adıyamanlılar, tütün işinden başka yapabilecekleri bir işin olmadığını, dolayısı ile gelecek olan yasakla birlikte ırgatlığa mahkûm edileceklerini belirtti.
'YASAK DEĞİL SAYGI BEKLİYORUZ'
50 yaşında 4 çocuk babası Abuzer Akgül, tütünün yasaklanması durumunda perişan olacaklarını dile getirdi. “Nasıl ki Karadeniz’in fındığı, Malatya’nın kaysısı, Antep’in fıstığı varsa, Adıyaman’ın da tütünü vardır” diyen Akgül, yasakla birlikte halkın büyük mağduriyet yaşayacağını kaydetti. Son yıllarda sigaraya gelen zamlardan kaynaklı kıyılmış tütüne rağbetin arttığını, bundan kaynaklı büyük şirketlerin sigaralarını satamadığını belirten Akgül, şöyle konuştu: “Bu da onların işine gelmiyor. Bunun için yasaklamaya çalışıyorlar. Önceleri tekel vardı. Bizden alıyorlardı. Daha sonra kota koydular. Sonrasında ise hiç almadılar. Ürünümüzü kıyılmış sarma tütün olarak satmasak nasıl satacağız? Adıyaman halkı tek geçim kaynağı olan tütüne emek sarf ediyor. Devlete düşünde yasak getirmek değil, bu emeğe saygı göstermektir.”
‘EKMEĞİMİZE GÖZ KOYDULAR’
"Temel geçim kaynağınız olan tütüne neden yasak geliyor?" sorusuna “Bizde anlamıyoruz. Anladığımız tek şey ekmeğimize göz koymuşlar, elimizden almak istiyorlar” cevabını veren 15 yıllık tütün satıcısı 53 yaşındaki 4 çocuk babası Ramazan Yavcı da, “Ben dört öğrenci okutuyorum. Tütün işi olmasa ben çocuklarımı okutamam. Sigaralar pahalı, ondan kimse alamıyor. İnsanları pahalı tütüne teşvik etmek için yasak getirmeye çalışıyorlar” dedi.
‘TÜTÜN OLMASA NE YAPARIM’
Devlet ve hükümet yetkililerine, “Tütün kalkarsa insanlar hırsızlık mı yapsın, adam mı öldürsün ne yapsın?” sorusunu yönelten 52 yaşındaki 3 çocuk babası Mustafa Çekiç de, “Ne yapalım, nereye gidelim? Büyük şirketlerin fabrikaları kapanmasın, iş yapsın diye mi bu yasağı getiriyorsunuz? Fakir fukaranın ekmeğini elinden almaya çalışıyorlar. Bunların başka bir amaçları olamaz. Adıyaman tütünü kalkmaz, kalkması durumunda Adıyaman’da çok büyük sorunlar yaşanır. Adıyaman’da yüzde 70 oy çıkaran hükümet, bugün Adıyaman’ın temel geçim kaynağını kaldırmaya çalışıyor. Olacak iş midir? Cumhurbaşkanı’na, Başbakana, milletvekillerine özellikle Ahmet Aydın’a sesleniyorum, bunu bize yapmasınlar. Ben 3 Üniversite öğrencisi okutuyorum. Tütün olmasa ben ne yaparım” dedi.
‘EKMEĞİMİZLE OYNAMASINLAR’
Tütünün atalarından kalan tek geçim kaynağı olduğunu belirten 36 yaşındaki 2 çocuk babası Osman Bellibaş, tütünün her şeyleri olduğunu, yasakla Adıyaman'ın açlığa sürüklenmek istendiğini kaydetti. Geçimlerini sağlamak için insanların başka yollara başvurmak zorunda bırakılacağını sözlerine ekleyen Bellibaş, "Tütünümüze karışmasınlar. İnsanların ekmeği ile oynamasınlar. İnsanların ekmeği ile oynandığı zaman, insanların yapamayacağı şey yoktur. Dolayısıyla tütünü kaldırmakla nelere sebebiyet vereceklerini iyi hesaplamaları gerekiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar tütünün yasaklanmasına izin vermeyeceğiz. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Adıyaman halkının sabrını sınamasınlar, her şeyin bir sabrı vardır” şeklinde tepkisini dile getirdi.
‘YASAK IRGATLIĞI DAYATMATIR’
Tütüne gelen yasağın ölüm ya da göç dayatması olduğunu vurgulayan Bellibaş, "Adıyaman’da geçinebileceğin bir iş imkanı yok. Olsa bile asgari ücret ile kim geçinebilir? Geçinebilinir diyen varsa gelsin geçinsin. Biz dünyaya hamal, köle yada ırgat olarak gelmedik. Gece gündüz çalışarak alın terimiz ile geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Tütün olmasa mevsimlik işçilikten başka bir iş yapamayacağız. Irgatlığı bize dayatmasınlar” dedi.
‘EMEĞİNE SAHİP ÇIK ADIYAMAN’
Kendi ürettiği tütünü açtığı dükkânında pazarlayan 28 yaşındaki 1 çocuk babası Çetin Payam, tepkilerinin tütün satarak zengin olmak olmadığını, sadece geçimlerini sağlama derdinde olduklarını ifade etti. 8 aylık emeğin sonucunda ürün elde edebildiklerine dikkat çeken Payam, şunları söyledi: “Sabaha doğru saat 3’te tarlada tütünü getirip akşam geç saatlere kadar uğraşıyoruz. Adıyaman’ın yüzde 80’ni tütün işini yapıyor. Tütün kalkar ise insanlar ciddi bir mağduriyet yaşayacaklar. Çiftçi elindeki araziye buğday, mercimek ekse masrafını karşılamaz. Ayrıca burada her ailenin az miktarda tarlası var. Tütünün dışında hiçbir şey çiftçiyi kurtarmaz. Devlet tekelleri kapattı. İnsanlarda tütünlerini kendi imkânları ile kendileri satarak para kazanmaya başladı. Sigaraya gelen yüksek zamlardan kaynaklı kıyılmış tütüne rağbet artmaya başladı. Memur olsa dahi insanlar pahalılıktan kaynaklı tekel sigarasını içemiyor. Bir memur alamıyorsa, asgari ücretle çalışan bir işçi nasıl alacak? Ekonomik ve doğal olduğu için insanlar kıyılmış tütüne yönelince birilerini rahatsız etti.”
Yetkililere yasağın geri çekilmesi çağrısında bulunan Payam, Adıyaman halkına da “Tütününe, emeğine ve ekmeğine sahip çık” diye seslendi. (Adıyaman/MA)