04 Ekim 2017 09:32

Erdoğan-Ruhani görüşmesi: 'Ticari iş birliği artacak'

İran'da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından resmi törenle karşılandı.

Paylaş

 Irak ve Suriye’deki gelişmeleri ele almak için bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iki ülke arasında ticaretin yerli para birimiyle yapma kararı aldı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tarhan'da yaptıkları görüşme sonrası ortak açıklama yaptı. Irak ve Suriye’deki gelişmeleri ele almak üzere bir araya gelen iki ülke arasında karşılıklı ticaret anlaşması imzaladı.

‘YERLİ PARA İLE TİCARET YAPILACAK'

Görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplantısında İran Cumhurbaşkanı Ruhani şunları söyedi: “İki ülkenin ilişkileri siyasi, bölgesel, kültürel ve ekonomi alanlarında her geçen gün daha da gelişmektedir. Bugün iki ülkenin ekonomik işbirliği için önemli kararlar aldık. İki ülke arasındaki bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi ve ticaretin ülkelerin milli para birimleriyle yapılması alınan en önemli kararlardandı. Bankacılık konusunda alınan kararlar önümüzdeki haftanın sonuna kadar nihai sonuca varacaktır. Üç gümrük kapısı 24 saat çalışacak. İki ülke arasında yatırımcılığı kolaylaştırmak adına, İran tarafı Türk yatırımcılara gerekli kolaylığı sağlayacak. Türk tarafı İran'da daha fazla doğalgaz almak istediğini bildirdi. İran tarafı, Türkiye'den bu konuda yatırımlar yapmasını istedi, Türkiye de yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

En temel amacımız bölgedeki barış istikrar ve güvenliği hâkim kılmaktır. Daha fazla işbirliğini sağlamaktır. İran, Irak ve Türkiye arasında 3'lü işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Etnik ve mezhebi ayrımcılıkları artırmak, bazı yabancıların buradaki planlarıdır. Bu şekilde bölgeyi ayırmaya çalışıyorlar. İki ülke de bu davranışları kabul etmiyor. İki ülkenin de temel amacı parçalanmamış Irak ve Suriye’dir. Irak Kürdistan’ının halkı bizim kardeşlerimizler. Burada bulunan bazı kişiler yanlış kararlar aldılar. Bu yanlış kararları bir an önce telafi etmek zorundalar. Acil girişimlerde bulunmalıyız. Terörizmle mücadele etmek iki ülkenin temel amaçlarının başında gelir. İki ülke de terörle mücadele edecektir. İster DAİŞ ister PKK... Bölgedeki gaddarca davranış ve eylemlere izin verilmeyecektir.” 

'SURİYE'DEKİ ÇATIŞMASIZLIĞI ÖNEMSİYORUZ'

Erdoğan ise özetle şunları söyledi: 

"Aramızdaki siyasi askeri, ticari, kültürel bütün konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesile ile bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Türkiye-İran arasındaki üst düzey ziyaretlerin artışı ilişkilerimizi olumlu düzeye taşıyacaktır. Aslında yıllar önce belirlediğimiz 30 milyar dolar ticaret hacmi hedeflemiştik. Ancak bu son dönemlerde 10 milyar dolarda takılı kaldı. 

30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyicisi oldu. Finans sektörüne canlandırma, hareketlilik getirme kararı aldık. Mevcut kur baskısından kurtarmak için yerli para ile alışveriş yapma kararı aldı. Merkez bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelerek bu noktada anlaşmayı imzalayacak. 

Enerji sektöründe işbirliğimizi yoğunlaştırma noktasında kararlılığımızı ortaya koyduk. Onun için enerji bakanlarımızın bu noktadaki işbirliği önem arz ediyor. Kültür, turizm bakanlarımızın kendi aralarındaki işbirliği büyük önem arz ediyor. Bu konudaki tecrübemizi İran ile paylaşmak istiyoruz. Medeniyetler noktasında çok ciddi bir geçmişe sahip olan İran'a ülkemizden binlerce onbinlerce insan ziyarete gelecektir. Şu anda Türkiye'den İran'a olan seferlerimiz bunun bir sebebidir. Turizm sektöründeki yatırımcılarımızı İran'da yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. 

Irak sorunu önümüzde ilk madde haline gelmiş vaziyette. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nde gayri meşru referandumunu zaten tanımadığımızı ifade ettik. 350 kilometre sınırda kuzeyde Türkiye, doğusunda İran, Güneyinde merkezi yönetim, batısında Suriye... Neyin referandumunu yapıyor. Kendisini İsrail'den başka tanıyan bir dünya ülkesi yok. Ve MOSSAD ile masaya oturularak verilen karar meşru olamaz, gayri meşru olur. Bu adım Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ni yalnızlığa mahkum edecektir.

İran ve Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız bellidir. Irak muhatabımız merkezi yönetimdir. Bu referandumu da kesinlikle gayri meşru olarak görüyoruz. Attığımız adımlar var. Gerek İran gerek Türkiye gerek merkezi yönetim. Ama bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var. 

Suriye'de de İran, Rusya ve Türkiye olarak Astana sürecini işletiyoruz. Burada da çatışmasızlığı çok çok önemsiyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şebnem Korur Fincancı, üniversitedeki derslerini bıraktı

SONRAKİ HABER

Berberoğlu’nun avukatları reddi hakim talebinde dulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa