Türkiye’den İsveç’e iltica edenlerin sayısı yüzde 84 arttı
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL koşullarında Türkiye’den gelerek İsveç’e iltica eden sığınmacıların sayısı giderek artıyor
Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç'te 15 Temmuz sonrası başlayan OHAL koşullarının ardından Türkiye'den iltica edenlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz yılın Ocak-Eylül aylarında 370 kişi iltica talebinde başvururken bu sayı içinde bulunduğumuz yılın aynı döneminde yüzde 84 oranında artarak 681’e yükseldi.
Göçmen Dairesi’nin önceki gün yayımladığı istatistikler bu yılın ilk 9 ayında iltica talebinde bulunanların 407’sinin erkek, 274’ünün kadın ve 239’un aileleriyle birlikte gelen çocuk olduğunu gösteriyor. Evebeynsiz tek başına gelerek iltica talebinde bulunan çocuk sayısı ise 3. İltica edenlerin büyük bir bölümü Fethullah Gülen Cemaatine ile bağlı olan kişiler.
İsveç Göçmen Dairesi, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında iltica talebinde bulunanların darbe girişimiyle güçlü bağları olsa ve iltica başvuruları reddedilse bile Türkiye’ye iade edilmemelerini kararlaştırmıştı.
SADECE 4 KİŞİNİN İLTİCA TALEBİ KABUL EDİLDİ
2017 yılın ilk 9 ayında Türkiye’den gelenlerin 221’inin iltica talepleri karara bağlandı. 9 kişinin iltica talebi kabul 82 kişinin iltica talebi reddedildi. Bir başka değişle iltica talebi ele alınanlardan sadece yüzde 4’ünün iltica talebi kabul edildi. Geriye kalanlar bir başka Avrupa ülkesi üzerinde İsveç’e giriş yaptıkları için kendilerine Dublin Sözleşmesi uygulanacak.
Dublin Sözleşmesi, sığınmacıların ayak bastıkları ilk Avrupa ülkesine iltica başvurusunda bulunmasını öngörüyor. Ancak sığınmacıların Göçmen Dairesi’nin verdiği kararlara Göçmen Mahkemesi ve Üst Göçmen Mahkemesi’ne itiraz etme hakları var.
TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA GELEN SIĞINMACILARIN SAYISINDA ARTIŞ
İsveç Devlet Radyosu (Sr)DA, son aylarda Türkiye’den botlarla Yunanistan’a gelen sığınmacıların sayılarında belirgin bir artış görüldüğünü duyurdu. Bu yılın ilk 9 ayında Yunan Adalarına botla ulaşan sığınmacıların sayıları 20 bin. Bunlardan 8 bini Ağustos ve Eylül aylarında geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Yunanistan’daki görevlisi Boris Chesirkov, Midilli ve Samos adalarına gelenlerin çoğunun Irak ve Suriyeli çocuklu aileler olduğunu söyledi. Sığınmacıları barındırmakta güçlükler çektiğini belirten Chesirkov, 2 bin kapasiteli Lebos Adası’ndaki Moria kampında 5 bin sığınmacının kaldığına dikkat çekti.