04 Ekim 2017 22:16

Nazilere karşı duran yumruk ödüllendirildi

Nazilere karşı durduğu fotoğraf ile sembol haline gelen Tess Asplund'a, Stockholm Belediyesi tarafından 'Katarina Taikon Ödülü' verildi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Stockholm Belediyesi, 2017 yılını Katarina Taikon Ödülü’nü ırkçılık karşıtı aktivist Tess Asplund, Roman İnsan Hakları Savunucusu Fred Taikon ve sığınmacı çocukların haklarını savunan ‘Dayanamıyoruz Hareketi’ adlı örgütlenme arasında paylaştırmayı kararlaştırdı.

Juri, Asplund’un “Örgütlü Nazizmin normalleştirilmesine karşı verdiği mücadelede gösterdiği cesaretten”, ‘Dayanamıyoruz Hareketi’nin de “Giderek daha yüksek duvarların damgasını vurduğu bir toplumsal atmosferde insan haklarının savunulmasında ışıldayan bir fener olduğu işlevini üstlendiğinden” dolayı ödüle layık görüldüğünü belirtti. 

Romanların yayın organı ‘E Romani Glinda’ Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Fred Taikon ise, Romanları fişleyen İsveç polisinin mahkum edilmesiyle sonuçlanan mücadeledeki direngen ve kararlı tutumundan dolayı ödüle layık görüldü.

ASPLUND: YUMRUĞUMU EŞİTLİK, ADALET VE SEVGİ İÇİN KALDIRDIM

  • "Kötülük geliyordu. Yumruğumu eşitlik, adalet ve sevgi için havaya kaldırdım"

Asplund’un geçtiğimiz 1 Mayıs’ta Nazi Kuzey Direniş Hareketinin Borlänge ilinde düzenlediği provokatif  gösteride 300 ırkçının karşısına tek başına dikilerek yumruğunu kaldırması, dünya medyasının gündemine girmişti.

Asplund, Evrensel’de yayımlanan söyleşisinde o anı şöyle anlatmıştı: “Hiçbir şey düşünmedim. Onların serbestçe yürüdüklerini görünce öfkelendim. Aniden karar vererek önlerine geçtim. Kötülük geliyordu. Yumruğumu eşitlik, adalet ve sevgi için havaya kaldırdım.” 

ROMANLARIN İSVEÇ DEVLETİNE KARŞI KAZANDIĞI ZAFER

Fred Taikon, İsveç polisinin 1104’ü çocuk, 4 bin 673 Roman’ı fişlediğinin 2013 eylülünde açığa çıkmasından sonra hukuk mücadelesi başlatmış ve İsveç devletini mahkum etmeyi başarmıştı. 

Taikon,  hükümetin davayı kaybetmesinden sonra Evrensel'e konuşmuş ve “Bu yüzyıllardır ayrımcılığa uğrayan ve dışlanan Roman halkının İsveç devletine karşı kazandığı bir zaferdir” değerlendirmesini yapmıştı.

‘Dayanamıyoruz Hareketi’ ise, İsveç’e tek başına gelerek iltica talebinde bulunan 18 yaşından küçük çocukların haklarını savunmak için kuruldu. Hareketin 9 bini aşkın gönüllü çalışanı bulunuyor. 

KATARINA TAIKON ÖDÜLÜ NEDİR?

Stockholm Belediyesi, 2014 yılında, insan hakları için mücadele eden kişi veya kurumlara, tanınmış Roman Kadın Yazar Katarina Taikon’un anısına ödül vermeyi kararlaştırdı. 1995 yılında yaşamını yitiren Taikon, kararlı bir insan hakları savunucu olarak Roman ve diğer azınlık halklar için yapılan eylem ve etkinliklerin örgütlenmesine önderlik etmişti. Toplam 100 bin kron tutarındaki ödül, yazarın ilk kitabı “Çingene Kadını’nın yayımladığı gün belediye binasında düzenlenen törenle sahiplerine veriliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Hamaney-Erdoğan görüşmesi: 'IKBY bölge için tehdit'

SONRAKİ HABER

Bizim Hikaye: Yerli Shameless yersiz tutucu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa