05 Ekim 2017 10:38

İspanya hükümeti, Katalonya ile diyaloğu reddetti

Bağımsızlık referandumunun ardından olası ara buluculuk girişimlerine yeşil ışık yakan Katalan yönetimine, İspanyol hükümetinden olumsuz yanıt geldi.

Paylaş

Bağımsızlık referandumunun ardından olası ara buluculuk girişimlerine yeşil ışık yakan Katalan yönetimine, İspanyol hükümetinden olumsuz yanıt geldi.

İspanya’nın sağcı PP (Halk Partisi) Hükümetinin Başbakanı Mariano Rajoy’un ofisinden yapılan açıklamada, “Hükümet yasa dışı hiçbir şeyi görüşmeyecek ve şantajlara da boyun eğmeyecek” denildi. 

DW Türkçe’nin haberine göre, açıklamada, “Eğer Sayın Puigdemont diyaloğa girmek ya da müzakerede bulunmak veya ara bulucu göndermek istiyorsa, o takdirde öncelikle yapması gereken şeyin ne olduğunu kendisi çok iyi bilir: Hiçbir şekilde terk etmemesi gerektiği halde, terk etmiş olduğu yasal zemine geri dönmesi gereklidir” denildi. 

İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala da hükümetin İspanya’nın bölünmesini engellemek ve yasalara riayet edilmesini güvence altına almak için “Elinde bulunan tüm imkanları kullanacağını” söyledi.

KATALAN LİDERDEN DİYALOĞA AÇIK ÇAĞRI

Katalonya Başkanı Puigdemont, çarşamba akşamı canlı yayında Katalanlara seslenerek, krizin aşılması için müzakereden yana olduğunu ancak İspanyol hükümetinin bunu kabul etmediğini belirtti. Puigdemont, “İçerisinde bulunduğumuz durum ara buluculuk gerektiriyor. Geride bıraktığımız saatler içerisinde çok sayıda teklif aldık. Herkes benim ara buluculuk sürecine katılmaya hazır olduğumu biliyor” dedi.

Puigdemont, İspanya Kralı 6’ncı Felipe’yi ise Katalan halkının bağımsızlık iradesini görmezden gelmekle suçladı. Puigdemont, Kral’ın salı akşamı yaptığı konuşmada referandum günü polisin uyguladığı orantısız şiddete maruz kalan kurbanlara ilişkin hiçbir şey söylemediği, Katalanlarla doğrudan diyaloğa geçilmesi talebinde bulunmadığı ve Katanlanları doğrudan muhatap almadığı gerekçesiyle de tepki gösterdi. 

PAZARTESİ BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLEBİLİR

Katalonya hükümeti, bölgesel parlamentoyu pazartesi günü genel kurul toplantısı düzenlemeye çağırdı. Bu toplantıda bölgenin İspanya’dan bağımsızlığının ilan edilmesi bekleniyor.

İspanyol medyasında çıkan haberlere göre, Madrid yönetimi ise ülke anayasasının 155’inci maddesi uyarınca Katalan hükümetini azletme ve bölgeyi geçici olarak merkezden yönetmek üzere tüm hazırlıklarını tamamlamış durumda. 

AB, PASİF KALARAK HÜKÜMETİ DESTEKLİYOR

Bazı Katalan politikacılarla Avrupa Parlamentosundaki (AP) Yeşiller parti grubu ise, Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan Madrid ile Barselona arasındaki anlaşmazlıkta ara buluculuk yapmasını talep etti. AB ise taraf olmayacağını duyurdu. AB Komisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas “Kaba kuvvetin hiçbir zaman siyasi anlaşmazlıklarda rol oynayamayacağını” belirterek tarafları diyalog başlatmaya davet etti. Sözcü, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un durumu düzeltebileceğine güvendiklerini de sözlerine ekledi. AB Komisyonu Katalonya’daki referandumu “yasaya aykırı” kabul ediyor. 

Katalonya Özerk Bölgesi bağımsızlığını ilan ettiği takdirde bu kararın AB ülkeleri tarafından tanınmaması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de KESK dayanışma günleri başlıyor

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesi'nde 331'inci gün: 2 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa