06 Ekim 2017 08:37

Et üreticileri: Ankara'ya yürüyeceğiz

Antalya et üreticileri, Et ve Süt Kurumu’nun fiyatları düşürmek için, market zincirlerinde reyon kiralayacağını duyurmasının ardından açıklama yaptı.

Paylaş

Et ithalatın artırılmasına tepkiler arttı. Antalya et üreticileri, Et ve Süt Kurumu’nun da kırmızı et fiyatını düşürmek için, market zincirlerinde reyon kiralayacağını duyurmasının ardından, üretimin biteceğini açıkladı. Kırmızı Et Üreticileri Birliği Antalya Şube Başkanı İlhan Ayhan, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, “Bakanlığımıza deriz ki, gerekirse etin ithalatını siz yaparsınız, biz üretimden çekiliriz. Bu konuda genel merkezimizle ciddi bir çalışma yürütüyoruz, Ankara’ya yürüyeceğiz” diye konuştu.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Antalya Şube Başkanı İlhan Ayhan, et fiyatının ithalatla terbiye edilemeyeceğini kaydederek, ithal etin sadece günü kurtaracağını dile getirdi. Asıl çözümün, üreticinin eti ucuz imal etmesi olduğunu vurgulayan Ayhan, “Bugünkü şartlara göre üretici 55 TL’ye yem, yüksek fiyattan saman alıyor, bunlar da göz önünde bulundurulmalı” dedi. Ayhan, limuzin, şarole, angus gibi et bakımından verimli ırkların yaygınlaştırılması gerektiğini de söyledi.

‘ÜRETİCİ DANASINI KESİYOR’ 

İthal et alımının besiciliği de yok ettiğine dikkat çeken Ayhan, “Üreticinin danası var, kestiremiyor. Et ve Süt Kurumu, üreticiye 23 bin TL fiyat veriyor, dananın üreticisine maliyeti 28 bin TL, bu intihar. Maliyetin altında üretimin devam etmesi mümkün değil, özellikle de genç yaşta besici bu sene zarar ederse seneye yapmaz” dedi.

KÖYDE MALİYET ARTTI 

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bülent Gülçubuk da, bu düzenlemeyle birlikte köyde yaşamanın maliyetinin arttığını belirterek, bunun da göç hareketleriyle somut şekilde ölçülebildiğini aktardı. Köye ait çayır, mera, otlak gibi taşınmazların da belediyelere geçtiğine dikkat çeken Gülçubuk, bazı yasalarla sınırlama getirilse de düzenlemenin mera ve otlakların, tarım dışı amaçla kullanımını kolaylaştırdığının, bazı belediyelerin yasa ile getirilen su indirimini bile kullandırmadığının altını çizdi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, artan maliyetlere dikkat çekerek, “Rusya’da 2.38, ABD’de 2.30 olan mazot Türkiye’de 5 lira. Hayvan yemi 60 lira. Yonca 90 kuruş. Ne kadar dayanabilirsiniz? Küçük aile işletmelerine daha büyük sıkıntı olacak” diye konuştu. (ANTALYA)

ÖNCEKİ HABER

Hatay Dörtyol’da gazeteciye saldırı görüntüleri ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Gazeteci Engin Baş, Emmy ödülü kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa