06 Ekim 2017 09:42

Türkiye'nin 8 aylık insan hakları ihlalleri raporu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye'nin 8 aylık insan hakları ihlalleri raporunu hazırladı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı, 2017 yılının ilk 8 ayını kapsayan insan hakları ihlalleri raporuna göre iş cinayetleri ve çatışmalarda 1924 kişi öldü, OHAL sonrası ihraç edilen 50 kamu emekçisi intihar etti. Cezaevlerindeki ihlaller de sürerken  367 mahkum işkence ve kötü muameleye maruz kaldı. Gazetecilerin özgürlükleri kısıtlandı ve Türkiye, Basın Özgürlüğü İndeksinde 155. sıraya geriledi.

CHP İstanbul Milletvekili  Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı Türkiye'de insan hakları ihlalleri raporuna göre 2017 yılının ilk 8 ayında en az 1924 kişi hayatını kaybetti, bunlardan 1119'u iş cinayeti, 404'ü çatışmalarda öldü. Tanrıkulu yaşanan ölümlerden iş cinayetlerini, “İş güvenliği konusunda caydırcı tedbirler alınmaması ve denetimsizlik, iş cinayetlerinin başat sebebi olduğu halde ne yazık ki iktidar ve ilgili kurumlar duyarsızlığını sürdürmekte” diye değerlendirdi.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE

Tanrıkulu'nun raporuna göre  son 8 aylık süreçte cezaevlerinde 8 mahkum hayatını kaybetti, en az 367 mahkum işkence ve kötü muameleye maruz kaldı,  605 mahkum bulundukları cezaevlerinden bir başka cezaevine zorla sevk edildi,  35 mahkumun da sağlık hakkı ihlal edildi. İşkence ve kötü muamele sokağa kadar taşarak, 8 ayda en az 480 kişi işkence ve kötü muameleye maruz kalırken, gözaltında bir yurttaş yaşamını yitirdi, 14 kişi zorla kaybedilmiş veya kaybedilmek istendi.

Tanrıkulu raporuna halihazırda 152 gazeteci tutuklu olduğu halde iktidarın bu sayıyı 2 olarak verdiğini ekledi. Tanrıkulu raporunda, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından hazırlanan 2017 Basın Özgürlüğü İndeksi’nde Türkiye'nin 4 sıra gerileyerek,  180 ülke arasında 155. sırada, “gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler” kategorisinde yer aldığını hatırlattı.

15 TEMMUZ SONRASI İNTİHARLAR

Tanrıkulu, insan hakları ihlalleriyle ilgili “15 Temmuz darbe girişiminden beş gün sonra Türkiye genelinde ilan edilen OHAL’le birlikte tüm temel haklar askıya alınmıştır. Başta yaşam hakkı, kişi güvenliği, ifade ve örgütlenme özgürlüğü olmak üzere temel haklara yönelik sistematik ihlaller bugün de aynı hızla devam etmektedir” değerlendirmesinde bulunurken, OHAL’le birlikte yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç edilmesi, halen cezaevinde açlık grevlerini sürdüren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı da hatırlatarak, “TBMM bünyesinde oluşturulan OHAL komisyonunun etkin bir mekanizma olarak çalıştırılması söz konusu olmamıştır. Haksız bir biçimde kamudan ihraç edilen yüz binlerce kişi 'sivil ölüme' mahkum edilirken, uğradığı haksızlığa tahammül edemeyen 50’ye yakın kişi de intihar ederek yaşamına son vermiştir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Bakanlıktan Nuriye Gülmen için ‘zorla müdahale’ talimatı

SONRAKİ HABER

CHP’li Yarkadaş Adalet Bakanı Gül’e seslendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa