'Sınavı değiştirmeyin tamamen kaldırın!'
Ankara’da 4 farklı lisede bulunan öğrencilerle eğitim sistemini, sınavları, geleceklerini ve hayallerini konuştuk.
Zeynel GÜRBÜZ
Ankara
Her yıl değişen sınav sistemi, ÖSYM skandalları, iki de bir değişen müfredat, yoksulluk ve bir gelecek kurmaya çalışan öğrenciler... Ankara’da 4 farklı lisede bulunan öğrencilerle eğitim sistemini, sınavları, geleceklerini ve hayallerini konuştuk.
Ege Anadolu Lisesi’nin 11. sınıf öğrencileri önümüzdeki yıl nasıl bir üniversite sınavına gireceklerini bilmedikleri için kaygılı olduklarını anlattılar. Eren, sınavın değişmesinin geleceğini etkilediğini söyledi. Hatalı hesaplamalara ilişkin kaygılarını dile getiren Eren, doğru yapılan soruların yanlış sayılmasının üniversite puanını düşürdüğünü söyledi. Eren, “Hazırlanmadığım bir sınava girmek zor olacak. Durduk yere böyle bir sistemin değiştirilmesi kötü oldu. Herkes ÖSYM’ye hazırlanırken bizi de şoke etti” dedi. Ogün, sınavların sürekli değişmesinin geleceğe olan güvenini sarstığını. Ortaokuldan mezun olurken SBS’nin değişip TEOG olduğunu, sistem değişikliklerinin beraberinde sınav hesaplama hatalarını getirdiğine dikkat çeken Ogün, bunun başarısızlığın önünü açtığını söyledi.
'HEM DEĞİŞTİRİP HEM BAŞARI BEKLİYORLAR'
Umut, eğitim sisteminin gereklerinin yerine getirilmediğini belirterek şöyle dedi: “Bilinçli bir öğrenci yetiştirmek yerine sorgulamadan ve düşünmeden hareket eden bir nesil yetiştiriyor. Bu sınav sisteminin öğrencilere zararı gittikçe artıyor.” Ceylan, müfredatın birden değiştirilmesi, öğrencilerin buna hemen adapte olarak başarılı olmalarının beklenmesinin saçma olduğunu söyledi. Melis de aynı görüşte. Melis eski sisteme tam alışmışken yeni müfredat çıkarılmasının saçmalık ve öğrencileri ortada bırakmak olduğunu ifade etti.
Aynı okulda 12.sınıf öğrencisi Can, her sene sınava hazırlandığını belirterek, eğitim sisteminde her sene değişiklik yapıldığını ve öğrenciler deneme tahtası gibi kullanıldığını söyledi. Can her sene sınavın değişmesi yerine sınavın kaldırılması gerektiğini öneriyor. Yine 12. sınıf öğrencisi olan Tarık da eğitim sistemindeki kararsızlığın genç fikirlerin önüne bir duvar ördüğünü, müfredat değişikliklerinin öğrencileri yıprattığını dile getirdi.
'BÖYLE GİDERSE GELECEĞİMİZ KARANLIK'
Tuzluçayır Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Müge, yabancı dil sınıfında okuduğunu ancak üniversitede okumak istediği bölümün sahne sanatları olduğunu söyledi. Bu yıl konservatuar sınavı için kursa gitmesi gerektiğini fakat kurs için yeterli maddi durumu olmadığını belirten Müge, şöyle konuştu: “Bir de üstüne İngilizce kitaplara tonla para ödemek zorunda bırakılıyorum. Bunu söylediğimde ‘devlet zaten sana kitap veriyor’ diyorlar. Devletin verdiği 11. sınıf İngilizce kitabı resmen 4. sınıf müfredatı içeriyor. Yeterli olmayan kitaplarla sınava girecektik ve istediğimiz bölümlere yerleşemeyecektik. Şimdi ise çocuk oyuncağına dönüştürdükleri eğitim sistemi içinde tam sınava çalışılırken bir sınav değişikliği daha yapılıyor. Geleceğimiz yine karanlık.”
Yine 11. sınıf öğrencisi Berivan, yorucu ve kaygılı bir sınav maratonuna başlarken bir sabah uyandıklarında ve tek kişinin isteği ile sınav sisteminin değiştiğini öğrendiklerini söyledi. “Benim geleceğim bir insanın iki dudağının arasından çıkan kelimelere bağlı olmamalı” diyen Berivan, bu bozuk düzene tahammüllerinin kalmadığını dile getirdi.
Gireceği sınavın hayatını önemli bir şekilde etkileyeceğini söyleyen son sınıfta olan Buse, “Fakat birilerinin elinde oyuncak olan sistem tekrar değişti ve ben gireceğim sınavın adını dahi bilmeden ders çalışıyorum. Sınavda hangi dersten kaç soru çıkacak, katsayıları ne olacak üniversite puanlarını nasıl etkileyecek bilmeden sınava hazırlanıyorum. Büyük bir gelecek kaygısı içerisindeyim” dedi.
‘SINAVSIZ GEÇİŞ KALKINCA ÜNİVERSİTE HAYAL OLDU’
Abidinpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin de benzer sorunları var. Ancak özellikle meslek lisesini seçme sebepleri olan iki yıllık üniversiteye geçiş hakkının kaldırılmasına tepkililer. Bir araya geldiğimiz 11. sınıf öğrencileri sınav ve iş kaygılarını anlatıyorlar. Elektrik bölümünde okuyan Halil, “Ben meslek lisesine iki yıllık üniversiteye geçiş hakkım var diye geldim, şimdi üniversite sınavına gireceğim puanımız ne gelirse oraya gideceğim. Olmazsa dalım Arçelik oraya girer çalışırım” dedi. Arkadaşı Dursun zaten geçiş hakkı ortadan kaldırıldığından beri üniversitenin kendileri için hayal olduğunu söyledi. Oğuzhan ise değişen sınav hakkında kimsenin bir şey bilmediğine dikkat çekti. Oğuzhan, “Kaldı ki bu okulda kimi çevirsen sorsan, üniversite hayali iki yıllıkta kalmıştır. Kimse bizim bu sorunumuza ses vermiyor. Buna bir çare üretmek lazım. Milli eğitime dilekçe verilebilir” dedi. İlyas ardından söze girerek “Yapabileceğimiz bir şey yok. Devlet ne derse biz ona uymak zorundayız” dedi.
'STAJ BAŞLAYINCA SINAVA ZAMAN KALMIYOR'
Suzan Mehmet Gönç Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Büro Yönetimi bölümünde 11. sınıf öğrencisi olan Efecan, son sınıfta stajın başlamasıyla birlikte sınava hazırlanabilme zamanının iyice daraldığına dikkat çekti. Sınavsız geçiş hakkının ellerinden alınmasıyla birlikte öğrencilerin iyice köşeye sıkıştığını belirten Efecan, kendisini 10 yıl sonra nerede gördüğünü şöyle anlattı: “Eğitimdeki ciddi sıkıntılar önümüzü görmemizi bayağı engelliyor. Bu karışıklıkta bu soruya cevap vermek bayağı güçleşiyor. Şimdilik bu da bir belirsizlik halinde.”