09 Ekim 2017 16:36

Tütün yasası geçerse yüz binler olumsuz etkilenecek

Meclise sevk edilen torba yasada tütün satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açan maddeye üreticinin tepkisi dinmiyor.

Paylaş

Hacı Yusuf TOPALOĞLU

Meclise sevk edilen torba yasa tasarısındaki, “Makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek”  maddesine Adıyamanlıların tepkisi dinmiyor. Tasarının yasalaşması durumunda tütünü bitireceğini belirten Adıyaman Tütün Platformu Sözcüsü Avukat Abdurrahman Tutdere, maddenin tasarıdan çıkarılması ve tütünün yasal güvenceye kavuşturulması gerektiğini söyledi. Tutdere, tasarının geçmesi durumunda tek başına içim özelliği olan Adıyaman tütünün bitmesi ve 200 bin kişinin ekonomik olarak yoksullaşması anlamına geleceğini vurguladı.  

‘HEDEF ADIYAMAN TÜTÜNÜ’

Son zamanlarda İçişleri Bakanlığının Star gazetesinde çıkan “Sarmalık kıyılmış tütün terörün kaynağıdır” şeklindeki haberlerin üreticileri kaygılandıklarını belirten Tutdere,  “Tabii TBMM’ye sunulan bazı vergi kanunlarında değişiklik ön gören kanun tasarısı ile birlikte gerçek ortaya çıktı. Bu torba yasasında bulunan 68 ve 69’uncu maddelerdeki düzenlemelere bakıldığında hedefin doğrudan doğruya Adıyaman’daki sarmalık kıyılmış tütün olduğu ve tamamen yasaklanmasının ön görüldüğünü görmekteyiz. Mevcut hali ile bu yasanın geçmesi, Adıyaman’da yüz yıllık bir geçmişi olan sarmalık kıyılmış tütünün tamamen yok olması demektir. Bu da tütün üreticileri ve ailelerini hesapladığınız zaman yaklaşık olarak 200 bin kişiyi olumsuz etkileyecektir. Tabii buna aracılar, içiciler de eklendiği zaman daha yüksek bir rakama tekabül etmektedir” dedi. 

‘ADIYAMAN’I YOK EDECEK TASARI’

Abdurrahman Tutdere

Yasa tasarısına göre sarmalık tütünü bulunduran, satan, satışa nakledenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasının ön görüldüğüne dikkat çeken Tutdere, “Herhangi bir madde saranlar” ibaresinin uygulamada çok geniş yorumlanabileceğini söyleyerek, “Çok geniş anlamda insanların ceza almasının yolunu açacak bir düzenlemedir. Adıyaman’da tütün üreticileri tamamen bu üretimden elini çekecektir. Bu da beraberinde tarım kenti olan Adıyaman’da binlerce insanın ekmeğinden olması, yoksullaşması anlamına gelecektir. Köyden kente göçün yolunu açacaktır. Sosyal dengenin bozulmasına ve işsizliğin artmasına neden olacaktır. Bu durum da Adıyaman’ı tamamen yok edecektir” dedi. 

‘İTHALIN YOLUNU AÇIYOR’

“Bakanlar Kurulu tarafından tütünü yasaklayıcı hükümlerin konulmuş olmasını anlamak mümkün değildir” diyen Tutdere, “Üretimi esas alan bir ülkede bunun yeri yoktur. Bu yasanın handikaplarından bir tanesi de yerli üretimi yasaklarken dışa bağımlı ithalatın yolunu açıyor. Tütün Üst Kurulunda yetki belgesi olan firmalara dışarıdan tütün ve tütün mamullerini ithal etme yetkisi veriyor. Bunun ekonomi mantığında da hiçbir karşılığı yoktur. Tütün üreticisi ve tüketicisinin kendi yerli ürününden faydalanması mantıklı olanıdır. Bu sadece Adıyaman ekonomisini değil, ülke ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Biz Platform olarak bu tasarının torbadan çıkarılmasını ve mevcut yasal engellerin kaldırışını ve sarmalık kıyılmış tütünün yasal bir güvenceye kavuşturulmasını istiyoruz” diye konuştu. Platform olarak yasa tasarısının torba kanunundan derhal çıkartılması gerektiğini ifade eden Tutdere, “Siyasetçilerin, milletvekillerinin bu yasanın geçmemesi için ellerinden geleni yapmalarını talep ediyoruz” dedi.

‘SİGARA ŞİRKETLERİ RAHATSIZ OLDU’

“Neden böyle bir tasarıya ihtiyaç duyuldu?​” sorusunu ise Tutdere, şöyle cevapladı: “Adıyaman sarmalık tütününün Türkiye piyasasında artan konumu, büyük sigara şirketlerinin Türkiye’deki işlerinin kırılmasına neden oldu. Tek başına içim özelliği olan bu ürün tüketicide rağbet buldu. Bu da piyasadaki değerini artırdı. Büyük sigara şirketleri ve tüccarlar bu işten rahatsız olmaya başladılar. Bunların yürüttüğü çalışmalar özellikle Maliye Bakanlığı üzerinden yapmış olduğu çalışmalar üzerinden böyle bir tasarının olgunlaşmasına yol açtı.” (Adıyaman/MA)


CHP:TÜTÜN İÇİN SESİMİZİ YÜKSELME ZAMANI

CHP heyeti tütün pazarını ziyaret etti

Adıyaman’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Milletvekilleri Mehmet Gökdağ, Oğuz Kaan Sarıcı, Orhan Sarıbal ve CHP PM Üyesi Ali Öztunç, tütün pazarını ziyaret etti. Ziyarette açıklama yapan Ağbaba, tasarının geri çekilmesi ve tütünün yasal güvenceye kavuşması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. 

Geliş amaçlarının Meclisteki gelişmeleri tütüncülere aktarmak olduğunu belirten Ağbaba, “Aynı zamanda burada bize söyleyeceklerinizi TBMM’de gündeme getirmek için buradayız. Biz konuşmaya değil sizi dinlemeye geldik. Bir yasa çıkarılmaya çalışılıyor. Bu yasayı hazırlayanlar bu topraklarda doğan insanların dostu değildir. İddia ile söylüyorum bu yasayı büyük tütün firmaları hazırladı ve hükümetin önüne sundu. Kaçak tütün denince birilerinin aklına zenginleşme gelebilir. Ancak bu Adıyamanlı için zenginleşme değil, çocuğunun nafaka parasıdır. Ekmek parasıdır. Burada kimse zenginleşmiyor. Geçim kaynağıdır. Biz bunu bir siyasi malzeme olarak değil aş meselesi olarak görüyoruz” dedi. 

‘ABD’YE CEVAP OLARAK YASAYI GERİ ÇEK’ 

Her şeyde milli vurgusu yapıldığını ancak bu yasanın milli olmadığını söyleyen Ağbaba, “Dün Amerika Türkiye’ye vize uygulamaya başladı. Her türlü vizeyi yasakladı. Ancak bu çıkarılan yasa Amerika’nın büyük şirketleri için çıkarılıyor. Eğer ABD’ye cevap vereceksen ilk olarak yapacağın şey bu yasayı derhal çekmektir. Tütünü yasaklayacağına ekimini desteklemelisin” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Milletle inatlaşmaya gelmez” sözlerini hatırlatan Ağbaba, devamında şunları belirtti: “Meclisten çek muhatapları ile konuş. Muhatabı kim Adıyaman’da tütün eken çiftçidir. Adıyaman’daki Abuzer Dayı’dır. Amerika’daki Coni değildir. Bir muhatabın vardır. Bu işte emek sarf eden ile gelip görüşeceksin ve ona göre düzenleme yapacaksın. Bu insanların düşüncesini almadan ben yaptım demek ile bu iş olmaz.” Muhtemelen cuma günü yasanın tekrar komisyona geleceğini belirten Ağbaba, “Eğer bu yasa komisyondan geçerse o zaman hep beraber ayağa kalkıp sesimizi Ankara’ya duyurma vakti gelmiştir. Tütüncü kazanamasa, iş bulamazsa onlar da kazanamaz.  Ondan kaynaklı herkesin mücadelesidir. Hep beraber sesimizi yükseltelim. Bu yasanın geçmemesi için her türlü girişimde bulunacağımızı bilmenizi istiyoruz. Sonuna kadar bedeli ne olursa olsun yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi. (ADIYAMAN)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Ampute Futbol Milli Takımı, Avrupa şampiyonu oldu

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler Çankaya'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa