10 Ekim 2017 18:46

İBB Lojistik Destek Merkezi'ne zorla giren askerlere müebbet

15 Temmuz darbe girişimi sırasında İBB Lojistik Destek Merkezi'ne zorla giren 7 asker hakkında mahkeme, müebbet hapis cezası verdi.

Paylaş

15 Temmuz darbe girişimi esnasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi'ne zorla giren 7 tutuklu askerin yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme heyeti, 5 tutuklu sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "Cebir ve şiddet kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve ayrı ayrı 200'er yıl hapis cezasına çarptırdı. 2 sanığa da aynı suçlardan müebbet hapis ve 166 yıl 8'er ay hapis cezası verildi. 

MAHKEME KARARINI AÇIKLADI

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nün karşısında bulunan binada İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen karar duruşmasında 7 tutuklu sanık ile taraf avukatları hazır bulundu. Sanıkların ve avukatların esas hakkındaki son savunmalarının ardından duruşmaya ara verildi.

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Tutuklu sanıklar eski Binbaşı Özgür Araz, eski yüzbaşılar Yavuz Selim Dayı, Muhammed Hayrettin Şahin, Levent Güngör ve eski Üsteğmen Ayhan Bağdat; "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldılar. Mahkeme, sanıkların duruşmalarda pişmanlık göstermemesini gerekçe göstererek bu cezada "iyi hal" indirimi uygulamadı.

5 SANIĞA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Sanıkların, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından dava açıldığını hatırlatan mahkeme heyeti, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anasayası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan mahkumiyetlerine karar verildiğini, bu suçların geçitli suç kuralları çerçevesinde bu suçun içinde eridiği gerekçesiyle mahkumiyetlerine yer olmadığına karar verdi.

HÜRRİYETİ TAHDİT SUÇUNDAN 200'ER YIL CEZA ALDILAR

Mahkeme heyeti ayrıca bu 5 sanığı da, 16 kişiyi “Cebir ve şiddet kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" suçundan ayrı ayrı 16'şar kez 8'er yıl hapis cezası ile cezalandırdı. Mahkeme, sanıkların bu kişileri kendi iradeleri ile serbest bırakmadıklarını gerekçe göstererek sanıkların cezasını 16'şar kez 12'şer yıla çıkardı. 

Heyet, sanıkları 2 kişiye yönelik, "Cebir ve şiddet kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 2'şer kez 12'şer yıl hapis cezası ile cezalandırdı. Sanıkların bu iki kişiyi kendi iradeleriyle ve zarar vermeden serbest bıraktıkları gerekçesi ile heyet, bu cezayı 2'şer kez 4'er yıla düşürdü. Mahkeme, sanıkların pişmanlık göstermemesi gerekçesi ile bu cezada "İyi hal" indirimine gitmedi.

Mahkeme, eski uzman çavuşlar Mehmet Türkmen Seyhan ve Fatih Alkan'ı da, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Bu sanıkların duruşmalardaki tavırlarını gerekçe gösteren mahkeme, cezayı "İyi hal" indirimi ile müebbet hapis cezasına çevirdi. 

Mahkeme, Türkmen ve Alkan'ı, 16 kişiyi, "Cebir ve şiddet kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 16'şar kez 12'şer yıl ceza ile cezalandırdı. Bu cezayı "İyi hal" indirimi ile 16'şar kez 10'ar yıl hapis cezasına düşürdü. 

Mahkeme, bu sanıkların ayrıca "iki kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan" da 2'şer kez 4'er yıl hapis cezası ile cezalandırdı. İyi hal indirimi uygulayarak 2'şer kez 3 yıl 4'er ay hapis cezasına indirdi. 

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 200'ER YIL CEZA ALDILAR

Sonuç olarak mahkeme, eski Binbaşı Özgür Araz, eski yüzbaşılar Yavuz Selim Dayı, Muhammed Hayrettin Şahin, Levent Güngör ve eski Üsteğmen Ayhan Bağdat'ı ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 200'er yıl hapis, uzman çavuşlar Mehmet Türkmen Seyhan ve Fatih Alkan'ı da müebbet hapis ve 166'şar yıl 8'er ay hapis cezası ile cezalandırdı. 

Sanıklardan Muhammet Hayrettin Şahin'den ele geçirilen 1 adet doların delil olarak saklanmasına hükmeden mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

İDDİANAMEDEN

İddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 6. Motorlu Piyade Alayı'nda görev yapan subay, uzman çavuş ve erlerden oluşan 28 şüphelinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Merkezi ve Arıcılar Camisi'ni işgal girişiminde bulundukları, vatandaşların bu şüphelileri zorla Lojistik Destek Merkezi'nden çıkardıkları anlatılıyordu.  Şüphelilerin darbe girişimi sonrası 10 bin kişinin 3 öğün yemek ihtiyacını karşılamak amacıyla bu eylemi gerçekleştirdikleri anlatılıyordu. Daha önceki duruşmalarda 21 erin dosyası, bu davadan ayrılmıştı. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Pentagon: Vize krizi askeri operasyonları etkilemedi

SONRAKİ HABER

ABD: Bu karar elçimizin tek başına aldığı bir karar değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa