İzmir Büyükşehir Belediyesinde 33 tablo sır oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi demirbaşları arasında yer alan 28 farklı ressamın 33 tabloluk koleksiyonu sır oldu!
Özer AKDEMİR
İZMİR
İzmir Büyükşehir Belediyesi demirbaşları arasında yer alan 28 farklı ressamın 33 tabloluk koleksiyonu sır oldu! Aralarında çok ünlü ressamların tablolarının bulunduğu resim koleksiyonunun yıllardır izini süren stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan, bir sonuca ulaşamayınca savcılığa suç duyurusunda bulundu. Avcan konuya dair Sayıştay’a da dilekçe gönderdi.
DÜNYACA ÜNLÜ RESSAMLARIN TABLOLARI
Tabloların kayıp olması ile ilgili gelişmeler Burhan Özfatura’nın İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı sırasında, İBB Sanat Danışmanı olarak görev yapan Alev Kılıç Bursalıoğlu’nun tablolardan bazılarını bir yakınının nikahı için gittiği Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde görmesi ile başlıyor. İBB Sanat Danışmanı olarak çalıştığı dönemde Bursalıoğlu bu tabloları belediyenin deposunda epeyce yıpranmış bir halde bulmuş. Aralarında Aliye Berger, Bedri Rahmi Eyüboğlalu, Şeref Bigalı, Cavit Atmaca, Mustafa Esirkuş gibi dünyaca ünlü ressamların 33 değerli tablosundan oluşan koleksiyon İzmir Resim ve Heykel Müzesi uzmanlarının iki yıl süren yardımları çerçevesinde onarılarak kayıt ve defterlere işlenmek suretiyle belediye demirbaşı haline getirilmiş. Ayrıca Nisan 1998’de bu değerli tabloların fotoğraflarıyla sanatçılarının özgeçmişlerini içeren 72 sayfadan oluşan “İzmir Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” isimli bir tanıtım kitabı da basılmış. Burhan Özfatura’nın Belediye Başkanlığını kaybetmesinin ardından bu görevinden ayrılan Bursalıoğlu, 2004 yılında Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde fuayede asılı olarak karşısına çıkan tabloların son derece değerli olduğunu oradaki görevlilere ileterek, konuyu görüşmek için ilgili genel sekreter yardımcısından randevu istiyor ancak kendisine randevu verilmemiş. Bu konuyu arkadaşı stratejik planlama uzmanı Ali Rıza Avcan’a açınca bu sefer koleksiyonun akıbetinin aydınlatılması için Avcan girişimlerde bulunmaya başlamış.
‘BAZILARI BAŞKANLIK KATINDA AMA ÇOĞU YOK!’
2004 yılında Bilgi Edinme Kanunu gereği İBB’ye başvuran Avcan, İBB tarafından yayınlanan “İzmir Büyükşehir Belediyesi Resim Koleksiyonu” isimli kitapta resimleri basılı olan 28 yerli ve yabancı ressama ait toplam 33 değerli tablonun başka belediyelere verildiğine dair duyumları olduğunu, belirtilerek bu tabloların şu an itibariyle belediyeye ait demirbaş kayıtlarında ve koruması altında olup olmadığının bildirilmesini ister.
Tablolardan bazılarının Konak Belediyesi’ne ait Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde görülmüş olması nedeniyle Konak Belediyesi’ne devredilmiş olabileceği ihtimali üzerine yaptığı görüşmelerde bu tabloların Konak Belediyesi’nde olmadığı ortaya çıkar. Öte yandan İBB’ye verdiği dilekçeye gelen yanıtta “Kültür ve Sanat Şube Müdürlüğü olarak yapılan araştırmalar sonucunda konuyla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamadığı” aktarılır. Bu cevabın ne anlama geldiğini sorgulamak isteyen Avcan, bunun için ilgili belediye görevlileri ve en son İBB Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşme taleplerine bir karşılık bulamaz. Belediye içindeki tanıdıklarından takibini yaptığı bazı tabloların başkanlık katında olduğunu ama büyük bölümünün bulunamadığını öğrenen Avcan, geçtiğimiz Ağustos ayında konuyu CHP İzmir Milletvekili Zeynep Akatlı Altıok’a yazdığı bir yazı ile bildirerek tabloların bulunması için yardımcı olmasını ister.
TABLOLAR İZMİR HALKININ
2013 yılından bu yana yaptığı tüm girişimlere rağmen bu değerli koleksiyonun izini bulamayan Avcan, konuya dair geçtiğimiz günlerde savcılığa suç duyurusu dilekçesi verdi. Bu değerli tabloların İzmir halkına ait olduğunu aktaran Avcan dilekçesinde, “Bu 33 değerli tablonun araştırılıp bulunması ve tekrar belediye demirbaş kaydına işlenmesi konusunda ciddi bir çalışmanın yapılmadığını; böylelikle bu değerli tabloların ortadan kaybolmasına - çalınmasına göz yumulduğunu, kamu zararına yol açıldığını düşünüyorum. Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediyesi belediye başkanları ve ilgili memurları gerekli özen ve dikkati göstermeyerek görevlerini ihmal ettikleri, emniyeti suistimal ettikleri, dolayısıyla kamu zararına neden oldukları için haklarında kamu davası açılarak cezalandırılmalarına karar verilmesini dilerim” dedi. Savcılığa delil olarak koleksiyonun tanıtıldığı kitabın kapağını ve İBB ile yaptığı yazışmaları koyan Avcan, bu tabloları İBB’ye demirbaş olarak kazandıran eski İBB Sanat Danışmanı Alev Kılıç Bursalıoğlu’nu da tanık olarak gösterdi. Avcan aynı içerikli bir başka dilekçeyi ise Sayıştay’a da göndererek gerekli incelemelerin ve ihmali görülenlerle ilgili işlemlerin yapılmasını istedi.
KAYBOLAN TABLOLARIN SANATÇILARI VE İSİMLERİ
1. Aydın Akdeniz, “Hera”
2. Cengiz Arsal,”Peyzaj”
3. Aygün Arslan, “Bir Varoluş Biçimi”
4. Atilla Atar, “Dönüşüm”
5. Cavit Atmaca, “İnciraltı”
6. Sevgi Avcı, “Peyzaj”
7. Nazım Baykişiyev, “İsimsiz”
8. Ethem Baymak, “Bosna Hersek’ten” (1)
ve “Bosna Hersek’ten” (2)
9. Aliye Berger, “Mevleviler”
10. Şeref Bigalı, “Dertli”, “Mezartaşı” ve
“Gri Kompozisyon”
11. Mehmet Boztaş, “Buca’dan”
12. Cemalettin Çoğulu, “Natürmort”
13. Metin Eloğlu, “Soyut”
14. Nurettin Ergüven, “Yeşilli Kompozisyon”
15. Mustafa Esirkuş, “Boyunduruk Korkusu”
16. Bedri Rahmi Eyüboğlu, “Balık”
17. Adem Genç, “Görsel Bir Metaforun
Uzamsal Oriyentasyonu”
18. Yaşar Ali Güneş, “Kızlar”
19. Mustafa Hazar, “İsimsiz Güzellik”
20. M. Tüzüm Kızılcan, “Doğaçlama”
21. Bilun Marmara, “Füreya Anısına Etüd 1”
22. Ünsal Toker, “Natürmort”
23. Feriha Tuğran, “Eflatun Kompozisyon”
24. Umut Türker, “Biz Ressamlar Kuzgun Kunduzlar”
25. Paul Wunderlich, “Tören”
26. İsmail Yalçın, “Maskeli Figür”
27. İsmail Yıldırım, “Sirk”
28. Adrian Zisu, “Her Gün Cumartesi” 4