12 Ekim 2017 05:24

Japonya’da olimpiyat stadı inşasında fazla mesai intiharı

2020 Tokyo Olimpiyatları için inşa edilen stadyumda 190 saat fazla mesai yaptırılan işçi 'Sınırlarım zorlandı' diyerek yaşamına son verdi.

Paylaş

2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Tokyo’da yeni olimpiyat stadının inşasında çalışan işçinin intiharının 190 saatlik fazla mesaiden kaynaklandığı belirlendi.

Japon yetkililer, geçtiğimiz Mart ayında intihar eden işçinin ayda toplam 190 saat fazla mesai yaptığını bu yüzden ailenin tazminat talebinde bulunabileceğini açıkladı.

Japonya’da yaygın görülen ve “karoşi” olarak adlandırılan fazla çalışma sonucu ölümün sınırı ayda 80 saat olarak kabul ediliyor. İnşaat alanında kalite kontrolden sorumlu olan işçinin Ocak ayında 160, intihar ettiği Mart ayında ise 190 saat fazla mesai yaptığı ortaya çıktı.

İŞÇİLERİN ÜZERİNDE ‘OLİMPİYAT’ BASKISI

Tokyo’daki yeni Olimpiyat Stadı’nın inşasına geç başlanmıştı. Yüksek maliyeti ve gereksiz büyüklüğüyle tepki çeken ilk tasarımın ardından hazırlanan yeni stat planında çalışmalar olması gerekenden daha hızlı bir şekilde yürütülüyor. Bu da işçilerin üzerindeki yükü artırıyor. Japonya’nın inşaat devi Taisei tarafından yürütülen projede her gün bin işçi çalışıyor. Söz konusu işçi ölümü, işçinin ailesi Temmuz ayında hükümetten tazminat talep edince ülke gündemine girmişti. Aile, yakınlarının karoşi mağduru olduğunu savunmuştu.

Yaşamını yitiren işçinin cansız bedeni Nisan ayında Japonya’nın merkezindeki bir dağda bulunmuştu. Japonya’daki bu yaygın intihar yöntemini uygulayan işçi kaybolduktan haftalar sonra yanında şu sözlerin yazılı olduğu notla bulunmuştu: “Fiziksel ve zihinsel olarak sınırlarım zorlandı.”

‘KAROŞİ’ ÖLÜMLERİ EN ÇOK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Hükümet ve şirket yetkilileri, bu olay sonrası fazla mesai ve işçilerin çalışma koşulları konusunda önlemler alınacağını dile getirdi.
Eylül ayı sonunda Çalışma Bakanlığı yetkilileri, Taisei şirketinin taşeronu olarak çalışan 800 firmaya dair başlattığı incelemede, 40’a yakın şirketin işçileri fazla mesai sınırının üstünde çalışmaya zorladığını belirledi.

18 firmanın işçileri ayda 80 saat olan sınırı geçerken bazı firmalarda bunun 150 saati aşabildiği görüldü.

Japonya’da inşaat, karoşi ölümlerinin en çok yaşandığı sektör. Geçtiğimiz yıl buna ilişkin 16 vaka yaşandı.

TAKAHAŞİ VE SATO VAKALARI

Geçtiğimiz cuma günü, 2015’te Japon reklam firması Dentsu’da çalışırken intihar eden 24 yaşındaki Matsuri Takahaşi için 500 bin yen(16 bin lira) tazminat ödenmesine karar verilmişti. Takahaşi, ayda 100 saat fazla mesai sonrası depresyona girmiş ve kendini apartmandan aşağı atmıştı. Tazminatın bu kadar düşük olması tepki çekmişti.

Ayrıca geçtiğimiz hafta NHK, muhabirlerinden Miwa Sato’nun 2013’teki ölümünün Mayıs 2016’da karoşi vakası olarak kabul edildiğini açıkladı. 31 yaşındaki Sato, genel seçimleri takip ederken hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tüpraş işçileri: Arkadaşlarımız cinayete kurban gitti

SONRAKİ HABER

Eski milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa