Kadınlar müftülük yasasına karşı Meclis'te: Rızamız yoktur
Kadınlar yasa tasarısının gündeme gelmesinin ertelenmesine rağmen Meclis önünde eylem yaparak 'Erteleme bizi durdurmaz, bu yasaya rızamız yok' dedi.
Meclis Genel Kurulunda bu hafta görüşülmesi planlanan ve müftülere evlendirme yetkisi veren yasa tasarısının görüşmeleri ertelendi.
Yasa tasarısının bu hafta Meclis gündemine geleceği haberini alan kadınlar ise ertelendiği haberine rağmen sabahın erken saatlerinde Meclis önünde toplanmaya başladı. Ankara Kadın Platformu, CHP Kadın Kolları başta olmak üzere birçok kadın örgütü yasa tasarısına karşı tüm kadınları Meclis'e çağırdı. Birçok ilden yüzlerce kadın da yola çıkarak yasayı protesto etmek ve Meclis’te görüşülmesini engellemek için Meclis’e geldi. “Kadınlar, “Ertelemeniz bizi durduramaz, bu yasaya itirazımız var” dedi.
Geçtiğimiz günlerde bir grup kadın Meclis'te yaptıkları eylem gerekçesiyle yasaklı ilan edilip Meclis'e alınmamıştı. Yasaklı listesinde bulunan kadınlar bugün de Meclis'e alınmadı. Kadınların yasaklı ilan edilip Meclis’e alınmamaları da protesto edildi.
‘YA GERİ ÇEKİLECEK YA ÇEKİLECEK’
Meclis’e giren kadınlar, kadın vekillerle birlikte açıklama yaptı. “Çocuk gelinler istemiyoruz”, “Bu yasa Meclis’ten geçmeyecek” sloganları atan kadınlar yasa “Ya geri çekilecek ya geri çekilecek” dedi.
‘BU YASA KADIN VE ÇOCUKLARI KORUMAZ’
Kadınlar adına açıklamayı CHP Kadın Kolları Başkanı Fatma Köse yaptı. Köse, kadınların bir kısmının Meclis’e girmelerine izin verilmemesine tepki gösterdi. Bu yasa ile toplumun ikiye bölüneceğini belirten Köse, “İktidar toplumu kutuplaştırmayı bir kez daha deneyecek, bundan rant elde edecektir. Bu ülkenin kadınlarını, çocuklarını bu yasa ile koruyamazsınız. Bu yasayı asla kabul etmiyoruz” dedi. Yasanın kadınların medeni kanunla elde ettiği hakların kaldırılmasının önünü açacağını belirten Köse, çocuk yaşta evliliklere de imkan sağlanacağını söyledi. Nikah kıyma yetkisinin din görevlilerine verilmesinin laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirten Köse, “Hükümeti uyarıyoruz. Ülkenin bunca sorunu varken, toplumsal gerginlik yaratacak bu yasayı geri çekmek zorunda kalacaklar. Bu yasayı asla Genel Kurul gündemine getirmeyin. Yıl 2017 hala 2017. Bunca kadın ve çocuk cinayeti varken, yıllardır kadınlar eşitlik mücadelesi verirken bizim ihtiyaçlarımızın, sorunlarımızın hiçbirine cevap vermeyen bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Özgür ve eşit bir hayatı kabul ettirinceye kadar mücadlemize devam edeceğiz. Asla rızamız yoktur” dedi.
‘KADINLARA ENGELLEME’
Ankara Kadın Platformundan Dilek Yıldız, yasa tasarısının Meclis gündemine geleceği haberini almalarıyla Meclis önünde toplanma kararı aldıklarını söyledi. Yüzlerce kadının Meclis önünde olacağı haberinin alınmasıyla tasarının gündeme getirilmesinin ertelendiğini kaydeden Yıldız, “Ama biz yine de sesimizi duyurmak ve yasanın geçmesini engellemek için Meclis önüne çağrı yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz” dedi. 2 Ekim’de Meclis’te yaptıkları basın açıklamasından dolayı birçok kadının Meclis’e giremediğini belirten Yıldız, “Bugün de girebilenler olarak 1. kapıdan alındık, 2. kapıdayken basın açıklamasının başlamasıyla kapılar kilitlendi. Basın açıklamamıza girmemiz engellendi” dedi. Yıldız, bu yasa tasarısına karşı sokağa çıkmaya devam edeceklerini söyleyerek, yasanın derhal geri çekilmesini istedi.
‘BU TASARI KARA BİR LEKE OLUR’
CHP Ankara miletvekili Şenal Sarıhan da kadınlarla birlikteydi. Sarıhan, gazetemize yaptığı değerlendirmede, bugün Meclis’e birçok siyasi partiden ve kadın örgütlerinden bine yakın kadının gelerek yasaya itirazlarını bildirdiğini söyledi. Sarıhan, Meclis önünde açıklama yapılmasına izin verilmemesi üzerine Meclis içinde yapılması kararı aldıklarını söyleyerek, “Laiklik ilkesiyle tamamen çelişen, anayasaya aykırı bu bu yasa tasarısı hukuk tarihinde kara bir leke olacaktır. Bu yüzden karşı çıkıyoruz. Kadınların medeni kanun önünde haklarının savunulmasında sorunlar yaşanırken, muhtar nikahlarında ciddi problemler varken, müftülere nihak yetkisi verilmesini anlayamıyoruz” dedi. Müftü ve imam kanalıyla yapılacak işlemleri insanların dini kural gibi kavrayabileceğini ve uygulayıcıların da sorunlar çıkartabileceğini kaydeden Sarıhan, hakların ortadan kalkacağını belirtti. Sarıhan, evliliğin bir dünya işi olduğunu ve devlet tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI CANKURTARAN: TOPLUMU GERGİNLEŞTİRECEK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran da bugün bir açıklama yaptı ve müftülere nikah yetkisi verilmesi konusuna değinerek "Bu konuda, toplumu tekrar gerginleştirecek, kutuplaştıracak uygulamalardan kaçınmamız gerekir fakat tam da bu uygulamayla aslında böyle bir şeye kapı açmış oluyoruz" dedi.
CHP'nin halkla ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde partililerle bir araya geldi. Burada basına açıklamalarda bulunan Cankurtaran, müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesi ile ilgili de konuştu.
'NİKAH MEMURLARININ KIYDIĞI NİKAHLARLA KİM EVLENEMEMİŞ?'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, müftülüklere nikah kıyma yetkisi verilmesinin toplumu gerginleştireceğini ifade ederek şunları söyledi: Bu konuda, toplumu tekrar gerginleştirecek, kutuplaştıracak uygulamalardan kaçınmamız gerekir derken tam da bu uygulamayla aslında böyle bir şeye kapı açmış oluyoruz. Örnek verecek olursak; farklı ideolojiden, farklı görüşten iki genç evlenmek isteyebilir. Ailelerden biri imam nikahında ısrar edebilir, müftülük yapsın diye ısrar edebilir. Bir diğer aile de resmi nikah yapılsın, nikah memuru tarafından kıyılsın diyebilir ve bir gerginlik oluşur. Cumhuriyet, öyle bir ortak nokta koymuş ki kim hangi ideolojiden, hangi görüşten olursa olsun, nikah memuru noktasında ortak noktayı bulmuştur aslında. Bugüne kadar nikahları nikah memurlarının kıyması hangi nikaha engel olmuş? Kim evlenememiş de şimdi 'Müftüler de kıysın' deniyor. Burada şimdi böyle de bir kaos oluşacak. Bu müftü resmi prosedüre göre mi nikah kıyacak yoksa halkımızın 'imam nikahı' dediği dini ritüellere göre mi nikah kıyacak? Eğer resmi prosedüre göre kıyacaksa müftülüğe ne ihtiyaç var? Eğer dini ritüellere göre nikah kıyılacaksa bu sefer de başka bir ikilik doğacaktır, laiklik ilkesine karşı gelinecektir. Bakın bu ülkede vazgeçilemez ilkeler vardır, laiklik de bu ilkelerden biridir. Mustafa Kemal Atatürk ve laiklik, bu ülkenin vazgeçmeyeceği konulardandır. Bu müftülüğün nikah kıyma olayını laiklikle çelişecek noktaya getirirsek, resmi prosedürün dışına çıkarıp sadece dini ritüellerle yapacak olursak Türkiye'de yeniden başka ve gereksiz olan bir konuda sorun çıkartmış oluruz. (DHA)
AKP SÖZCÜSÜ ÜNAL: TASARIYI GERİ ÇEKME SÖZ KONUSU DEĞİL
AKP Sözcüsü Mahir Ünal, akşam satlerinde sona eren AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası düzenlenen basın açıklamasında konuştu. Ünal, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesine ilişkin bir soruya "Herhangi bir şekilde geri çekme söz konusu değil" diyerek cevap verdi.
Mahir Ünal, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesinin toplumda yeterince tartışıldığını iddia ederek "Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi medeni kanunun değişmesiyle ilgili bir konu değil. Diğer devlet memurlarının, nikah memurunun nikah kıyma yetkisi ne ise, yine devlet memuru olan müftülere de aynı yetki veriliyor. Sanki burada yapılacak olan dini nikahmış gibi bir algı oluşturmanın anlamı yok. Bir din istismarının çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Medeni kanunun ona verdiği yetki ile müftüler nikah kıyacak" dedi. (DHA)