15 Ekim 2017 01:15

Vergi kesintileri için CMS’ye dava açan işçiler işten atıldı

CMS jant fabrikası, maaşlara uygulanan brüt yüzde 20 oranındaki gelir vergisi kesintisi nedeni ile dava açan ve davayı kazanan işçiler işten attı.

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Gaziemir Ege Serbest Bölge’de bulunan CMS jant fabrikasında kendilerine işçilerin maaşına uygulanan brüt yüzde 20 oranındaki gelir vergisi kesintisi nedeni ile dava açan ve davayı kazanan 12 işçi işten atıldı. İşçilere verilen fesih dilekçelerinde, işten atma gerekçesi olarak işçilerin işyeri aleyhine dava açmaları gösterilirken üye oldukları Türk Metal sendikası işten atmaların olmadığını, işçilerin gönüllü olarak işten çıktığını söyledi. 
İşçiler kendilerinden haksız yere gelir vergisi kesintisi yapıldığı gerekçesi ile CMS hakkında dava açmış, İzmir 5. İş Mahkemesi işçiler lehine karar vermişti. Bunun üzerine işçileri çağırarak iki seçenek sunan CMS yönetimi: “Sağlık sebebi ile işi bırakıyorum, artık çalışmak istemiyorum” demeleri halinde kıdemlerini verip göndereceklerini belirttiler. Kabul etmedikleri takdirde ise “Sizi dava açtığınız için işten atacağız” dedi. CMS yönetiminin bu dayatmasını iki işçi kabul etmek zorunda kalırken, 10 işçi ise fesih dilekçelerini imzalamadı. Öte yandan işyerinde örgütlü Türk Metal Sendikasının Baş Temsilci Yardımcısı Yunus Günay’ın vardiya çıkışında kahkahalar atarak durumdan hoşnut olduğunu gösterdiğini dile getiren işçiler, ”Bu da yetmezmiş gibi daha davanın sonucu henüz belli değilken sendikacılar sağda solda,’davayı kaybettik, para alamayacaksınız’ diye yaygara yapıyor” dedi. 

SENDİKA; ‘İŞTEN ATMA YOK’

İşten çıkarmaları sorduğumuz Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal ise CMS’de işten atma olmadığını, kendi isteğiyle ayrılanlar olduğunu ileri sürdü. 

“Size yanlış şeyler söylenmiş. Bir kişiye dava açtırmıştık. Bu davayı başından beri takip ediyoruz, yönetimle de görüştük bu dava kazanıldığı zaman orada çalışan herkese haklarını vereceklerini taahhüt ettiler” diyen Öcal, kendisi çıkmak isteyenlerin bazı şeyleri bahane ettiğini savundu. CMS’nin son dönemde en çok büyüyen fabrikalardan bir tanesi olduğunu ve işçi alımı yapıldığını da belirten Öcal, disiplin suçu olmadan kimsenin atılmadığını söyledi.

SENDİKA TARAFINDAN AÇILMIŞ BİR DAVA YOK

Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz işçilerin Avukatı Özcan Çiçek ise sendikanın işçileri yıllardır,”Dava açtık, sonucunu bekliyoruz” diyerek oyaladığını belirtti. Haksız yere yapılan kesintilerle ilişkin sendika tarafından açılmış ya da açtırılmış herhangi bir dava olmadığını ifade eden Çiçek, dava açmanın herkesin anayasal hakkı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Patron işçiler lehine çıkan kararları bir üst mahkemeye taşıdı. Davaların görüldüğü dört istinaf mahkemesinden İzmir 3. Hukuk Dairesi isçilerin lehine olan kararı bozdu. İstanbul Mahkemelerinde ve Yargıtayda kesinleşmiş kararlara rağmen işçilerin aleyhine bir karar verdi. Bir dosya bozulunca, ‘Bunlar da biz kazandık’ diye düşünüp bütün dava açan işçileri işten attılar.” Üç istinaf mahkemesi daha olduğunu onlardan farklı bir karar çıkabileceğini belirten Çiçek, “Bir de 3. Hukuk Dairesinin verdiği karar diğer mahkemelerin verdiğinden farklılık gösterdiği için dosya Yargıtaya gidecek. Bitmiş bir şey yok henüz” dedi. Çiçek ayrıca işten atılan tüm işçiler için işe iade davası açacaklarını dile getirdi.

BRÜT ÜCRETTEN YÜZDE 20 ORANINDA GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILIYOR

Patronlara pek çok teşvik tanınan serbest bölgelerde firmalar, ürettikleri ürünün yüzde 85’ini ihraç ettiklerini kanıtlarlarsa, kendilerinin ödemesi gereken trilyonlarca liralık gelir vergisinden muaf tutuluyorlar. Yine bu koşullarda işçilerden gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Bu yüzden Ege Serbest Bölge’de faaliyet sürdüren birçok firmada, işçilerin bordrosundaki gelir vergisi kesintisi kısmında “0” yazıyor. 
CMS’de ise işçilerin brüt ücreti üzerinden yüzde 20 oranında gelir vergisi kesintisi bordrolarda yer alıyor. CMS bu kesintilerin teşvik kapsamında kendi hakkı olduğunu savunuyordu. 
Geriye dönük 5 yıllık olarak talep edilebilecek olan bu kesintiler işçiler için önemli bir miktar olarak duruyor. Bu konuda, Kocaeli istinaf mahkemelerinde ve Yargıtayda bu kesintilerin işçilerin hakkı olduğuna dair emsal kararlar bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

A101 insanın ömrünü harcaya harcaya bitiriyor

SONRAKİ HABER

Sıbyan mektebinin ‘korkunç’ dünyası!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa