Çıplak arama avukatlardan gizlendi, basına servis edildi
Avukat Günfer Karadeniz Muğla'daki çıplak arama işkencesini değerlendirdi. Karadeniz, fotoğrafların teşhir etmek için çekildi belirtti.
Ruken DEMİR
Muğla’da 4 Ekim’de darp edilerek gözaltına alınarak çıplak fotoğrafları servis edilen 7 kişi ve 5-6 Ekim’de çıktığı iddia edilen çatışmada 6 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarla ilgili tartışmalar sürüyor. Avukat Günfer Karadeniz dosyada gizlilik kararı olduğu halde, bu kişilerin hangi suçtan gözaltında olduğunun basına yansıtılmasının etik olmadığını söyledi. Ayrıca, gözaltındakilere ağır işkence yapıldığına dair müvekkillerinin verdiği bilgiyi paylaştı, çatışmada yaşamını yitirdiği ifade edilenlerle ilgili de ‘infaz’ iddiarını söyledi.
‘FOTOĞRAFLAR TEŞHİR ETMEK İÇİN ÇEKİLDİ’
Olayların başından itibaren takip eden Karadeniz, 7 Ekim’de gözaltındakilerle görüşme imkanı bulduğunu hatırlattı. Gözaltındaki Ekrem Altay, Veysi Şengil ve Velat Asan’la görüştüğünü söyleyen Karadeniz, görüşme bittiği sırada tesadüfen yüzleri tanınmaz hale gelen 3 kişiyi gördüğünü ve isimlerini öğrendiğini dile getirdi. Emniyette 3 kişiyle görüşmek istediğini belirten Karadeniz, polisler tarafından “Kendileri istemiyor” denilerek, engellediğini söyledi. Müvekkillerinin emniyetteki sorgusunda susma hakkını kullandığını ifade eden Karadeniz, müvekkillerinin asker ve özel harekatçılar tarafından ağır işkencelere maruz kaldıklarını aktardığını belirtti.
Tüm yaşananlara rağmen savcılığın sadece fotoğrafları çeken kişilerin tespiti için soruşturma başlattığını söyleyen Karadeniz, savcılığın çekilen fotoğraflar için de “uygulamanın normal” olduğunu, ancak fotoğrafların yayınlanmasının yanlış olduğu için soruşturma başlattıklarını söylediğini dile getirdi. Karadeniz, fotoğrafların teşhir etmek ve kamuoyu oluşturmak amacıyla çekildiğini belirterek, uygulamanın kasıtlı yapıldığını, onur kırıcı ve hakaret olduğunu söyledi.
‘ARTIK İNFAZ EDİLDİKLERİNİ BİLİYORUZ’
Cenazelerle ilgili başvuruların da gelmeye başladığını ifade eden Karadeniz, gördüğü cenazelerin ön kısımlarında kurşun izi görmediğini vurgulayarak, “Çatışmaya dair yara bere hiçbiri yoktu. Dolayısıyla bir çatışma ibaresine rastlamadım. Cenazeleri alan aileler de yanık izlerinin olduğunu söyledi. İşkenceden kaynaklı olabilir. Kurşun izleri varsa da hep sırt bölgesinde. Bunlar tesadüf değil. Bunlar çatışmada yaşamını yitirmedi, işkence edilip infaz edildiler artık bunu biliyoruz" dedi.
3 CENAZE ADLİ TIPTA
Cenazelerin ön otopsi ve ölü muayene raporlarının önce “olmadığı” ardından da “gizlilik” kararı olduğu gerekçesiyle henüz kendilerine verilmediğini hatırlatan Karadeniz, Muğla Adli Tıp Morgu’nda halen 3 cenaze olduğunu ve kimlikleri tespit edilemediğini kaydetti. Karadeniz, cenazelerin kimliklerinin tespit edilememesi durumunda 15 günlük sürenin dolmasının ardından kimsesizler mezarlığına defnedileceğini
‘GİZLİ DOSYA BASINA SERVİS EDİLİYOR’
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “infaz şüphesi” üzerine yaptığı açıklamaya tepki gösteren Karadeniz, başsavcılığın “henüz ön soruşturma aşaması” sözüne dikkat çekerek, “Kovuşturma aşamasına bile gelinmemiş” dedi.
Başsavcılığın tutuklanan ve öldürülenler için “PKK/KCK üyeleri” ifadesini kullanmasının hukuki ve etik olmadığını kaydeden Karadeniz, şunları söyledi: “Daha düne kadar dosyada gizlilik kararı var diye bize bir satır bir şey vermediler. Hukukçular ile avukatlarla paylaşmadıkları bilgileri kendi basınlarıyla paylaşıyorlar. Eğer savcılık bu tür bilgileri verebiliyorsa demek ki gizlilik kalkmıştır. Siz hükmü de veriyorsunuz bu kişilerin işte PKK'li ve KCK'li olduklarını, yakalanan mühimmatları, şunlar bunlar açıklama yapıyorsunuz. Bunların hükümlerini vermiş ve paylaşmış oluyorsunuz. Bu, ‘Mahkemeye, hukukçulara, avukatlara bir iş kalmamıştır’ demek olur. Savcılığın servis edilen görüntülere ilişkin soruşturması da çok yetersizdir.” (Muğla/MA)