Avusturya seçimi: Irkçılar yeniden hükümete girebilir
Avusturya’da genel seçimler yapıldı, ilk defa 1999’da hükümet ortağı olan ırkçı parti FPÖ’nün yeniden koalisyon ortağı olması mümkün.
Gökhan GÜNEŞ
Viyana
Avusturya’da 6.4 milyon seçmenin katıldığı genel seçimler sağcıların zaferiyle sonuçlandı ve beklendiği gibi 6 parti/liste yüzde 4 seçim barajını aşarak parlamentoya girdi. Kesin olmayan sonuçlara göre muhafazakar ve mülteci karşıtı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) oylarını yüzde 8 artırarak yüzde 31.6 ile birinci parti olurken, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 26.9 oy aldı. Seçimin diğer kazananı ırkçı parti Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oldu, oyunu yüzde 5.5 artırarak yüzde 26 ile üçüncü parti oldu. Ancak mektupla kullanılan oylar henüz sayılmadığı için SPÖ’nün üçüncü sıraya düşmesi hâlâ ihtimal dahilinde. Eğer bu gerçekleşirse SPÖ tarihinde ilk defa ilk ikiye girememiş olacak.
Diğer partilerden Neos (yüzde 5.1) ve liste yöntemiyle seçime katılan Peter Piliz (yüzde 4.3) barajı ancak geçebildiler.
ÖVP-FPÖ KOALİSYONU KONUŞULUYOR
ÖVP ve FPÖ’nün koalisyonu en büyük ihtimal dahilinde ancak koalisyon tartışmalarının ve koltuk kavgasının aylarca da sürebileceği belirtiliyor. FPÖ seçim öncesi ÖVP’yi kendi seçim programını çalmakla suçlamıştı. Medya ise hükümet programının ne olacağından çok ÖVP lideri 31 yaşındaki Sebastian Kurz’un ‘gençliğini’ öne çıkarıyor.
Irkçı FPÖ ise ilk olarak 1999’daki seçimlerde büyük bir çıkış yapmıştı. Avrupa genelinde tepki toplamasına rağmen o dönem ÖVP Genel Başkanı Wolfgang Schüssel’in kurduğu koalisyon hükümetinde yer almıştı. ÖVP’nin ırkçılarla kurmuş olduğu hükümet 2006 yılına kadar devam etmişti.
YEŞİLLER PARLAMENTO DIŞINDA KALDI
Öte yandan Yeşiller’in barajı geçemeyerek parlamento dışı kalması da dikkat çekici sonuçlardan biri oldu.
Yeşiller Partisi Eski Milletvekili Berivan Aslan ise parlamento dışında kalmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Aslan, “Maalesef parti olarak seçim barajını geçemedik, dolayısıyla bu dönem meclis dışında mücadelemize devam edeceğiz. Yine de FPÖ gibi sağ partilere kapıyı açmadık, faşist zihniyetlerle ittifaka girmedik” dedi. Aslan, “faşizme karşı” mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.
AVUSTURYA MEDYASI MEMNUN
Avusturya sermayesi ve medyası ise ÖVP-FDÖ koalisyonu bekliyor. Avusturya’nın en büyük gazetesi olan Kronen Zeitung, Claus Pandi’nin yazdığı “Cumhuriyetimiz yeniden birlikte nasıl inşa ediliyor” yazısında, “Sonuç olarak koalisyonun kurulması ya da kurulamaması program içeriğinden çok, koltuk dağılımında çıkmakta yani kimin hangi bakanlığı alacağında. Böylece cumhuriyetimiz yeniden beraber inşa edilirken, her şey eskisi gibi kalıyor” yorumu yaptı. Böylece “koltuk kavgası” tatlıya bağlanırsa program meselesinin önemli olmadığı vurgusu yapıldı. ÖVP, seçim programının ırkçı FPÖ’ye benzerliğiyle eleştiriliyordu.
Yine aynı gazetede Siyaset Bilimci Prof. Peter Filzmaier, “Neler değişebilir?” başlıklı analizinde ÖVP ve FPÖ’nin birlikte koalisyon kurmalarının olası olduğunu yazdı. Filzmaier, hemen hemen bütün partilerin “Vergiler düşürülsün, yeni istihdam sağlansın, ekonomik gelişme için yeni teşvikler verilsin” konularında söz verdiklerini ancak bu sözlerin inandırıcılığının sınırlı olduğunu söyledi.
ZENGİN AVUSTURYA’DA YOKSULLUK ARTIYOR
Peki koalisyon pazarlıklarının başlayacağı, dünyanın “zengin” ülkelerinden Avusturya’nın sosyal ve ekonomik durumu ne?
Avusturya’da, aldıkları ücretin gıdalı beslenmeye yetmediği 602 bin insan açlık sınırına yakın yaşıyor. Bunların 127 bini çocuk. “Statistic Austria”nın verilerine göre, 1.5 milyon insan yoksulluk sınırında ve bu rakam nüfusun yüzde 18’ine tekabül ediyor. Yüzde 57’si işsizler, yüzde 36’sı ise evde çalışanlar (ağırlıkta kadınlar), yüzde 29’u ise öğrenim görenler.
Öte yandan seçimlerde 16 yaşına basmış ilk defa oy kullanan 63 bin genç seçmen de sandığa çağrılmıştı. Seçim öncesi yapılan kimi röportajlarda gençler, 40 yıl çalıştıktan sonra güvenli bir emeklilik istediklerini, sadece zengin çocuklarına değil, yoksul gençlere de okuma ve eğitim güvencesi gerektiği, eğitimin parasız olmasını, partiler arası kavga ve çekişmelere değil, geleceklerine güvenle bakmak istediklerini ifade etmişlerdi.
SEBASTİAN KURZ KİMDİR?
27 Ağustos 1986 Viyana doğumlu olan Sebastian Kurz 1996'da Gymnasium lisesine girdi ve 2004 yılında mezun oldu. Aynı yıl zorunlu askerlik hizmetini tamamladı.
Viyana Üniversitesi hukuk öğrenimini yarıda bırakan Kurz, 2009 yılında Avusturya Halk Partisi (ÖVP)'nin gençlik şubesi başkanı oldu. 2010 ve 2011 yılları arasında Viyana şehir meclisi üyeliğini yürüttü. Nisan 2011'de İçişleri Bakanlığı'nın bünyesinde yeni oluşturulan uyum müsteşarlığına atandı.
29 Eylül 2013 Avusturya genel seçimlerinde, Avusturya Halk Partisi'nden milletvekili seçilen Kurz, Avusturya Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi.
27 yaşındaki Sebastian Kurz, Avusturya Cumhuriyeti'nin en genç bakanı ve Avrupa Birliği'nin en genç dışişleri bakanı ünvanlarının sahibi oldu.